Aktywne Wpisy
Cieple_Mleko +28
Byłem u psychologa. Czy raczej psycholożki. Z psycha naprawdę ze źle, myśli samobójcze, depresja. Powiedziała mi, że leki tylko zagłuszą ten stan a najlepsza będzie psychoterapia. Przychodzę na jedną wizytę. Pyta mnie tylko o dzieciństwo i mówi że wszystkie moje problemy wynikają z dzieciństwa. Co z tego że była nas czwórka i reszta rodzeństwa nie ma takich problemów z psycha jak ja. Już nie mówiąc o tym że w domu było w
typ53B +22
Sprawa jest banalnie prosta. ZAZWYCZAJ wystarczy rzut oka na izolatory.
Przy 110kV izolatory składają się z jednego segmentu
Przy 220kV widać, że izolatory są trochę oddzielone mają już 2 segmenty
Przy 400kV mają już 3 segmenty
750kV ma już tylko jeden dłuższy segment
(ale w Polsce jest tylko jedna taka sieć i nie działa)
Dodatkowo słupy dzielą się na:
-Przelotowe
-Odporowe (potocznie Mocne) - które są wytrzymalnie i buduje się je np gdy linia skręca
Łatwo je poznać, bo przelotowe mają izolatory zamocowane pionowo, z kolei odporowe mają izolatory zamocowane poziomo
Na zdjęciu mamy odporowy słup 400kV
#energetyka #elektrotechnika #budownictwo #elektryka #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #inzynieria #nauka #elektroenergetyka
W skrócie i uproszczeniu:
Słup oporowy/odporowy ma dwa komplety łańcuchów odciągowych po obu stronach konstrukcji wsporcze, połączonych mostkiem prądowym. Jego zadaniem jest przenosić naciąg przewodów.
(Na zdjęciu słup odporowo-narożny, ale dobrze widać o co chodzi)
Na liniach występują tzw. obostrzenia.
„W zależności od ważności obiektu, z którym linia elektroenergetyczna krzyżuje się lub do których się zbliża, w odcinkach linii na skrzyżowaniach i zbliżeniach stosuje się podwyższone wymagania dla elementów linii, określone jako obostrzenia. Te dodatkowe wymagania dotyczą przewodów, izolatorów, słupów, zawieszenia przewodów i ich mocowania.
Zwiększenie pewności mechanicznej jednorzędowych łańcuchów izolatorów uzyskuje
@bezpiecznik_topikowy: idź w automatykę
Budowa izolatorów to najpiękniejsza opcja ze względu na zapewnienie odpowiednich parametrów izolacji :)
Wysokość słupa często ogranicza teren.
Komentarz usunięty przez autora
@wojniz: dużo zależy od wieszaka, czy podczas zerwania linii linia się zesmyknie z niego dość gładko, czy jednak pojawi jakieś duże tarcie i pociągnie słup za sobą.
Czyli cytując klasyka, to są te detale :D
"ale w Polsce jest tylko jedna taka sieć i nie działa" most Polish thing I've heard all day
Napięcie linii najłatwiej poznać po długości izolatora (ok. 1 cm na 1 kV).
A podwojenie lub potrojenie izolatora świadczy o stopniu obostrzenia przęsła.
@Ziombello: mówisz, masz ( ͡° ͜ʖ ͡°)