Wpis z mikrobloga

Więc piszesz że ulga podatkowa z której mało kto skorzysta, obciąża Cię finansowo?

1. Jeżeli mało kto z niej skorzysta to po co ona?
2. Jeżeli przez to moje opodatkowanie wzrośnie o choćby 1 zł to tracę na tym czy nie?

To w takim razie jak mnie i innych bezdzietnych obciąża 500+ na cudze kaszojady?

Nie rozumiem pytania. Tak, 500+ z perspektywy bezdzietnego jest obciążeniem.

Te "nieefektywne", małe gospodarstwa są już dawno
@gobi12:

A to tu się zgadzam. Z tym, że proces konsolidacji gospodarstw to jest zadanie na kolejne 30 lat, które się dzieje. U nas problemem jest często przeinwestowanie, gdy rolnik na 30ha kupuje traktor za 450 tysięcy, ale nie da się tego zrobić na raz. Tak jak nie dało się zrobić na raz zamknięcia kopalń od 30 lat.

To już zależy od woli politycznej.

Zaś te przepisy właśnie podnoszą efektywność gospodarstw,
@mishek:

@gobi12: Jakie przeinwestowanie? Znajdź mi tego rolnika który na 30 ha kupił taki ciągnik. Czy wiesz że dotacje unijne do maszyn zależą od posiadanego i uprawianego areału? Na 30 ha dostanie się przydział na ciągnik 90-100 koni mechanicznych. A taki kosztuje do 200k, z czego z UE 50 % i lojalka na 6 lat. A może bez dotacji? Z 30 ha mało prawdopodobne żeby uzbierał 450k, ale nawet jeśli,
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Kulturozofia_pl: przecież ludzie że wsi uciekają do miasta i te hektary oddają innym. W dużej części nie chcą sprzedać (wola dzierżawy by dopłaty brać) więc te statystyki są nagiete. U nas sporo osób trzyma hektary a siedzi w mieście i tam ma robotę więc trzeba czasu żeby jedni podkupili od drugich i to się dzieje tylko w powolnym tempie
Co do młodego rolnika i tej premii 150k to jak będziesz miał
  • 1
@Rolnikt: lepiej bym tego nie ujął, zgadzam się w 100%
@Kulturozofia_pl: twierdzę że te ulgi wcale nie sprawią że rolnicy zaczną stać na targowiskach. Ci którzy uprawiają warzywa i tak już to robią. Nikt nie będzie stał ze zbożem, bo nie ma na to zbytu w detalu. Na wędliny nie licz, bo sanepid.
Miastowym mydli się oczy dotacjami, podając tylko jeden z wielu wymogów do spełnienia. A jak przyjdzie co
przecież ludzie że wsi uciekają do miasta i te hektary oddają innym. W dużej części nie chcą sprzedać (wola dzierżawy by dopłaty brać) więc te statystyki są nagiete. U nas sporo osób trzyma hektary a siedzi w mieście i tam ma robotę (...)

@Rolnikt: Potrzebne źródło.

Co do młodego rolnika i tej premii 150k to jak będziesz miał 1ha to tych pieniędzy nie zobaczysz. Trzeba mieć minimum średnią wojewódzka czyli koło
@mishek:

twierdzę że te ulgi wcale nie sprawią że rolnicy zaczną stać na targowiskach. Ci którzy uprawiają warzywa i tak już to robią. Nikt nie będzie stał ze zbożem, bo nie ma na to zbytu w detalu. Na wędliny nie licz, bo sanepid.

Więc po co ta ulga? Niepotrzebna komplikacja prawa.

Miastowym mydli się oczy dotacjami, podając tylko jeden z wielu wymogów do spełnienia. A jak przyjdzie co do czego, to
  • 0
@Kulturozofia_pl: najlepszym źródłem jest to co widzę co się dzieje w mojej najbliższej okolicy a jestem że wsi. Innego źródła musisz poszukać na własną rękę.

11ha. Jak składałem 10 lat temu to musiałem mieć ponad 12ha więc myślałem że uroslo stąd moje około 15ha.
Mając 1ha nic nie dostaniesz. Składasz wniosek i na 30ha nie dostaniesz przydziału na traktor 200 KM bo jest za duży. Pozatym żeby dostać musi jakoś wytłumaczyć
  • 0
@Kulturozofia_pl: cholera, prowadząc z Tobą dyskusje jeszcze się ilu rzeczy dowiedziałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) łap super artykuł może tam znajdziesz odpowiedź. A tak moim zdaniem... Dopłaty do gruntów przeszkadzają rolnikom chętnym bawić się w rolnictwo rozwijać się. Masz no dookoła 5 gości co mają po 10 ha. Nikt tego nie trzyma w dobrej kulturze rolnej. Siedzą w mieście lub na wiosce mają etat + to co
@Kulturozofia_pl: Zajęty byłeś? Praca domowa na przyrę odrobiona? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nawet nie przeczytałeś tego co sam linkujesz. Jeśli chodzi o 1 ha, to trzeba być właścicielem co najmniej 1 ha. Ale gruntów uprawianych trzeba mieć więcej. Np. mając długoletnie dzierżawy, tzn. z umową na 7 lat do przodu.

ma powierzchnię UR równą co najmniej średniej krajowej (11,04 ha), a w przypadku gospodarstw położonych w województwie
@Rolnikt:

najlepszym źródłem jest to co widzę co się dzieje w mojej najbliższej okolicy a jestem że wsi. Innego źródła musisz poszukać na własną rękę.

To nie jest zbyt reprezentacyjne źródło. Obowiązek dowodowy leży po stronie stawiajacego tezę, nie tego, który ją podważa.

Mając 1ha nic nie dostaniesz. Składasz wniosek i na 30ha nie dostaniesz przydziału na traktor 200 KM bo jest za duży.

To nie ja mówiłem, że na 30
@mishek:

Zajęty byłeś? Praca domowa na przyrę odrobiona? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tak, przygotowałem już odpowiedzi, tak że jutro ocenię prace Twojej klasy ( ͡º ͜ʖ͡º)

Nawet nie przeczytałeś tego co sam linkujesz. Jeśli chodzi o 1 ha, to trzeba być właścicielem co najmniej 1 ha. Ale gruntów uprawianych trzeba mieć więcej. Np. mając długoletnie dzierżawy, tzn. z umową na 7 lat
  • 0
@Kulturozofia_pl: jprd. Ogarniasz czytanie ze zrozumieniem?
Odpisałem mirkowi wyżej na jaki ciągnik można liczyć przy 30 ha, a nie jakie są wymogi ogólne.
Program " modernizacja gospodarstw rolnych". Może być?