Wpis z mikrobloga

Stary komp vs Raspberry Pi jako NAS czy do innych zastosowań.
Siemanko pożyczyłem od kumpla watomierz i chciałem sprawidzć ile by musiał chodzić mój stary komputer by zwrócił się zakup Rasperry Pi 4.
Rozważmy 2 warianty:
a) stary PC Q6600 + 9600Gt Asus p5k pro zasilacz Corsair 520W
komp 0zł, pobór prądu 100W, 2,4 * 0,6 = 1,44 za dzień pracy, rok pracy = 365*1,44 =525,6
Całość za rok 525,6
b) Rasperry Pi 4
Urządzenie 550zł, pobór przyjmijmy 5W, dzień pracy =120W czyli = 7,4 grosza? , rok pracy = 2,7zł ?
Całość za rok = 552,7 zł

Czyli jak ktoś planuje bawić się ponad rok Raspberry Pi 4 ponad rok warto kupić ;) Zwłaszcza że ceny prądu idą do góry.
Z minusów to Raspberry Pi nie zasili dysków 3,5" które są tanie.
#raspberrypi #diy
Niebadzlosiem - Stary komp vs Raspberry Pi jako NAS czy do innych zastosowań.
Sieman...

źródło: comment_1635506447tFNGjYfEHrDY01y7LuPZZZ.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a) stary PC Q6600 + 9600Gt Asus p5k pro zasilacz Corsair 520W

@Niebadzlosiem: a próbowałes w-----ć GPU i wsatwic tam jakiś uber energooszczędny procek z olx-a? ( ͡º ͜ʖ͡º)

Po za tym pewnie undervoltingu też nie robiłeś :P
  • Odpowiedz
@sirgorn: @Krystian19922: Użyłem co miałem :P Mam jeszcze Athlona Xp 1800W pewnie mniej by brał ale mógłby przymulać. Jak NAS się sprawdzi a póki co go testuje przejdę na malinkę.

Trochę mnie upload ogranicza i to że na FUNBOXIE nie mogę przekierować portu 80 więc stronkę mam na 81 xD
Wiec adres jest typu
niebadzlosiem.ddns.net:81 bardzo fajne jak komuś chcesz coś pokazać xD

@Krystian19922: @Kryspin013
Niebadzlosiem - @sirgorn: @Krystian19922: Użyłem co miałem :P Mam jeszcze Athlona Xp ...

źródło: comment_1635507033fqgSlRUGBrHXQsLCTbcoax.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Niebadzlosiem: mój qnap ma procesor 800 MHz i daje radę. Mówię oczywiście tylko o nasie bez wirtualizacji itp. z Pi też nie jest tak wesoło jeśli chodzi i nas właśnie przez problem z zasilaniem dysków. Po restarcie często jest problem
  • Odpowiedz
pobór przyjmijmy 5W

@Niebadzlosiem: pobór może być różny, wiele zależy jakie dyski podłączysz. 1xSSD, czy 4xHDD na 12V. Wtedy to i 30W jest realne.
I tak naprawdę nie trzeba kupować Raspberry Pi4, można inne płytki (do niedawna można było poniżej 100 PLN kupić NanoPi z Gigabitem i USB 3.0). Jeżeli NAS ma być tylko do trzymania filmów i muzyki, to można za kilkadziesiąt zł kupić jakąś używaną płytkę z USB
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@antek_akrobata: zobaczymy jaka wypłata w grudniu dojdzie :D Póki co serwer włączam tylko jak wiem że będę korzystał z zewnątrz xD także no xD
Albo kupię malinkę 4 w wersji 2 lub 4 GB i dysk 2.5" HDD z laptopa albo banana po
  • Odpowiedz
@Niebadzlosiem: Pi4 polecam, koniecznie z metalowym radiatorem-obudową na całość, ale niedługo może nas zaskoczyć Pi5, a znając fundację, to będzie w tej samej cenie, co 4. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeżeli chodzi o OMV, to u mnie płytka z 1GB RAM-u bezproblemowo obsługuje 4 dyski. Może lecieć rsync i streamować filmy do 3-4 komputerów i działa.
Kluczem jest odpowiednia ilość prądu - zasilacz 5,1V 3A oraz
  • Odpowiedz