Wpis z mikrobloga

Rynek pracy, ambicje a brutalna rzeczywistość.

Z jednej strony gigantyczna presja sukcesu, opowieści o programistach za 20k i własnym mieszkaniu przed trzydziestką, z drugiej - realia inflacji, korporacyjny kierat i poczucie, że praca zjada całą energię życiową. Porozmawiajmy o tym, jak wygląda prawdziwe zderzenie naszych ambicji z polskim rynkiem pracy.

#ankietydetektywa #polska #wydarzenia #praca #rynekpracy

Jak najuczciwiej opisałbyś swój obecny stosunek do pracy zawodowej i finansowej przyszłości?

• Utknąłem i nie kupię nigdy własnego M. 11.1% (974)
  • To tylko sposób na przetrwanie miesiąca. 4.2% (368)
  • Dobrze zarabiam, ale czuję pustkę i stres. 28.0% (2458)
  • Żyję od pierwszego do pierwszego. 5.3% (465)
  • Pracuję zdalnie, ale czuję izolację. 5.5% (481)
  • Zmarnowałem potencjał przez brak perspektyw. 8.4% (735)
  • Myślę o ucieczce za granicę. 2.3% (201)
  • Jakoś wiążę koniec z końcem, bez rodziny. 5.1% (445)
  • Wolę mniej zarabiać, ale mieć święty spokój. 19.5% (1716)
  • Boję się nagłego załamania gospodarczego. 10.8% (951)

Oddanych głosów: 8794

• 203
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marcepanowy_Detektyw: zarabiam dobrze przez pół roku, potem 32% na UOP zabiera mi prawie połowę zarobków.
czuję pustkę, bo jestem manago w korpo i ta praca nie daje mi ani radości, ani poczucia spełnienia. za to daje co włożyć do gara.

pogodziłem się z myślą, że nie jestem tzw. main character w tej grze zwanej życiem. może to depresja? nie wiem, ale i tak mam lepiej niż przeciętny p0lak, więc co
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: dlaczego tu są same negatywne badz max. netutralne opcje? Ja mam super prace ktorą kocham w elektroenergetyce, hybrydowo, zarobki top 8%-10%, stresu bardzo rzadko, chodze zadowolony i sie duzo smieje w pracy ze wszystko i z kolegami, kierownik do dogadania na kazdy temat, ostatnio dostalem nagrode z funduszu Zarzadu za dodatkowe zadanie - przyjemną kwotę prawie 5 cyfrową. Rzadko kiedy wracam zmeczony z pracy, czesto w tygodniu pracuje okolo
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw Jestem wypalonym managerem w korpo. Czuje pustkę i stres, a praca nie daje mi żadnej radości ani poczucia spełnienia. Gdyby nie zarobki i kredyt na głowie już dawno bym ją rzucił.
Buduje jednak plan B i do roku przejść na własną działalność.
  • Odpowiedz
Mam nudną pracę, w której więcej spędzam przed budynkiem na słońcu niż pracuję. Zarabiam nieźle. Mam własne M. Domu z basenem się i tak nie dorobię, więc dbam by było mi wygodnie i przyjemnie na miarę możliwości. Co miesiąc odkładam minimum 1000 zł.
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: zarabiam prawie 20 tys zł miesięcznie, ale mam serdecznie dość użerania się z idiotami, większość z tych pieniędzy odkładam licząc że uda mi się osiągnąć za kilkanaście lat dochód pasywny i nie będę musiał się użerać. Oczywiście odkładanie większości pieniędzy sprawia że nie wydaje na jakieś drobne przyjemności, co jeszcze pogłębia frustrację
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: Teraz kasa będzie szła w zbrojeniówkę, może najlepsza sytuacja nie jest ale jest w miarę przyzwoicie. Patrząc na projekcje jeżeli ma coś zmienić się na lepsze dla ogółu to najwcześniej w 2028 roku o ile sytuacja geopolityczna się nie pogorszy. Świat się nie skończył i się nie skończy, jeszcze wrócą lepsze czasy.
  • Odpowiedz