Wpis z mikrobloga

#wroclaw #internet
Hej, przeprowadziłem się kilka dni temu na Nadodrze i szukam dostawcy internetu który będzie w miarę możliwości bezawaryjny. Mój poprzedni dostawca nie ma tu zasięgu (podobnie jak 90% innych dostawców do których dzwoniłem...).

Do wyboru mam:
#orange
#vectra
#netia
#tmobile
#play
#rfc

Proszę o jakieś opinie bo nie jestem na bieżąco z tym jak śmigają teraz usługi u dużych operatorów, ostatni raz gdy miałem internet od dużego dostawcy (orange, jakieś 10 lat temu?) to naciąłem się na ofertę typu ,,internet bez limitu, ale jak przekroczysz ileś tam Gb zużycia to spowalniamy Ci go tak że lepiej już kraść wifi od sąsiada ", do tego często go wywalało...

Z góry dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia ʕʔ
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PandyToLekNaRasizm: mam miedziaka DSL (nie światłowód) max 80Mbps w Orange (faktycznie wyciąga do 42) od prawie 15 lat. Awaria z ich winy max raz na dwa lata i szybko usuwana. Jestem wniebowzięty, bo w sumie nie potrzebuje światłowodu i nie wiadomo jakiej prędkości. Na tym spokojnie sobie 1080p oglądam i starczy.
  • Odpowiedz
bo w sumie nie potrzebuje światłowodu i nie wiadomo jakiej prędkości

@efceka: ja mam swiatlowod 150/50 i jest spoko. Zaleta swiatla nad miedziakami jest taka, ze na swiatlowodzie zazwyczaj nie zauwazysz zadnego wzrostu pingu do momentu az zblizysz sie do granicy przepustowosci
czyt. mozesz grac i pobierac cos i ping moze o 2-3 ms podskoczy jak qos qlaczysz i zablokujesz internet na maks przepustowosc - kilka %

a na miedziaku
  • Odpowiedz
@PurpleHaze:
Wyraziłem się nieprecyzyjnie, najpierw sprawdzałem stronę danego dostawcy i szukałem na niej jakiejś mapki zasięgu, jak nie było to wtedy dzwoniłem.

Twój komentarz o 60 ISP zainspirował mnie do poszukania jakiegoś spisu dostawców by sprawdzić czy jakiegoś pominąłem link.

Mam jeszcze 3 opcje do których jutro zadzwonię by sprawdzić czy mają
  • Odpowiedz
@PandyToLekNaRasizm: Powiem ci tak. I tak jestem zdziwiony ze az tylu providerow masz do wyboru.
Aczkolwiek z doswiadczenia unikalbym malych firm. Z jednej strony niby kontakt niby szansa na naprawe awarii wieksza, bo moloch bywa mocno bezwladny w tym wzgledzie. Ale z drugiej to moze byc wada bo malo ludzi, jakas wieksza awaria i amba, plus moze byc srednio z podejsciem do klienta.

Ja na olbinie w kamienicy mialem UPC
  • Odpowiedz
@PandyToLekNaRasizm: Orange. Jebnąć może każdemu operatorowi, ale dużego stać na utrzymanie ekipy, która szybko awarie usunie. Zwłaszcza, że to te same kable, na których ludzie mają biznesy, więc nie może się często j---ć.
  • Odpowiedz