Wpis z mikrobloga

Czy #docker i #virtualbox będą se sobą współgrały na jednym linuxowym hoście?
Muszę zacząć wyrzucać część usług z VM i przerzucać do kontenerów, ale przez parę miesięcy pewnie będą pracowały razem. Czy Docker jest tutaj supervisorem, czy to inny level? Ma ktoś taką konfigurację i zauważył, czy wszystko ok, czy jednak się gryzie?
#wirtualizacja #linux
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RRybak: docker działa na zupełnie innym poziomie niż VM, używa namespaceów kernela na którym działa maszyna, VMka odpala swojego kernela. Myśl o dockerze raczej jako o zwykłej aplikacji działającej w systemie, po prostu bardzo odizolowanej
  • Odpowiedz
@RRybak: na windowsie j---e się jak domy w Gruzji. Co ciekawe jak ma się starszą wersję bluestacka to dockery spadają z rowerków, a na nowej działa więc może w przyszłości lub nawet teraz vb działa. Ja bym sięgnął do dokumentacji.
  • Odpowiedz
@RRybak: absolutnie nie mają na siebie wpływu, chyba że konfliktują ze sobą w dostępie do sieci, ale to przy jakichś zawiłych konfiguracjach
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@annotate: wirtualizacji na poziomie systemu operacyjnego, to zupełnie coś innego i ma mało wspólnego z tradycyjną wirtualizacja. poza tym Wikipedia to bardzo kiepskie źródło wiedzy szczególnie technicznej
  • Odpowiedz
i ma mało wspólnego z tradycyjną wirtualizacja

@bruuh: Nie ma czegoś takiego jak tradycyjna wirtualizacja. W sensie to twoja definicja bo nawet VM'ki od dawna oszukują i nie robią pełnej wirtualizacji a para wirtualizację np nie wirtualizacją a pełni kontrolera dysku twardego albo karty sieciowej. Granica się dosyć mocno zatarła już wiele lat temu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@RRybak: ogólnie to bądź przygotowany na jakieś drobne problemy z siecią mostkowaną. Ja przy wirtualizacji przez kvm po instalacji dockera miałem ostre jazdy tak że dałem sobie spokój i kontenery dockera wywaliłem na innego hosta. Pewnie do ogarnięcia ale w moim przypadku tak było lepiej
  • Odpowiedz
ogólnie to bądź przygotowany na jakieś drobne problemy z siecią mostkowaną. Ja przy wirtualizacji przez kvm po instalacji dockera miałem ostre jazdy tak że dałem sobie spokój i kontenery dockera wywaliłem na innego hosta. Pewnie do ogarnięcia ale w moim przypadku tak było lepiej

@bendyz: docker domyślnie ma zupełnie inną sieć niż kvm. Nawet adresy prywatne sobie wyznacza w supełnie innej klasyfikacji.
  • Odpowiedz