Aktywne Wpisy
heksengerg +167
PeterWeiss +553
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Obecnie szury ze swoimi teoriami wyssanymi z czeluści internetu zawładnęły przestrzenią. Nie spotykają się już z reakcją, a stają się coraz bardziej śmiali w swoich działaniach - ataki na pracowników medycznych, głupie komentarze, podpalanie i niszczenie mienia, ataki na osoby, które się szczepią.
Dziwię się, że nie ma praktycznie żadnych reakcji ze strony państwa. Oczywiście są one teraz uwikłane w grę na granicy, ale jeszcze przed ekscesami na granicy, sytuacja była opłakana.
Socha, Bodnar dalej gadają bzdury zarażając swoją głupotą.
#koronawirus
Komentarz usunięty przez moderatora
Częścią życia w społeczeństwie jest akceptacja ryzyk, które się z tym wiążą. Oczywiście to dobrowolne (niczym szczepienie na COVID) - zawsze możesz wyjechać do kurnej chatki w Bieszczadach i być na 100% bezpiecznym od interakcji z innymi. "Życie w społeczeństwie" to nie karta-pułapka, która pozwala wymagać od każdego członka tego społeczeństwa akceptacji dla Twoich fobii,
Istnienie wirusa jest faktem. Podobnie faktem jest rażąco dysproprocjonalna reakcja na stopień zagrożenia, który ten kreuje.
Np. katastrofy lotnicze też są faktem. Ale domaganie się w związku z tym delegalizacji ruchu lotniczego to
Jeszcze jak! Polecam poczytać, co się działo pod tym tagiem w kwietniu 2020 :)
@sssabae: co Ty chrzanisz? Po pierwsze COVID-19 to nie jest wirus a choroba wywoływana wirusem SARS-Cov-2. Po drugie gdzie Dutch niby kwestionuje istnienie wirusa? Jest milion innych chorób których zakażeniem ryzykujesz żyjąć w społeczeństwie i państwie z którym masz
Od początku śledziłem rozwój pandemii, miałem obserwacje, zanim wirus dotarł do Polski, które później okazały się prawdziwe, zgadzałem się z naukowym konsensusem w wielu kwestiach, nosiłem maseczkę, nie chodziłem na imprezy ani do babć, przyjąłem dwie dawki. I co? I nic. Powoli sam zaczynam się zgadzać z "szurami" (debilna nowomowa swoją drogą). Okazuje się że będą kolejne dawki, pamięć immunologiczna widocznie nie istnieje. Ciągle
Takich jak Ty jest już bardzo wielu a będzie coraz więcej. Bronić tego cyrku mogą tylko ci co mają z tego profity.