Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Czy ktoś przerabiał może ostatnio temat transformacji spółdzielczego prawa własności mieszkania na prawo własności mieszkania z wydzieleniem KW?

Warto w ogóle się w to bawić? Wiem, że to temat na niezły elaborat, ale google nie daje mi wystarczających odpowiedzi, prawnie nie ukrywam, że nie potrafię zrozumieć całkowicie konsekwencji przekształcenia (lub nie) i jeśli ktoś przerabiał temat i może się podzielić swoimi doświadczeniami i przemyśleniami, choćby w skrócie, to będę bardzo wdzięczny

Staram się zrozumieć i uregulować sytuację prawną mieszkania rodziców w wielkiej płycie, które ponoć wykupywali w okolicach 2000 roku. Stan na dzień dzisiejszy jest taki, że mieszkanie nie ma KW, rodzice mają spółdzielcze prawo własności, a spółdzielnia w KW bloku ma wpisana w dziale IV dość wysoka hipotekę (więc jeśli dobrze zrozumiałem transformacja prawa własności wymagała by spłaty części tej hipoteki?)

#pytanie #mieszkanie #pytaniedoeksperta #prawo
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@StaryPhilaCollinsa: no właśnie - czytałem o tym. Zastanawiam się więc czy w ogóle warto się bawić w zmienianie prawa własności czy lepiej to zostawić w spokoju - w necie sporo porównań czym się różnią te prawa, ale nie ma żadnej jasnej odpowiedzi co lepsze - chciałbym dlatego zrozumieć czy dla mnie ma to jakieś znaczenie jeśli rodzice (a w przyszłości może ja) zamierzam to mieszkanie po prostu posiadać i tam
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: trudno mi powiedzieć co dla Ciebie będzie lepsze, ale w moim przypadku zostałem przy spółdzielczo własnościowym prawie. Bo tutaj również działa prawo dziedziczenia, mogę sprzedać lub wynająć, mogę wziąć na to mieszkanie hipotekę. A przy pełnej własności i tak zarządca bloku by pozostała spółdzielnia. Co do tej spółdzielni się nie martwię bo to jest największa spółdzielnia w moim mieście (pow. 100k).
  • Odpowiedz