Aktywne Wpisy

saakaszi +354

Od 27 lat 0 (słownie: zero) kobiet się tobą zainteresowało? Ciągłe odrzucenia i gaslighting ze strony społeczeństwa? Jest tylko jedno rozwiązanie....
#blackpill #przegryw #incel #stulejacontent #bekazpodludzi #bekaznormictwa #p0lka #psychologia
#blackpill #przegryw #incel #stulejacontent #bekazpodludzi #bekaznormictwa #p0lka #psychologia

- Hurr Durr zły kapitalista, nie dzieli się zyskiem
- no, ale płaci Ci stawkę, którą obaj zaakceptowaliście na umowie?
- tak, ale co z tego zyski firmy powinno dzielić się po równo!!!!!!!!
- no, to zwołaj kolegów i załóż takie przedsiębiorstwo, gdzie wszyscy dostają po równo, prawo tego nie zabrania
- ale ja muszę pracować, żeby żyć, bo chleb, ser, mleko i nowego iphona trzeba kupić a te artykuły pierwszej potrzeby
powinny być za darmo. Po za tym nie mam kapitału na założenie firmy!!!!!
- czyli istnieje przedsiębiorca, który umożliwia zarobienie Ci na chleb itp itd i jeszcze mówisz, że jest złem
wcielonym, a jak sam wspomniałeś nie każdy może założyć firmę, czyli tym większy plus dla niego i należy dbać o
to, aby przedsiębiorstw i ludzi mogących je prowadzić było jak najwięcej. Bo gdyby nie oni to nawet nie miałbyś jak
ukraść tego chleba, bo nikt by go nie wyprodukował?
- K0rwaaaaaaaa!!!!! Ja chcę rewolucjeeeee!!!!
#bekazlewactwa #4konserwy
Korporacja koniecznie z top3? xD
Spółka która nie ma know-how? xD
Zasoby są konieczne do istnienia sprawnego biznesu.
Technologię procesów można po prostu... kupić. Nie potrzebne są też do tego środki własne, można pozyskać inwestowanie zewnętrzne.
Wytrychem jest fakt, że założyciel/założyciele nie muszą mieć na starcie wszystkich zasobów.
Posiadanie kompetencji do zbudowania dobrze działającego przedsiębiorstwa jest o wiele więcej warte niż harowanie, dlatego ten twój przykładowy
Ludzie pracujący przy budowie młynu nie robili tego za darmo, dostali za to wynagrodzenie, a co do infrastruktury to młynarz składa się na nią w podatkach , a przynajmniej powinien. Co z tego, że majątek wykorzystany do budowy został odziedziczony?
Każda spółka ma jakieś know-how, chodziło mi o to, żebyś nie podał przykładu spółki, która przeszła po prostu jakiś rebranding, albo jest spółką córką innego kolosa.
Tak, wiem że technologię procesów można kupić, jak i biznes zwykle jest inwestowany
Dla mnie socjalizm jest pewną idealistyczną ideą, która pokazuje nam, że klasa robotnicza jest wyzyskiwana przez posiadaczy kapitału.
W każdym razie widzę, że nie upierasz się już przy swoim 'studenci ASP uważają że lepiej prowadziliby biznes niż wyedukowani CEO' co było właściwie jedyną
Najprostszy przykład - Chiny. Kraj ma niewiele wspólnego z klasycznym
@DubKidz: nie do końca, w praktyce typowa "klasa robotnicza" woli prawicowy populizm od socjalizmu, a socjalizmu chcą wykształceni pseudointelektualisci po przykładowo wymienionych kierunkach, którzy z klasą robotniczą nie mają nic wspólnego. O to mi chodziło we wcześniejszym poście.
Co do 'pseudointelektualistów'
Co do drugiego punktu to czuję jakbym czytał Petersona. Tam główne problemy z tego co wiem są związane z polityczną poprawnością i nadwrażliwością, która paraliżuje debatę publiczną oraz problemy rasowe.
W tym czasie polityka USA jest paraliżowana polityczną poprawnością a chińczycy się z tego śmieją i mają nawet na to urocze okreslenie:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Baizuo
@pinkfloyd12: google, twittery dzięki wolnemu rynkowi stały się monopolistami, hur dur lewacka cenzura bo #!$%@? trampa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wolny rynek masz dla koncernów i państwa - mogą robić co chcą. Oto prawdziwy socjalizm.
@zdjeciegipsu: @zdjeciegipsu: Tak właśnie - hamowanie rozwoju drobnicy i wspieranie koncernów to socjalizm.
Trudno google nazwać "prywatnym przedsiębiorcą". Prywatny przedsiębiorca to babcia sprzedająca marchewkę na ulicy.
Państwo wspierające wolny rynek nakładałoby małe podatki na małych - duże na dużych.
@zdjeciegipsu: Jest umowna. Ja bym zrobił cos takiego - minimum egzystencjalne możesz zarobić bez podatków, bez zusów - jakieś 800 zł miesięcznie.
Potem jakas tam skala podatkowa.
I preferencje dla mikroprzedsiębiorców, większe wymagania dla koncernów (np rózna płaca minimalna, różne kontrole - np lubisz żeby było sterylnie czysto - idziesz do Makdonalda, lubisz, żeby było tanio - idziesz do jadłodajni w garażu) - w zależności od liczby
@PrzeKomentator: I dlatego sam wymyśliłeś "logikę" którą sam dzielnie zwalczasz.