Wpis z mikrobloga

@swiadomy_anakolut: Spodobal mi sie Twoj komentarz dot. tego ze wszyscy w cos wierzymy. Chciapbym sie z Toba podzielic mysla - czy zgodzisz sie (czy widzisz to jako fakt), ze podstawa calego nieladu na Ziemi jest mechanizm myślenia? ten ktory dzieli wszystko, co w rzeczywistosci jest niepodzielne?(jest jedna kompletna rzeczywostoscia ktorej czescia jest swiadomosc i my ta rzeczywistoscia jestesmy) Widze ze abstrakcyjnie myslisz, a szukam osob ktore sa w stanie dostrzec wiecej, tzn uwolnic sie od iluzji.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@swiadomy_anakolut: Wojny między Państwami, kłótnie między ludźmi, przekładanie dóbr materialnych, władzy, czy pieniądza ponad ludzkie życie. Zakłamanie, udowadnianie sobie i innym różnych rzeczy... To wszystko ma swoje źródło funkcji myślenia. Szukam ludzi, którzy są zainteresowani zrozumieniem tego co się dzieje, bo widzę, że ogólny trend BARDZO odbiega od głównej przyczyny o której wspomniałem wyżej.
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut: Swoją drogą, ten obrazek który wczoraj komentowałeś dot. rozmowy Jezusa z Bogiem i opisu przez kogoś kogo tam nie było - zauważyłeś, że to właśnie dzieje się w nas? Gadamy sami ze sobą w swoich głowach i w zależności od tego co do siebie gadamy, wpływa to na naszą rzeczywistość, która jest odzwierciedleniem (opisem) naszego "wnętrza".
  • Odpowiedz
Wojny między Państwami, kłótnie między ludźmi, przekładanie dóbr materialnych, władzy, czy pieniądza ponad ludzkie życie.

@FATHER_TIME: Podobne zjawiska w odpowiedniej dla nich skali dzieją się też u innych zwierząt, o znacznie niższym zdolnościach związanych z myśleniem. Agresja i współzawodnictwo są wpisane w naszą biologiczną naturę i wydaje mi się, że przez odpowiednią organizację społeczeństwa i kulturę jesteśmy w stanie te zjawiska ograniczyć (co przecież dotąd całkiem dobrze nam wychodzi, porównując
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut: Pozwól proszę, że wskażę troszkę inną perspektywę.

Gdy nam się coś wydaje - zakładamy, że jak będzie X to uzyskamy Y. A to również zakłada czas w którym musi się wydarzyć X, aby osiągnąć Y. I ludzie od niepamiętnych czasów w ten właśnie sposób kreują świat, który ewoluuje i się zmienia, ale te zmiany są tylko powierzchowne, wciąż szerzy się chaos, a my dużymi krokami zmierzamy ku zagładzie. Dzieje się
  • Odpowiedz