Aktywne Wpisy

Zaufajmi_wiemlepiej +397
Dużo ostatnio jest odbijania piłeczki, że to tylko przegrywy wykopki mają problem z psami, ale chciałbym na przykładzie własnej historii zmienić może przekonanie paru osób.
Miasto powiatowe, mam żonę, dziecko, oboje pracujemy, nic za darmo nie dostaliśmy, 7 lat temu kupiłem mieszkanie na 1 piętrze w bloku z płyty do generalnego remontu, oczywiście oszczędności życia, kredyt. Po roku wprowadziliśmy się. Cieszyliśmy się, bo mieliśmy starszych sąsiadów, było cicho i spokojnie.
Po 2 latach
Miasto powiatowe, mam żonę, dziecko, oboje pracujemy, nic za darmo nie dostaliśmy, 7 lat temu kupiłem mieszkanie na 1 piętrze w bloku z płyty do generalnego remontu, oczywiście oszczędności życia, kredyt. Po roku wprowadziliśmy się. Cieszyliśmy się, bo mieliśmy starszych sąsiadów, było cicho i spokojnie.
Po 2 latach
DoktorMorela +13
Jestem blisko 40stki i nie mam auta. Nigdy nie miałem samochodu. Zawsze radziłem sobie zbiorkomem. Nigdy tez nie miałem potrzeby dojeżdżania gdzieś do pracy, bo tez nie miałem wielkiego pola manewru w jej wyborze.
Obecnie nawet świadomość ze miałbym prowadzić mnie stresuje.
Czy sam fakt nieposiadania auta uważacie za przegrywa?
#wykop #pytanie #samochod #auto
Obecnie nawet świadomość ze miałbym prowadzić mnie stresuje.
Czy sam fakt nieposiadania auta uważacie za przegrywa?
#wykop #pytanie #samochod #auto

Siemanko pożyczyłem od kumpla watomierz i chciałem sprawidzć ile by musiał chodzić mój stary komputer by zwrócił się zakup Rasperry Pi 4.
Rozważmy 2 warianty:
a) stary PC Q6600 + 9600Gt Asus p5k pro zasilacz Corsair 520W
komp 0zł, pobór prądu 100W, 2,4 * 0,6 = 1,44 za dzień pracy, rok pracy = 365*1,44 =525,6
Całość za rok 525,6
b) Rasperry Pi 4
Urządzenie 550zł, pobór przyjmijmy 5W, dzień pracy =120W czyli = 7,4 grosza? , rok pracy = 2,7zł ?
Całość za rok = 552,7 zł
Czyli jak ktoś planuje bawić się ponad rok Raspberry Pi 4 ponad rok warto kupić ;) Zwłaszcza że ceny prądu idą do góry.
Z minusów to Raspberry Pi nie zasili dysków 3,5" które są tanie.
#raspberrypi #diy
źródło: comment_1635506447tFNGjYfEHrDY01y7LuPZZZ.jpg
Pobierz@Niebadzlosiem: a próbowałes w-----ć GPU i wsatwic tam jakiś uber energooszczędny procek z olx-a? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Po za tym pewnie undervoltingu też nie robiłeś :P
Trochę mnie upload ogranicza i to że na FUNBOXIE nie mogę przekierować portu 80 więc stronkę mam na 81 xD
Wiec adres jest typu
niebadzlosiem.ddns.net:81 bardzo fajne jak komuś chcesz coś pokazać xD
@Krystian19922: @Kryspin013
źródło: comment_1635507033fqgSlRUGBrHXQsLCTbcoax.jpg
Pobierz4Tb za 320zł
https://allegro.pl/oferta/dysk-twardy-4tb-seagate-4000gb-sata-3-128gb-cache-9734240966
To już mój drugi dysk tego typu i działają fajnie, 0 bad sectorów nie są super głośne. Backup robie na odzielny dysk i tak co jakiś czas :D
Co do dysku to wolałbym dołożyć do https://www.amazon.de/-/pl/dp/B07H289S79
@Niebadzlosiem: pobór może być różny, wiele zależy jakie dyski podłączysz. 1xSSD, czy 4xHDD na 12V. Wtedy to i 30W jest realne.
I tak naprawdę nie trzeba kupować Raspberry Pi4, można inne płytki (do niedawna można było poniżej 100 PLN kupić NanoPi z Gigabitem i USB 3.0). Jeżeli NAS ma być tylko do trzymania filmów i muzyki, to można za kilkadziesiąt zł kupić jakąś używaną płytkę z USB
Albo kupię malinkę 4 w wersji 2 lub 4 GB i dysk 2.5" HDD z laptopa albo banana po
Kluczem jest odpowiednia ilość prądu - zasilacz 5,1V 3A oraz