Wpis z mikrobloga

W moim #e39 m54b25 od jakiegoś czasu automatyczna skrzynia lekko poszarpuje przy zmianie biegu z 2 na 3. Nie za każdym razem to występuje. Najbardziej odczuwalne jest to gdy mam wcisnięty pedał gazu w 30-40% i skrzynia zmienia bieg w okolicy 2900 obrotów. Przy zmianie biegów pomiędzy P, R i D nie czuć nic, po prostu załącza się bieg. Tak samo w przypadku wrzucania wyższych biegów. Czy ktoś z Was spotkał się z takim objawem? Czy może to być sprawa oleju w skrzyni? Ewentualnie czy polecacie jakiś serwis w okolicach #warszawa który by mógł mi zdiagnozować o co chodzi? Do niedawna działania skrzyni nie dało się zauważyć i strasznie mnie to teraz uwiera ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#bmw #samochody #motoryzacja
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zekkeh: nie znam polecanych warsztatów, ale jeśli wcześniej był po prostu spuszczany i zalewany olej z wymienianą miską, bez wyjmowania mechatroniki (wtedy schodzi jeszcze parę litrów) to może po prostu trzeba ją wyjąć i wyczyścić ;)
  • Odpowiedz
@Zekkeh: no to raczej pełna wymiana oleju, ale teraz powstaje pytanie: Czy tenże był wcześniej regularnie zmieniany, czy to była pierwsza wymiana od nowości i olej wypłukał cały syf ( ͡° ͜ʖ ͡°) tak czy siak, jak napisałem, tego typu przypadłość może być spowodowana samymi zabrudzeniami, poszukaj polecanego warsztatu od automatów. Ogólnie olej można wymienić w ciemno, ale pogadaj, opisz problem, podpytaj co tam można zrobić
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@modzelem: no ona w VAGach też była, nie tylko w BMW, ZFy to chyba najpopularniejsze hydrokinetyki w Europie, napisałem model bo wspomniałeś że zależy od skrzyni. Jak najbardziej zgadzam się że to zależy od stylu jazdy bo olej w konwerterze dostaje w dupę przy pałowaniu, ale interwał 50-60k powinien być wystarczający. Tutaj właśnie jest pytanie jak było z wymianami wcześniej.
  • Odpowiedz
@sorek: do 6HP na pewno idzie inny, ale nie wiem czy w 5HP nie było jeszcze "zwykłego" ATFa. Tzn one wszystkie są ATFami tylko o różnych specyfikacjach, ten do 6HP jest chyba w ogóle zielony w przeciwieństwie do typowego czerwonego.
  • Odpowiedz