Wpis z mikrobloga

Logika i nienawiść do ludzi przedsiębiorczych #antykapitalizm jest zajebista

- Hurr Durr zły kapitalista, nie dzieli się zyskiem
- no, ale płaci Ci stawkę, którą obaj zaakceptowaliście na umowie?
- tak, ale co z tego zyski firmy powinno dzielić się po równo!!!!!!!!
- no, to zwołaj kolegów i załóż takie przedsiębiorstwo, gdzie wszyscy dostają po równo, prawo tego nie zabrania
- ale ja muszę pracować, żeby żyć, bo chleb, ser, mleko i nowego iphona trzeba kupić a te artykuły pierwszej potrzeby
powinny być za darmo. Po za tym nie mam kapitału na założenie firmy!!!!!
- czyli istnieje przedsiębiorca, który umożliwia zarobienie Ci na chleb itp itd i jeszcze mówisz, że jest złem
wcielonym, a jak sam wspomniałeś nie każdy może założyć firmę, czyli tym większy plus dla niego i należy dbać o
to, aby przedsiębiorstw i ludzi mogących je prowadzić było jak najwięcej. Bo gdyby nie oni to nawet nie miałbyś jak
ukraść tego chleba, bo nikt by go nie wyprodukował?
- K0rwaaaaaaaa!!!!! Ja chcę rewolucjeeeee!!!!

#bekazlewactwa #4konserwy
  • 72
@DubKidz: Dobra, odechciewa mi się.
Korporacja koniecznie z top3? xD
Spółka która nie ma know-how? xD
Zasoby są konieczne do istnienia sprawnego biznesu.
Technologię procesów można po prostu... kupić. Nie potrzebne są też do tego środki własne, można pozyskać inwestowanie zewnętrzne.

Wytrychem jest fakt, że założyciel/założyciele nie muszą mieć na starcie wszystkich zasobów.
Posiadanie kompetencji do zbudowania dobrze działającego przedsiębiorstwa jest o wiele więcej warte niż harowanie, dlatego ten twój przykładowy
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Jednak młyn w praktyce powstał dzięki współpracy społeczności, korzysta z infrastruktury wcześniej stworzonej przez społeczności, a majątek który pomógł w budowie w części został odziedziczony.

Ludzie pracujący przy budowie młynu nie robili tego za darmo, dostali za to wynagrodzenie, a co do infrastruktury to młynarz składa się na nią w podatkach , a przynajmniej powinien. Co z tego, że majątek wykorzystany do budowy został odziedziczony?
@jadalny_kasztan: Korporacja z top3? Skoro nie podoba Ci się taki wskaźnik, to jaki proponujesz? Firma która ma 10% globalnego rynku w danej branży jest ok? Ja mówię o tych naprawdę wielkich firmach.

Każda spółka ma jakieś know-how, chodziło mi o to, żebyś nie podał przykładu spółki, która przeszła po prostu jakiś rebranding, albo jest spółką córką innego kolosa.

Tak, wiem że technologię procesów można kupić, jak i biznes zwykle jest inwestowany
@carvain: w tym akapicie chodziło mi tylko o to, że nie ma jakiejś wybitnej zasługi młynarza która uzasadniałaby tak wielką dysproporcję w dynamice zarobków pomiędzy nim, a pomocnikiem.

Dla mnie socjalizm jest pewną idealistyczną ideą, która pokazuje nam, że klasa robotnicza jest wyzyskiwana przez posiadaczy kapitału.

W każdym razie widzę, że nie upierasz się już przy swoim 'studenci ASP uważają że lepiej prowadziliby biznes niż wyedukowani CEO' co było właściwie jedyną
@sidhellfire: To co powiedział @tomtom666: to coś zupełnie innego. Tak według danych kapitalizm jest bardzo dobry jeżeli chodzi o produkcję dóbr, dzięki czemu wszyscy w pewien sposób korzystają (redystrybucja jest tragiczna, ale każdy w jakiś sposób korzysta). To co on napisał, to że nie jest za bardzo pewne, czy rzeczywiście kapitalizm odpowiada za taki wzrost, czy po prostu postęp technologiczny.
Najprostszy przykład - Chiny. Kraj ma niewiele wspólnego z klasycznym
  • 0
W każdym razie widzę, że nie upierasz się już przy swoim 'studenci ASP uważają że lepiej prowadziliby biznes niż wyedukowani CEO' co było właściwie jedyną kwestią do której się odnosiłem

@DubKidz: nie do końca, w praktyce typowa "klasa robotnicza" woli prawicowy populizm od socjalizmu, a socjalizmu chcą wykształceni pseudointelektualisci po przykładowo wymienionych kierunkach, którzy z klasą robotniczą nie mają nic wspólnego. O to mi chodziło we wcześniejszym poście.
@carvain: Hah, to dość zabawne, bo zgadzam się że ta 'klasa robotnicza' skłania się ku prawicowemu populizmowi głównie ze względów kulturowych, strachu, ograniczonej percepcji świata i religijności. Tylko tak się składa, że w Polsce mamy partię, która jednoczy prawicowy populizm z socjalistycznym podejściem, dlatego tak dobrze im idzie w wyborach. Zapewniam Cię, że gdyby nie podejście 'socjalistyczne' PiSu to nie wygraliby tak bardzo wyborów samym klękaniem przed krzyżem.

Co do 'pseudointelektualistów'
  • 0
Co do 'pseudointelektualistów' (swoją drogą nie wiem skąd taka pogarda, zakładam że nie znasz zbyt wielu osób z takich środowisk, a tendencyjną opinię powtarzasz po wykopkach) po ASP i psychologii, to mimo że znam trochę takich osób, to nigdy nikt nie mówił o uspołecznianiu środków produkcji. Oczywiście bywają ludzie bardziej zainteresowani tematem, ale Ci często nawet nie są za fiskalnie socjalną polityką państwa. Spotykam bardzo niewiele osób uważających 500+ za dobry program.
@carvain: co do pierwszego akapitu, to nie mogę się odnieść, bo w sumie nie biorę udziału w dyskusjach na wykopie. Sformułowanie 'libek' ma raczej kpinę z osób podpadających pod anarchizm i 'pełną wolność', która jest tak samo naiwnym snem jak komunizm.

Co do drugiego punktu to czuję jakbym czytał Petersona. Tam główne problemy z tego co wiem są związane z polityczną poprawnością i nadwrażliwością, która paraliżuje debatę publiczną oraz problemy rasowe.
@PrzeKomentator: ten dialog jest kompletnie abstrakcyjny. Lewacy są tak tempi że w połowie tej dyskusji po pierwszym argumencie zwyzywali by cię od faszystów i zakrzyczeli (a jak by mogli to i pobili). To tak jak byś liczył na gambit ze strony gołębia z którym grasz w szachy ¯\_(ツ)_/¯
@carvain: a no zapędy Chin są dość oczywiste, a z problemami z prowadzeniem polityki w erze cancel culture zgadzam się. Ale spokojnie, ta 'rewolucja' akurat sama zje siebie, wystarczy trochę poczekać, aż jedni zaczną się 'cancelować' nawzajem z drugimi.
  • 0
@pinkfloyd12: no ale koncerny wyrosły na tych paróweczkach właśnie, a potem niemal wykupiły państwa tworząc monopole, taki jest właśnie efekt wolnego rynku ¯\_(ツ)_/¯ No bo jak to tak hamować rozwój prywatnych przedsiębiorstw, przecież to socjalizm
hamować rozwój prywatnych przedsiębiorstw, przecież to socjalizm

@zdjeciegipsu: @zdjeciegipsu: Tak właśnie - hamowanie rozwoju drobnicy i wspieranie koncernów to socjalizm.

Trudno google nazwać "prywatnym przedsiębiorcą". Prywatny przedsiębiorca to babcia sprzedająca marchewkę na ulicy.

Państwo wspierające wolny rynek nakładałoby małe podatki na małych - duże na dużych.
  • 0
@pinkfloyd12: ale te molochy były kiedyś tą babcią. Gdzie zatem jest granica, że babcia ze swym biznesem nie może się dalej rozwijać, żeby nie podkupić sobie potem polityków i tworzyć prawo i podatki pod swój biznes?
Gdzie zatem jest granica

@zdjeciegipsu: Jest umowna. Ja bym zrobił cos takiego - minimum egzystencjalne możesz zarobić bez podatków, bez zusów - jakieś 800 zł miesięcznie.

Potem jakas tam skala podatkowa.

I preferencje dla mikroprzedsiębiorców, większe wymagania dla koncernów (np rózna płaca minimalna, różne kontrole - np lubisz żeby było sterylnie czysto - idziesz do Makdonalda, lubisz, żeby było tanio - idziesz do jadłodajni w garażu) - w zależności od liczby