Aktywne Wpisy

damienbudzik +295
Skoro nawet drugi największy Polak w historii nie jest w stanie sprostać wymaganiom p0lki z zadupia, której największym życiowym osiągnięciem jest znalezienie bogatego męża no to chyba it's over.
Jak tak dalej pójdzie to Lewandowski nie zmieści się w drzwiach ze swoimi rogami XDD
#lewandowski #p0lka #lewandowska #przegryw #blackpill #natura #cuckold
Jak tak dalej pójdzie to Lewandowski nie zmieści się w drzwiach ze swoimi rogami XDD
#lewandowski #p0lka #lewandowska #przegryw #blackpill #natura #cuckold

saakaszi +345

- Hurr Durr zły kapitalista, nie dzieli się zyskiem
- no, ale płaci Ci stawkę, którą obaj zaakceptowaliście na umowie?
- tak, ale co z tego zyski firmy powinno dzielić się po równo!!!!!!!!
- no, to zwołaj kolegów i załóż takie przedsiębiorstwo, gdzie wszyscy dostają po równo, prawo tego nie zabrania
- ale ja muszę pracować, żeby żyć, bo chleb, ser, mleko i nowego iphona trzeba kupić a te artykuły pierwszej potrzeby
powinny być za darmo. Po za tym nie mam kapitału na założenie firmy!!!!!
- czyli istnieje przedsiębiorca, który umożliwia zarobienie Ci na chleb itp itd i jeszcze mówisz, że jest złem
wcielonym, a jak sam wspomniałeś nie każdy może założyć firmę, czyli tym większy plus dla niego i należy dbać o
to, aby przedsiębiorstw i ludzi mogących je prowadzić było jak najwięcej. Bo gdyby nie oni to nawet nie miałbyś jak
ukraść tego chleba, bo nikt by go nie wyprodukował?
- K0rwaaaaaaaa!!!!! Ja chcę rewolucjeeeee!!!!
#bekazlewactwa #4konserwy
A weż w socjalizmie zacznij pucować buty - zarobisz 500 zł - zapłać 1500 Zusu, i 200 na księgową.
@Daleki_Jones: tak, dbanie o kogoś innego niż o siebie samego jest żałosne
@naimon: zieeeeeef
@Wujo_Stachu: nie, wystarczyło się uczyć oraz zdobyć kompetencje do zdobycia pracy w, której jesteś cennym pracownikiem i pracodawca nie bółdupi o kilka minut na wykopie.
Pozdrawiam cieplutko :)
@naimon: korzyści rządom przynoszą gospodarki centralnie planowane, gospodarki oparte o wolny rynek przynoszą korzyści całemu Państwu (Pracodawcom, Pracownikom, Konsumentom, )
No, nie zgadzamy się, trudno.
@PrzeKomentator:
komuchy w swoich niewielkich móżdżkach nie potrafią nawet pojąć, że praca to nie tylko taszczenie kartonów w magazynie 'u Janusza'. Że wystarczyło nauczyć się czegoś praktycznego, zamiast całą młodość łoić browara z kolegami pod trzepakiem.
@naimon:
@Jarasznikos: Oczywiście, że ma wady. Jestem zwolennikiem gospodarki wolnorynkowej, a nie jej fanatykiem. I mogę wymienić od razu jedną wadę. Mianowicie, czasem człowiek z dobrym pomysłem, nie ma kapitału, by 'wejść w
Część wypowiedzi pod tym wpisem jest tego dowodem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@amantadeusz: Ale po latach widzą, że innym wiedzie się lepiej, ale nie połączą tego z tym, że ktoś czasem poświęcał czas na naukę zamiast na przyjemności (nie mam tu nawet na myśli jakiegoś ostrego rycia nosem
@amantadeusz: tak Bogiem a prawdą, za sytuację na obrazku odpowiada w zasadzie wyłącznie postęp technologiczny. Mniej ludzi żyje w "ekstremalnej biedzie", bo teraz jeden gość z traktorem może wyżywić 10 000 osób, a kiedyś jeden rolnik miał problem w wyżywieniem 10. Natomiast jakby podzielić majątek wszystkich ludzi na tyle części, ile jest mieszkańców i zobaczyć, jaki procent jednej części ma jedna osoba teraz, ile miała kiedyś, to jednak biedniejsi byliby
O tak do istnienia piekarza absolutnie niezbędne jest istnienie pana przedsiembiorcy (którego jedyną zasługą jak sam zauważyłeś jest posiadanie kapitału)
@PrzeKomentator:
@amantadeusz: W sumie ja łoiłem browara na ławeczkach czy to w liceum czy na studiach (ʘ‿ʘ). Ale nie przeszkodziło mi to być ogarniętym człowiekiem i antyczerwonym
ludzie przenoszący paczki z punktu A do punktu B bez wykształcenia lub z dyplomem po kulturoznastwie/psychologii/asp są przekonani, że będą lepiej zarządzać przedsiębiorstwem od ludzi wyszkolonych i wybranych konkretnie do tego celu, bo tak będzie lepiej według pewnego brodatego menela na utrzymaniu kolegi.
@carvain: By żyło się lepiej. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Daleki_Jones: Gdyby nie Janusz ty i inni socjaliści klepalibyście biedę. Żeby nie było, nikogo nie bronię bo sam jestem na swoim.
ludzie przenoszący paczki z punktu A do punktu B bez wykształcenia lub z dyplomem po kulturoznastwie/psychologii/asp są przekonani, że będą lepiej zarządzać przedsiębiorstwem od ludzi wyszkolonych i wybranych konkretnie do tego celu, bo tak będzie lepiej według pewnego brodatego menela na utrzymaniu kolegi.
Co? :D Kto tak mówi? Nie spotkałem żadnej lewicowej osoby, która używałaby takiego argumentu.
@tomtom666: którego nie ma w krajach socjalistycznych :D
@tomtom666: takie frazesy się przewijają w kółko, a to klasyczny przykład "psa ogrodnika"
W sensie boli Ciebie to, że Ty masz te kilka tysięcy na łapę co miesiąc (co pozawala na godne życie), bo jakiś ułamek procenta ludzi na świecie zarabia 100k/godzinę. I to jest ta straszna dysproporcja. Wiadomo, jeszcze po złości sobie tymi
Dynamika tej dwójki będzie taka, że młynarz i pomocnik młynarza będą wykonywali mniej więcej taką samą pracę, lecz młynarz będzie czerpał przeważającą część zysków. Albo wręcz pracę będzie wykonywał tylko pomocnik, lecz wciąż większość zysków będzie szła do
Żeby czerpać zysk z tego młyna musisz mieć komu sprzedać mąkę, sama praca często nie wystarcza.
czyja radosna twórczość przyczyniła się do powstania idei socjalizmu? Czy to przypadkiem nie był to pewien martwy brodaty menel na utrzymaniu swojego kolegi?
Jakie wykształcenie/kwalifikacje ma pomocnik młynarza?
Co grozi pomocnikowi młynarza w przypadku bankructwa młynu?
Czy pomocnik młynarza solidarnie wezmie na klate połowę długów młynu i bedzie razem z młynarzem go spłacał w razie plajty? Nawet jeśli to będzie kwota, której nie wypracuje
Jednak kiedy zrobimy ten skok o rząd wielkości o którym mówisz, powiedzmy zakład mięsny, to konkurowanie na takim polu od zera jest właściwie niemożliwa. Ilość środków finansowych, jakich potrzeba żeby taki założyć są
Otóż można. Chcesz mi powiedzieć, że w ciągu ostatnich 10-15 lat nie powstało od 0 żadne duże przedsiębiorstwo?
xD
'ludzie przenoszący paczki z punktu A do punktu B bez wykształcenia lub z dyplomem po kulturoznastwie/psychologii/asp są przekonani, że będą lepiej zarządzać przedsiębiorstwem od ludzi wyszkolonych i wybranych konkretnie do tego celu'
Inaczej mówiąc sugerujesz, że pomocnik młynarza, uważa że będzie lepiej zarządzać młynem od młynarza. A motywacja jest zupełnie inna.
Twoje pytania można generalnie zawrzeć w 'Jakie korzyści ma
Jeżeli chodzi o biznes nietechnologiczny to w sumie chętnie zobaczę spółkę która powstała w ostatnich 10 latach, nie ma powiązań (min. know-how) wcześniejszych spółek i jest w top 3 tej branży na świecie.
Możliwe, że uda Ci się znaleźć jakiś przykład, ale teza że