Wpis z mikrobloga

@gregor40: Ale prawe oko jest dominujące u większości społeczeństwa. O to tu chodzi. @spinel: No przepraszam, to nie ja tłumaczyłem te książkę. I nie jestem zwolennikiem cancel culture, w której użycie niepoprawnego politycznie słowa przekreśla merytoryke argumentu lub dorobek twórcy. A mańkut to nie jest żadne obraźliwe słowo ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@aks_762 nie mam pretensji do Ciebie. Ale autor wyraźnie chce zaznaczyć dominację swojej wypowiedzi używając tych słów. A że jest Brytyjczykiem to tylko potwierdza.
  • Odpowiedz
@bania656: zawsze mnie bawią te opowieści jak to ciężko się przesiąść z lewej na prawą stronę i jak to niby ciężko zmienia się biegi i jak często uderzają ręką w drzwi przy próbie zmiany biegu... Jedyny problem podczas jazdy może pojawić się przy kompletnie pustej drodze, ale przy tym natężeniu znaków w PL to głupi by sie pokapował, że coś jest nie tak. Jedyna zauważalna równica dla mnie to jakoś
  • Odpowiedz
@spinel: Autor tych konkretnych słów nie użył, zrobił to tłumacz. Nie czytałem oryginału i nie dysponuje nim. Przy analizie tekstów tłumaczonych zawsze trzeba wziąć poprawkę na to, ze przeszło to przez pewien filtr
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@aks_762: ma to jakieś wytłumaczenie, ALE np. moim dominującym okiem jest lewe. Do tego nie jestem mańkutem, ale jeśli używam tylko jednej ręki do kierowania (np. parkując albo latając bokiem po śniegu) to tylko i wyłącznie lewej. Jak pomyślę, że miałbym lewą zmieniać biegi/zaciągać ręczny, a prawą szybko skręcać to bym się zabił xD
  • Odpowiedz