Wpis z mikrobloga

Polecam https://youtu.be/ZU8t3NXxp8o Mecanas Robert Mazur (ten od prowadzenia spraw sadowych frankowiczów) w wywiadzie o nadchodzących stópkowiczach.

Około 14:50 pokazuje jak w rzeczywistości wygląda to wyk0powe pitolenie, że wszyscy kredytobiorcy doskonale rozumieją ryzyko stópkowe xDD

W sumie nie przepadam za gościem i nie zgadzam w kwestiach takich, że na przykład twierdzi, że bank powinien równo dzielić z klientem ryzyko stópkowe (xDD), ale ogólnie ciekawe.

#nieruchomosci #kredythipoteczny #stopyboners
  • 16
wszyscy kredytobiorcy doskonale rozumieją

@pepe_chad: w końcu doradca na yutub , fachowy naganiacz tłumczył że stopy najniższe w historii Polski to rzecz normalna xD . a pani w banku się tak ładnie uśmiechała xD , to co mieli nie brać ? xD . a myślenie ? myślenie boli xD, inni za nich myślą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
na przykład twierdzi, że bank powinien równo dzielić z klientem ryzyko stópkowe

@pepe_chad Ja nie uważam, że jest to coś bardzo absurdalnego. Bo skoro jest oprocentowanie minimalne, które zabezpiecza bank przed ujemnym wiborem (bank przyjmuje wtedy 0%, chyba żaden nie odejmie ani 0,01% z marży) to dlaczego nie ma oprocentowania maksymalnego, np 5% nawet jeżeli wibor będzie wyższy niż 5%?
Umowa jest jaka jest, januszowi nikt podpisywać nie kazał

@pepe_chad Oczywiście że zgoda. Szkoda tylko że taki Hiszpan czy Belg ma dostęp do takiego nisko oprocentowanego kredytu bez ryzyka a taki Polak może albo wziąć z ryzykiem że oprocentowanie może wzrosnąć do 30% lub więcej albo nie brać wcale. Super warunki i możliwości.
@pepe_chad: nie znam się na prawie i oglądałem Pana Mazura od 12 do 17 minuty, ale rozumiem że jak podpiszę umowę i będzie ona napisana małą czcionką to ta umowa jest nieważna? a od której strony umowę przyjmuje się za nieważną?
a tak na serio, to czy tego typu argumentacja ma jakieś uzasadnienie w prawie lub wyrokach?
każdy Bank został obligowany do oferty kredytów hipotecznych ze stałą stopa. Większość oferuje na 5 lat.

@mj_computer Czyli czym ta stała stopa różni się od zmiennej? To jak mam kredyt ze zmienną opartą o wibor 6M to też mogę powiedzieć że mam kredyt ze stałą stopą ale na pół roku. To nie jest stała stopa tylko zmienna aktualizowana co 5 lat. Zresztą gość mówi o tym na nagraniu od 16:40 - KNF
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pepe_chad: też się nie zgadzam że całe ryzyko jest na kupującym. Jak wartość nieruchomości spadnie, a klient straci pracę, to bank zostaje z mieszkaniem i musi pokryć stratę. (Mówię o bankructwie kupującego i zlicytowanie go przez komornika)
  • 0
@vertical: dla mnie to całkiem spoko opcja na te wariacie czasy. Jak będzie trzeba to stane na uszach i w 5 roku nadplace cały kredyt.

Czemu nie nakazała? Przecież wiedzą jakie są perspektywy. Zamroziliby zupełnie kredyty.
Czemu nie nakazała? Przecież wiedzą jakie są perspektywy. Zamroziliby zupełnie kredyty.

@mj_computer No nie sądzę że zamroziliby, moim zdaniem byłoby to dobre, dlaczego mieszkaniec zachodniej Europy ma dostęp do kredytów ze stałą stopą przez cały okres a w tym grajdole nie ma? KNF mogła nie pisać nic o okresowo stałej stopie na 5 lat i byłoby tak jak jest teraz czyli przykładowo zmienne na 2 procent jak były zerowe stopy i do
  • 0
@vertical: jeśli jest faktycznie jak mówisz to rzeczywiście, odstajemy od zachodu. Muszę doczytać o tych kredytach że stała stopą na cały okres. Orientujesz się o ile droższe są od zmiennego, ewentualnie na przykladzie których państw dyskutujemy? Nasze 5letnie wychodzą bardzo tanio względem zmiennego. Sam brałem w październiku, w zasadzie uwinalem się tuż przed pierwszą podwyżka. A liczyłem tak, żeby była realna szansa spłacić w 5 lat, choć sam kredyt jest na