Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Panowie od #bmw
Jak to jest z tym M54 i temperatura wody? Mam #e39 z M54B25 i bez różnicy czy na dworze jest 15 stopni czy 30 stopni według czytnika po OBD mam od 96 do 98 a w cieplejsze korki dochodzi do 100 jednak nigdy nie przekracza.
Nowa chłodnica, nowy termostat. Jak to wygląda u Was? Podobno M54 powinno do maks tych 96 dochodzić i potem już powinno zbijać szybciej.
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@razdwarazdwa: Jadę jutro trasę to zobaczę jak wyglądają temperatury przy 140 w górę.

@kipowrot: Tak, wskazówka stoi w pionie ale w przypadku M54 jej poruszenie w prawo to już przegrzanie i kaplica więc nie sugerowałbym się nią tak.

@HetmanPolnyKoronny: Jeśli masz możliwość sprawdzić to poproszę.

@xionze: Nie mam pojęcia, muszę jakoś obczaić temat i zobaczyć. Nigdy tam nie zaglądałem
  • Odpowiedz
@Spajkuss: w M54 (i M52TU w sumie też) jest elektroniczny termostat regulujący temperature pracy silnika.

Przy wyoskich obrotach i dużym obciążeniu otwiera się on mocniej i może dojść do 80*C

Natomiast przy większości przypadków trzyma temperature w okolicach ~102*C - oczywiście taka wysoka ze względów na "ekologie" niestety powoduje ona dodatkowy stres na systmie chłodzenia, dlatego ja osobiśćie zalecam obniżenie temperatury do 96*C w tych
sorek - @Spajkuss: w M54 (i M52TU w sumie też) jest elektroniczny termostat regulując...

źródło: comment_1631898092EZgTIOhzE1hhN5jZ9heDaN.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@razdwarazdwa: @lizak21: to śmieszne bo to mapa z E46 325i ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Raczej wszystkie bez wyjątku miały 102*C nawet poprzednie modele na M52TU miały podobnie - jak już pisałem, ekologia.

Natomiast jeśli wychodzisz powyżej 4000 obrotów lub dodajesz mocniej gazu to termostat się otwiera więc temperatura może oscylować w okolicach tych 96*C
  • Odpowiedz
@razdwarazdwa: z tego co wiem to cluster bierze temperature z innego miejsca w silniku niż ECU/termostat więc różnica może być znaczna tu i tu :)

Zloguj sobie to RomRaiderem podczas jazdy albo wyślij mi swój binary to Ci przyznam rację (o ile binarka nie była modyfikowana).

W przeciwnym wypadku możesz mieć po prostu walnięty termostat.
  • Odpowiedz
@sorek: Szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić i pożyczyłem aktualnie kabel kumplowi xD a co do walnietego termostatu możesz mieć racje, jego akurat jeszcze nie wymieniłem wiec pewnie ma 19lat xD
  • Odpowiedz
@Spajkuss: mam E39 M54B25, kombi z manualem, bez gazu. Dodatkowa pompka wody nowa, termostat nowy, pompa wody nowa, chłodnica nowa, visco nowe. Temperatura w teście 7 na zegarach nie przekracza 96-97stopni w mieście, na trasie też tego nie przekracza ale schodzi niżej.
  • Odpowiedz