Wpis z mikrobloga

#exchange #office365 #microsoft
Mirasy, takie pytanie o exchange. Powoli przymierzam się do przesiadki na tą usługę, do migracji ok 50 kont z czego jakaś połowa lata na pop3. Teraz pytanie czy jest jakaś opcja migracji na ten moment użytkowników z imapami do exchanga a tych z popami zostawić jeszcze na starym mx'ie ? Kiedyś coś takiego nazywało się hybrydą w środowisku o365 i jak mnie pamięć nie myli w moim przypadku coś się krzaczyło po stronie osób które zostawały na starym hostingu. Problem z tym mam taki, że w przypadku tych na popie, mail to ich podstawowe narzędzie pracy a pracują w całkiem innych lokalizacjach niż jestem ja :)
Czy pozostaje tylko opcja z fowardowanie :)?
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@mat_pl: migruj przez import pst i tyle. Zmienisz im mxy, nowe maile będą dostawać w O365 a pestka się wgra w swoim czasie i będą mieli swoje maile już. A jak nie są duże to po podłączeniu nowej skrzynki można je po prostu przerzucić w Outlooku import/eksport
  • Odpowiedz
  • 0
@mat_pl: jak migrowałem kilku klientów nawet przerzucenie poczty w Outlooku przez import / eksport jest dużo szybsze niż pstki, ale przy dużych pocztach bywa problematyczne. Partner Ci z tym nie pomaga czy bierzesz bezpośrednio od MS licencje?
  • Odpowiedz
@Koliat: mam kilka kont >15Gb i jedno szczególne bo >50Gb i tu user ma zonka bo musi się ogarnąć, Standard ma tylko 50Gb na konto ( ͡° ͜ʖ ͡°) a do E3 raczej dla jednego usera nie będzie dopłacane.
Partner xD no sprzedał licencje i nie świadczy supportu. Dzisiaj w zasadzie na pytanie o cenę na dodatkowe licencje tylko dla exchange powiedziałem mu o planie migracji
  • Odpowiedz
  • 0
@mat_pl: eech ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) dla większej poczty weź ewentualnie Business Premium, tam jest archiwum Exchange, stara pocztę wrzucasz do archiwum a na bieżącej wszystko śmiga. w cenie plus sporo innych ciekawych rzeczy.
Zawsze możesz też dokupić sam Exchange online archive addon za 10zl
  • Odpowiedz
@Koliat: takie jeszcze głupie pytanie przy samym pakiecie exchange online dostęp do skrzynki nie jest limitowany tylko do przeglądarki xD ? O co mi chodzi, do 1 licencji mogę mieć X instalacji pakietu office, w przypadku niektórych userów chciałem wpiąć do outlooka exchenga online właśnie.

Druga sprawa, do takiego konta da radę się jakoś dostać przy pomocy imapa mimo wszystko :)? Mam 2 userów którzy korzystają z jakiegoś crm'a i
  • Odpowiedz
@mat_pl: Exchange Online to usługa poczty - tylko tyle. To z czego się łączysz zależy od Ciebie (no i od możliwości technicznych appki, bo nie wszystkie wspierają modern auth). Jak masz Officea 2019 pudełkowego to podłączysz się z outlooka. Jak nie masz, to podłączysz się z wbudowanej poczty w Windowsie. Korzystaj z czego wygodniej, jednak Outlook robi robotę (wersja Online też). Oczywiście ze standardem jeden użytkownik może mieć 5 instalacji
  • Odpowiedz
@Koliat: dobra to jeszcze jedno pytanie jak ogarniasz skrzynki np. pod jakieś formularze czy też np. do wysyłki smtp z urządzeń? Kupowanie specjalnie licencji pod to mija się z celem, fajnie jakby to leciało z tej samej domeny. Jedynie co mi przychodzi to rozsyłanie tego z nazwy domenowej u providera hostingu www ewentualnie subdomena dla głównej domeny i w ramach tego tworu adres @ w tejże subdomenie
  • Odpowiedz
@mat_pl: Do Formularzy masz Microsoft Forms, a jak to webowe - użyj Sendgrida, jest darmowy, większość małych firm się zmieści. Najmniej kombinowania, łatwa integracja. Chyba że formularz wspiera logowanie po Modern Auth np. z Graph API to wtedy warto korzystać bezpośrednio z serwerów EXO. Dowolny serwer może wysłać przecież z Twojej domeny, a odpowiedzi i tak trafią do Ciebie - kwestia tylko autoryzacji nadawcy przez SPF/DKIM/DMARC
  • Odpowiedz
@Koliat: webowe formy, tylko tu też nie chodzi o samą wysyłkę a jeszcze odbieranie tych meili :) Jest taki archaizm jak maile miasto@domena.xyz i nad tym się zastanawiam. Chyba po prostu zrobię aliasy i wrzucę to na jakiś ogólny meil do kogoś.
Ogólnie widzę że póki co muszę na spokojnie usiąść i pomyśleć, na starym hostingu widzę sporo różnych przekierowań etc. połowa rzeczy out, listy dystrybucyjne aliasy itd
  • Odpowiedz
@mat_pl: No przecież jak masz forma, to ten webform może sobie wysłać z dowolnego adresu. Webform wyśle z miasto@xyz, a Ty masz skrzynkę "Kontakt" gdzie masz aliasy dla każdego miasto@xyz - już odpowiedź będzie szła z "kontaktu" ale normalnie wyślesz i odbierzesz. Serwis wysyłkowy tylko musi być autoryzowany do maili, bezpiecznie zrobić sobie np poddomenę i autoryzować ją w SPF/DKIM/DMARC żeby nie oddawać kontroli nad pocztą innemu serwisowi - np.
  • Odpowiedz
@Koliat: Mireczku mam mały problem z imapem :) co sedna, zmigrowalem skrzynki, dodałem mx'a na serwer ms, cname autodiscover+ pop/imap na Outlook.office i SMTP, do tego spf. W konfiguracji na zielono. Próba logowania usera w CRM lipa. Sprawdzam konf ręcznie ze zwykłym hasłem nie przexhodzi, zmiana na oauth i leci logowanie.
W konf. Tenanta wyłączyłem dla organizacji modern auth i bez zmian, user ma możliwość logowania imap,pop i SMTP w
  • Odpowiedz
@Koliat: z testera ms dostaje

S: 2 NO LOGIN failed.
Exception details:
Message: The IMAP server responded with an error status "2 NO LOGIN failed.".
  • Odpowiedz