Wpis z mikrobloga

Halo Mirki,
mam takie pytanie, kupiłem takie esp32 i w sumie teraz nie wiem jaka płytkę mam wybrać w Arduino IDE, żeby ją poprawnie programować. Próbowałem na chybił trafił, bo nazwa żadnego z listy nie pasuje, a na tyle płytki jest tylko napis "Dev Kit 1" i zdaje się każda działać ( lub tak trafiłem, bo wszystkich nie sprawdzałem), nie do końca rozumiem dlaczego, bo w takim wypadku po co ta cała lista?

#arduino #elektronika #programowanie
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kolorowezworki: @MiQ27: problem mam nie w bibliotekach, tylko że na liście płytek ESP w IDE nie ma tej konkretnej płytki którą sprzedaje sklep, a przez to nie wiem którą wybrać do kompilacji i czy to ma w ogóle znaczenie, bo wybierając losową to program wydaje się działać.
  • Odpowiedz
A tak w ogóle to ogarnij sobie Visual Studio Code z wtyczką Arduino

@MiQ27: Platformio*

@PustyCzlowiek: polecam używać platformio, konfiguracjana początku jest upierdliwa ale później pisze się genialnie w tym. Tam wybierasz by pisać w env adruino i bzikasz.
  • Odpowiedz
@sorek: tak właściwie to czym się różni pisanie w VSC z bibliotekami Arduino vs VSC z bibliotekami PlatformIO, bo dawno przy tym nie siedziałem i już nie pamiętam?
  • Odpowiedz
@MiQ27: bardziej chodzi o to jak platformio ogarnia pewne sprawy typu konfiguracja boardu itp. Dużo łatwiej wszystko portować na inne boardy, masz fajny library manager i spory dostęp do innych bajerów od platformio.

IMO genialnie się pod platformio pisze
  • Odpowiedz