Wpis z mikrobloga

Mam pytanie, w jaki sposób zrobić tutaj JS, aby pobierał nazwę z buttona? Nawet ta nazwa mogłaby być umieszczona w buttonie niekoniecznie pomiędzy zamknięciem ><. Chodzi o to, aby nie trzeba było kolejnych pozycji dodawać w JS tylko żeby on tam czytał z nazwy.

fiddle: http://jsfiddle.net/w5dxb8cg/

#html #js #javascript
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

99% elementów nie będzie więcej niż 10

@asdfghjkl: No właśnie nie przemyślałem tego, że ktoś może chcieć np. 10 x zapałki.
(te zapałki to tylko przykład) :P
  • Odpowiedz
@Makurise: Jak widzisz op sam nie wie jak to działać powinno i robi na czuja a ja zwyczajnie wykorzystalem informacje że to formularz zamówienia. Jesteś przykładem tego dlaczego w Polsce fora dla programistów to rak. Zamiast pomóc komuś to walczysz z innymi pomagającymi próbując udowodnić że to twoje rozwiązanie jest dziełem inżynierii a inni bredzą.
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: To jest jedyna rzecz, która nie została przemyślana czyli "co jeśli ktoś chce zamówić więcej niż jedną sztukę". Awaryjnie będzie to działało tak jak teraz czyli niech po prostu klika tyle sztuk ile chce i to sie bedzie dodawało do formularza. Inna droga na to, to automat, który widzi że zostało dodane coś pare razy i ustawia "2x,4x,10x" przed nazwą w textarea (ale to pewnie technicznie nie do zrobienia).
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: Raczej ty jesteś przykładem dlaczego StackOverflow to śmietnik, a Wykop działa jak działa ( ͡° ͜ʖ ͡°) No ale nie obrażajmy się już, po prostu wypunktowałam czemu twoje rozwiązanie jest słabsze. Tak czy inaczej jak OP chce teraz nagle mieć ilość, to oba rozwiązania odpadają.
  • Odpowiedz
@imdejv1: czy za tym textarea stoi jakiś konkretny plan czy to tylko twoja inwencja? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Faktycznie uzytkownik ma móc edytować to pole czy tylko sobie je dodałeś jako sposób na przechowanie jakiś wartości?
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: Jako textarea miałem na myśli to miejsce gdzie lądują wyklikane pozycje. Przepraszam jeśli pisze momentami jak dureń, ale dla mnie to czarna magia nawet taki prosty js :P
  • Odpowiedz
@imdejv1: no tak, ale czy interakcja z uzytkownikiem odbywa sie poprzez to pole czy docelowo uzytkownik będzie manipulował guzikami itd. bo to kluczowa sprawa dla całości. Wydaje mi sie, że moment w którym uzytkownik zacznie "z palca" manipulować zawartością "koszyka produktów" w textarea jest momentem gdzie zacznie sie tragedia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
jest momentem gdzie zacznie sie tragedia

@asdfghjkl: Widzisz... to kolejny element o którym nie pomyślałem i świetna uwaga, ale nad textarea można napisać "brak możliwości edycji" odpowiednio ostylować, zablokować cssem możliwość klikniecia w tekst. Wiem, że taki css można wyłączyć sobie w podglądzie "Zbadaj" ale nikt tego nie bedzie robił raczej na pewno.
  • Odpowiedz
@imdejv1: taki koszyk i tak musi przejsc walidacje po stronie serwera, żeby było po bożemu ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie można ufac temu co znajdzie się w polu widocznym czy ukrytym po stronie przeglądarki.
Tego pola wcale nie musi być a wręcz nie powinno być w takim razie
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: Można by je ukryć to prawda, ale wtedy klient sie zgubi. To musi być proste. W sumie jest wszystko okej naprawdę, tylko brakuje do tego by było to idealne własnie tych ilości, które pokazałem tu: http://jsfiddle.net/o4zyndjb/ . Lądowanie wszystkich wartości w tym polu tekstowym tez jest okej, bo bedzie to doklejone do ContactForm7 na WP.
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: Tak na WP. Są rozwiązania na WPForms, WooCommerce itp. ale chce, aby to było najprostsze oraz tam jest potrzebna subskrypcja co odpada akurat w tym przypadku. Do ideału brakuje tylko inputu "ilość" przy danym buttonie.
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: Zastanawia mnie po prostu połączenie pomiędzy buttonem, a inputem z ilością jak one mają wiedzieć że jedno jest z drugim w parze, skoro obok będą następne.
  • Odpowiedz
@imdejv1: pytanie jest w takiej sytuacji czy button jest potrzebny do czegoś skoro można dac pole input number.
0 oznacza ze produktu nie ma w koszyku wszystko co wieksze od 0 oznacza ze produkt w koszyku jest w konkretnej ilości
  • Odpowiedz