Wpis z mikrobloga

I oto jest: długo wyczekiwany wpis o porównaniu kosztów budowy domu szkieletowego i murowanego. TL;DR jest w odpowiednio zatytułowanym akapicie na końcu (i w obrazku) (choć dziś trochę krótszy wpis).

Poprosiłem o przygotowanie wyceny projektu APS 289 firmę, w której pracuję oraz wykonawcę domów murowanych z miasta powiatowego na Śląsku. Ze względu na to, że każda działka jest inna, wyceny nie uwzględniają fundamentów. Obie zakładają budowę do stanu deweloperskiego (wykończenie z zewnątrz tynkiem silikonowo-silikatowym i orynnowanie, instalacje wodno-kanalizacyjna, elektryczna i wentylacyjna z rekuperacją, stolarka otworowa, ściany wewnętrzne z gładzią) i standard energetyczny NF30.

Oczywiście są też różnice - niektóre wynikają z technologii, niektóre z samej oferty. Wszystkie opisuję poniżej.

Oczywistą różnicą jest sposób izolacji: w ofercie domu murowanego jest to 30cm styropianu, a w szkieletowym wełny mineralnej (10cm wełny prasowanej, 15cm wełny mineralnej między słupkami i 5cm w ruszcie instalacyjnym).

Oferty różnią się też pokryciem dachowym: dom szkieletowy pokryty jest blachodachówką, a dom murowany dachówką ceramiczną. Co ciekawe, zmiana na blachodachówkę nie zmieni ceny - przedstawiciel wytłumaczył, że to przez bardziej czasochłonny proces (nie chciałem się spierać, ale mam zupełnie inne doświadczenia).

Różnią się też w szczegółach: producenci okien, drzwi, bramy garażowej itd. Te różnice nie są jednak istotne i nie wpływają znacząco na cenę.

Na koniec deklarowany termin zakończenia prac:
Dom szkieletowy - 3-4 miesiące od rozpoczęcia
Dom murowany - 11 miesięcy od rozpoczęcia

Ten akapit to TL;DR:
Przejdźmy do gwoździa programu, czyli cen: wycena domu szkieletowego wynosi 499700 zł netto, murowanego 524300 zł netto. Do obu cen doliczyć musicie 8% VAT.

Uprzedzam, że w przeciwieństwie do firmy, w której pracuję (oferta domu szkieletowego), nie znam drugiej firmy (oferta domu murowanego), więc mogą znaleźć się nieuwzględnione niuanse. Ponadto wydaje mi się, że różnica w cenie jest pogłębiona przez aktualną sytuację na rynku materiałów budowlanych, dlatego zakładam, że w normalnych warunkach mogłaby być mniejsza.

#domyszkieletowe <-- obserwuj/czarnolistuj

Poprzednie wpisy:
1) Porównanie domów szkieletowych budowanych na miejscu i prefabrykowanych
2) Materiały cz. 1 - Drewno
3) Materiały cz. 2 - płyty poszycia, izolacja, folie i dyfuzja pary wodnej
4) Porównanie domów szkieletowych i murowanych
5) Przygotowania do zakupu działki
6) Przygotowania do zakupu działki - suplement
7) Odrolnienie działki autorstwa Majsterzyny cz. 1
8) Odrolnienie działki autorstwa Majsterzyny cz. 2
9) Pozwolenie na budowę

Poniżej, w komentarzu, możesz dopisać się do wołania na premierę realizowanego przeze mnie filmu o budowie domów szkieletowych od A do Z oraz osobny komentarz do wołania do następnych wpisów.

#budownictwo #budowadomu #budowa #budowlanka #dom #budujzwykopem #nieruchomosci
misisk - I oto jest: długo wyczekiwany wpis o porównaniu kosztów budowy domu szkielet...

źródło: comment_1629963611fap5zGTIlEzjUaHhPxieDp.jpg

Pobierz
  • 301
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@misisk: Nie chce się czepiać, ale wyszło Ci różnicy ~25k, czyli w sumie tyle ile jesteś wstanie zaoszczędzić na zmianie dachówki na blachodachówkę i na więźbie, która będzie mogła być lżejsza. Takie porównania mają sens jak weźmiesz kilka firm i zrobisz jakąkolwiek analizę porównawczą.
  • Odpowiedz
Bierzesz ekipę ze wsi i robią za połowę i też będzie cacy ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Jak dla mnie te wyceny można sobie wsadzić... A różnica praktycznie żadna. Taką oszczędność to można osiągnąć na użyciu materiału tego a nie innego bez większej szkody dla projektu.
Swoją drogą teraz p--------y czas na robienie czegokolwiek - budowanie, wykańczanie, urządzanie.
Ceny są po prostu absurdalne przez niską dostępność na rynku i
  • Odpowiedz
@misisk:

Ceny materiałów... ale wiesz, że to nie tylko cegły poszły w górę, ale wszystkie kategorie materiałów budowlanych? Jak się ta podwyżka ma do tego porównania? Dotyka obie firmy i wpływa na obie wyceny.

Niby pod jakim względem? Do domu szkieletowego nie potrzebujesz tyle stali której cena podskoczyła o 300%, nie potrzebujesz styropianu którego cena wywindowała chyba na 250% itd.
  • Odpowiedz
500k netto bez działki i fundamentów, czyli trzeba liczyć lekko ponad 700k brutto. Średnio ludzie biorą 300k kredytu, to skąd mają 400.

@pedros92: też nie ogarniam skąd ludzie maja pieniądze xd
  • Odpowiedz
@misisk: 0,5 mln za dom z zapałek i kartonu, no ale w sumie mirku bądźmy szczerzy pracujesz w firmie i robisz sobie reklamę. Nic więcej a inni łykają jak młode pelikany.
Wybrane wątki:

Te drewno jest jednak pomiędzy materiałami niepalnymi - w przeciwieństwie do domów murowanych, które izolowane są najczęściej styropianem, który jest materiałem palnym i łatwozapalnym.

Nie ma styropianów samogasnących czy wełny mineralnej która również się nie pali? Teraz
  • Odpowiedz
musi oddawać wilgoć do zewnątrz

@misisk: za "oddawanie" wilgoci odpowiada wentylacja. Na dodatek z wilgocią jest tylko problem wtedy kiedy tworzy się grzyb albo punkt rosy w przegrodzie, a to się dzieje tylko w przypadku wełny (czy ogólnie przestrzeni wentylowanych, jak poroniony pomysł z wentylowanym styropianem).

Ale ogólnie to koronny argument przeciwko budowie z drewna. Po co martwić się wilgocią, która prędzej czy później okaże się problemem w takim budynku,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@SHOGOKI: ja mam jakieś 80k po 3 latach oszczędzania, a mieszkam w domu rodzinnym, więc odchodzi mi dużo kosztów, to jakbym miał za wynajem płacić to wcale bym nie oszczedzil
  • Odpowiedz
@Distrust: do większości prac nie potrzebujesz żadnych uprawnień. Nad robotami powinien czuwać kierownik budowy ale w praktyce jest z tym różnie i pojawia się zazwyczaj 3-4 razy na budowie na kluczowych etapach. Możesz tak naprawdę zrobić 95% domu - możesz sam zrobić fundament, sam wymurować, sam wstawić okna (ale nikt tego nie robi bo się nie opłaca ze względu na VAT), sam zrobić izolację, rozłożyć instalację, podłogówkę itd. Potrzebujesz jedynie
  • Odpowiedz
o do akumulacji to aktualnie mamy taką pogodę, że w domach szkieletowych już trzeba uruchamiać ogrzewanie ze względu na małą pojemność cieplną budynku

@cwireq: Tylko ze ja wyłącze ogrzewanie jak mnie w domu nie ma, wlacze jak wroce to w kilka minut bedzie cieplo. Moge zmniejszyc temperature na noc. W murowanym domu masz stala temperature i taka musisz utrzymac.
  • Odpowiedz
@SHOGOKI: a doliczyć trzeba jeszcze koszty wykończenia mieszkania. Przy czym ja tu biorę pod uwagę nie tylko podłogi, ściany, AGD i meble, ale nawet wyposażenie. Wiadomo - część gratów można przenieść do nowego domu, ale zawsze pojawia się mnóstwo pierdół które chce się zrobić. Jak zacząłem zbierać same paragony na wykończenie mieszkania 80m2 (z czego większość prac zrobiłem sam) to nazbierałem cały karton po butach. Strach otworzyć i liczyć sumę
  • Odpowiedz
  • 1
@misisk nie mam jakis wyjątkowych doświadczeń.
Wszystko szlo dobrze, gdyby nie zima to byłoby o 3 miesiące szybciej. Ekipy były z polecenia, dobry kierownik budowy który oceniał każdy etap i tyle
  • Odpowiedz
@pedros92: Bez 1 000 000 to do takiego domu nie podchodź, działka 800m2 to 150-200k, ogrodzenie, płot, kostka 50k, wyposazenie 150-200k.
Czyli 200 000 w gotówce, 800 000 kredytu co oznacza na ten moment ratę 3200zł przez 30 lat ale w przeciągu 2-3 lat spodziewałbym się raty w okolicy 4000-4200zł, rodzina 2+1 jeśli nie ma na ręke 10k netto to słabo widzę utrzymanie takiego domku.
  • Odpowiedz
Jak jest zimno trzyma ciepło, a jak jest bardzo ciepło i w nocy było zimniej to się nie nagrzewa zaraz po przejściu słońca w zenit.

@oremi: Ale jak jest cieplo to i w nocy jest cieplo mimo ze temperatura na zawnatrz spadla. Jak jest zimno, to nawet ciepła pogoda nie pomoze i trzeba nagdzewac, co moze skonczyc sie tym ze bedzie cieplo dopiero jak sie pogoda zmieni.
  • Odpowiedz
@JayCube: Jak jest ciepło na zewnątrz to zawsze dobrym pomysłem jest otwierać okna, żeby mieć świeże powietrze w środku. Wg mnie spokojnie się wtedy nagrzeje do odpowiedniego poziomu. Nie szukaj dziury w całym
  • Odpowiedz
@SHOGOKI: pracujesz w Norwegii to 10k do domu co miesiąc przywieziesz ;) Teraz duzo osob buduje/kupuje domy bo sprzedaje mieszkania, czyli ma w gotówce na start 250-400k.
  • Odpowiedz