Wpis z mikrobloga

W poniedziałek pierwsza dywidenda od SCHD, 2 k usd xD i tak co trzy miesiące (co roku 10% więcej) jakby się uprzeć do można by już w-----ć palę i siedzieć w Tajlandii chyba co? Dobijemy do 15k zł miesięcznie i pomyślimy... bo na pokładzie dzieciak za 3 miesiące.
ALL IN SCHD, jak będę przechodzić na emeryturę za pare lat, a mam już 27 wtedy jepq przymaksuję.

Na fotce niżej symulacja następnych lat dywidend BEZ uwzględnienia jakichkolwiek dopłat.

W sumie ja się człowiekowi otworzyły wrota etf z usa, to takie etf jak DIVO czy JEPQ mogą zagwarantować spoko życie już teraz. Przy Divo nie trzeb aby reinwestować nawet dywidendy aby pokonać jej inflację, przy jepq trochę by trzeba, dlatego to bardziej opcja na późniejszą emeryturkę.

Wszystkich z tagu #jamnikdywidenda przepraszam, ale to było najrozsądniejsze wyjście, nie istnieje możliwość pokonania tego etf pod względem DGR oraz wzrostu wartości akcji, po prostu się nie da więc nie będę z tym walczyć.

#jamnikdywidenda
#gielda
Jamniki2 - W poniedziałek pierwsza dywidenda od SCHD, 2 k usd xD i tak co trzy miesią...

źródło: Zrzut ekranu 2025-03-26 o 21.22.10

Pobierz
  • 122
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jamniki2: Ile tam jest podatku do zapłacenia przy wypłacanej dywidendzie? 19%? Inwestujesz przez Firstrade czy może jest już coś "lepszego"?
  • Odpowiedz
  • 0
@pp93: 15 procent zabierają w polszy dopłacasz 4%, klupuje na tastytrade, możesz je w każdej chwili przenieść na INTERACITVE brokera jeśli tam się czujesz bezpieczniej
  • Odpowiedz
@Jamniki2: Przenoszenie jest jakoś problematycze? Kosztuje coś? Pamiętam, że przy Firstrade był "problem" z prawem USA, gdzie po np śmierci (w przypadku dziedziczenia) jest jakiś bardzo wysoki podatek (nie pamiętam dokładnie nazwy). Inni brokerzy pozwalają na uniknięcie tego problemu? Kojarzysz może?
  • Odpowiedz
@Jamniki2: kupujesz w tastytrade czy firstrade? Stopa dywidendy wzrosła kwartał do kwartału o 22%. Niezły wynik, do tego dorzucić trochę ETF-ów opcyjnych, REIT-y i jakieś BDC i przy ~2 mln złotych łatwo z tego wyciągnąć średnią krajową, jednocześnie zapewniając sobie wzrost co roku. Można iść na emeryturę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Jamniki2: Dodatkowo mam wrażenie, że jakiś czas temu pisałeś o tym, że w przypadku dywidendy z ETFów wychodzi ~30% podatku a nie 19%, coś się w tej kwestii zmieniło? Sorki za głupie pytania, ale nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi (najpierw googluję - żeby nie było XD)
  • Odpowiedz
  • 2
@Markowowski: Kupuje na tastytrade, stopa dywidendy rosne ok 10-12% rocznie od chyba 10 lat i będzie rosnąć dalej, bo takie ten etf ma wymogi. Banie mam w tym, a buduję teraz kapitał na nasdaq i bitcoinie, tam zrobie 5 baniek i pale gumę stąd w p---u.
  • Odpowiedz
@B0mblak: są zamienniki. Np. S&P dividend aristocrats.

Ja akurat mam taką taktykę, że sobie przeglądam co jest w SCHD i kupuję po trochu tych największych spółek. To też jakiś pomysł
  • Odpowiedz
  • 1
@pp93: słuszna uwaga, dziękuję za ten komentarz. Masz rację, z elfów EUROPEJSKICH wychodzi ponad 30% podatku, z etf amerykańskich kupowanych u zagranicznych brokerów jak firsttrade, trastytrade, freedom24 wychodzi 19% łącznie :)
  • Odpowiedz