Aktywne Wpisy
salanderek +253
Czy i co ile pierzecie szczotkę do kibla? Zamieszkałem jakiś czas temu z dziewczyną i była zdziwiona, jak do białych ubrań w pralce dorzuciłem szczotkę do kibla, bo u niej się nie prało, tylko kupowało nowe, u mnie w domu natomiast tak średnio co 2-3 miesiące - wyrzucanie i kupowanie nowych szczotek to wg mnie marnowanie pieniędzy, także ciekawy jestem jak jest u was
#kiciochpyta #mieszkanie
#kiciochpyta #mieszkanie
WielkiNos +114
Palacze to nie najbardziej uciśniona grupa tylko najbardziej roszczeniowa, która nie dba o nic poza możliwością realizacji swojego uzależnienia.
#palenie #polska #przepisy #bekazpodludzi #palaczetopodludzie
#palenie #polska #przepisy #bekazpodludzi #palaczetopodludzie
Sprawa jest banalnie prosta. ZAZWYCZAJ wystarczy rzut oka na izolatory.
Przy 110kV izolatory składają się z jednego segmentu
Przy 220kV widać, że izolatory są trochę oddzielone mają już 2 segmenty
Przy 400kV mają już 3 segmenty
750kV ma już tylko jeden dłuższy segment
(ale w Polsce jest tylko jedna taka sieć i nie działa)
Dodatkowo słupy dzielą się na:
-Przelotowe
-Odporowe (potocznie Mocne) - które są wytrzymalnie i buduje się je np gdy linia skręca
Łatwo je poznać, bo przelotowe mają izolatory zamocowane pionowo, z kolei odporowe mają izolatory zamocowane poziomo
Na zdjęciu mamy odporowy słup 400kV
#energetyka #elektrotechnika #budownictwo #elektryka #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #inzynieria #nauka #elektroenergetyka
Leci plus za wiedzę z której nigdy nie skorzystam.
@Angel_of_death: @chigcht:
No i #!$%@?, no i cześć XD
Dobrze też wiedzieć, że przy określaniu wartości linii Twoją metodą trzeba zwrócić uwagę czy izolatory są porcelanowe czy szklane. Pozdrawiam
BTW: stosowałem też metodę rozpoznawania po rodzaju słupa. Mam wrażenie, że na 110/220/400 były stosowane słupy różnego kształtu i wysokości. Ale nie wiem, jaką skuteczność ma ta metoda.
@wonsz_smieszek: Szklane są przeźroczyste, porcelanowe są pomalowane ciemnobrązową farbą. Czasami słabo to widać ze względu na wysokość na której się znajdują.
Niestety tutaj jest takie multum kształtów i wysokości, że ciężko się nawet osobom trochę znającym się w temacie zorientować co jest co.
@wonsz_smieszek: są ze szkła XD