Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 28
Zauważyliście, że szury już przeważają w narracji odnośnie covid-19? Z początku ich działalność budziła politowanie i spotykała się ze zdecydowaną reakcją społeczności. Ludzie próbowali tłumaczyć, podawano dane, fakty.
Obecnie szury ze swoimi teoriami wyssanymi z czeluści internetu zawładnęły przestrzenią. Nie spotykają się już z reakcją, a stają się coraz bardziej śmiali w swoich działaniach - ataki na pracowników medycznych, głupie komentarze, podpalanie i niszczenie mienia, ataki na osoby, które się szczepią.

Dziwię się, że nie ma praktycznie żadnych reakcji ze strony państwa. Oczywiście są one teraz uwikłane w grę na granicy, ale jeszcze przed ekscesami na granicy, sytuacja była opłakana.

Socha, Bodnar dalej gadają bzdury zarażając swoją głupotą.
#koronawirus
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sssabae:

jesteś częścią społeczeństwa, masz z nim umowę, musisz postępować tak, by społeczeństwu nie szkodzić.

Częścią życia w społeczeństwie jest akceptacja ryzyk, które się z tym wiążą. Oczywiście to dobrowolne (niczym szczepienie na COVID) - zawsze możesz wyjechać do kurnej chatki w Bieszczadach i być na 100% bezpiecznym od interakcji z innymi. "Życie w społeczeństwie" to nie karta-pułapka, która pozwala wymagać od każdego członka tego społeczeństwa akceptacji dla Twoich fobii,
  • Odpowiedz
  • 0
@Dutch: bardzo ciekawa koncepcja z tymi "fobiami", tak bardzo kolidująca z ustaleniami epidemiologów. Istnienie wirusa covid-19 jest faktem, ryzyko jakie niesie w większości przypadków zostało ustalone, dlatego społeczeństwo ma prawo wymagać szczepień
  • Odpowiedz
@sssabae:

Istnienie wirusa covid-19 jest faktem

Istnienie wirusa jest faktem. Podobnie faktem jest rażąco dysproprocjonalna reakcja na stopień zagrożenia, który ten kreuje.
Np. katastrofy lotnicze też są faktem. Ale domaganie się w związku z tym delegalizacji ruchu lotniczego to
  • Odpowiedz
@sssabae:

czy (...) mizofobią lub hipochondrią mogę się zarazić?

Jeszcze jak! Polecam poczytać, co się działo pod tym tagiem w kwietniu 2020 :)
  • Odpowiedz
bardzo ciekawa koncepcja z tymi "fobiami", tak bardzo kolidująca z ustaleniami epidemiologów. Istnienie wirusa covid-19 jest faktem, ryzyko jakie niesie w większości przypadków zostało ustalone, dlatego społeczeństwo ma prawo wymagać szczepień

@sssabae: co Ty chrzanisz? Po pierwsze COVID-19 to nie jest wirus a choroba wywoływana wirusem SARS-Cov-2. Po drugie gdzie Dutch niby kwestionuje istnienie wirusa? Jest milion innych chorób których zakażeniem ryzykujesz żyjąć w społeczeństwie i państwie z którym masz
  • Odpowiedz
  • 4
@sssabae: a co w tym dziwnego?
Od początku śledziłem rozwój pandemii, miałem obserwacje, zanim wirus dotarł do Polski, które później okazały się prawdziwe, zgadzałem się z naukowym konsensusem w wielu kwestiach, nosiłem maseczkę, nie chodziłem na imprezy ani do babć, przyjąłem dwie dawki. I co? I nic. Powoli sam zaczynam się zgadzać z "szurami" (debilna nowomowa swoją drogą). Okazuje się że będą kolejne dawki, pamięć immunologiczna widocznie nie istnieje. Ciągle
  • Odpowiedz
@pan-bartolomeu-dias: Bo rządzącym wydaje się, że będzie można to ciągnąć w nieskonczoność i wiele na tym jeszcze ukręcić stąd te dramatyczne próby przedłużenia tego cyrku.

Takich jak Ty jest już bardzo wielu a będzie coraz więcej. Bronić tego cyrku mogą tylko ci co mają z tego profity.
  • Odpowiedz