Średnia waga pojedynczej jednostki to 3,5 kg, półtora, 4,2 kg i podwójna 7 kg. Jednocześnie do budowy domów najczęściej wybiera się materiał o standardowych wymiarach 250x120x65 mm, jego waga wynosi 3,510 kg.
@staryhaliny: na oko to te cegły nie mają proporcji jak nasze, są węższe (na oko) może i inny materiał o mniejszej gęstości - ale i tak kręgosłup wieczorem do wymiany
@staryhaliny: Tutaj tez obciążenie inaczej się rozkłada. Nie musi trzymać tych walizek w rękach, tylko na plecach. Raczej bym to porównała do spaceru ze sztangą na plecach.
@Dziwny_Dzwiek_Gzymsu: widziałem taką wersję spaceru farmera z ciężarem na plecach/barkach, ale nie mogłem znaleźć na szybko żadnych rekordów ¯\_(ツ)_/¯
Raczej bym to porównała do spaceru ze sztangą na plecach.
@Dziwny_Dzwiek_Gzymsu: średnio wytrenowany człowiek miałby problem ze swobodnym spacerem mając ponad 100kg na plecach. Nie chce mi się wierzyć, że te cegły ważą po 3,5kg każda
@barystoteles: Ja nie mówię, że koleżko tyle przeniósł, tylko, że nie porównywałabym tego do noszenia walizek w rękach. Też mi się średnio widzi, że ten koleżko nosi po 350 kg :-)
@staryhaliny: Porównywanie targania walizek, gdzie ogranicza cię siła czworobocznego i w szczególności uchwytu, do targania czegoś na plecach xD. Dla porównania strongmeni robiąc spacery z yokiem na plecach biorą ponad 500kg i z tym biegają, a nie robią tip topy jak ten koleś.
@staryhaliny dlatego coś jest nie tak z obliczeniami. Mało kto w ogóle zrobi pół kroku z obciążeniem 315kg a ten typ sobie idzie bez większego wysiłku.
@staryhaliny: Porównywanie targania walizek, gdzie ogranicza cię siła czworobocznego i w szczególności uchwytu, do targania czegoś na plecach xD. Dla porównania strongmeni robiąc spacery z yokiem na plecach biorą ponad 500kg i z tym biegają, a nie robią tip topy jak ten koleś.
@dsomgi00: juzek, ale wytłumaczyłem wyżej czemu wziąłem wyniki ze spaceru farmera z walizkami. Jest spacer farmera z ciężarem na plecach, ale nie dałem rady znaleźć
źródło: comment_1628833069F8E9zU2nTQDFekAZ60sf8N.jpg
PobierzNaliczyłem ok. 90
@Dziwny_Dzwiek_Gzymsu: średnio wytrenowany człowiek miałby problem ze swobodnym spacerem mając ponad 100kg na plecach. Nie chce mi się wierzyć, że te cegły ważą po 3,5kg każda
@dsomgi00: juzek, ale wytłumaczyłem wyżej czemu wziąłem wyniki ze spaceru farmera z walizkami. Jest spacer farmera z ciężarem na plecach, ale nie dałem rady znaleźć
źródło: comment_1628852909g4ipSMpXD21k0VRzAUFeij.jpg
Pobierz@staryhaliny: yoke bar walk
@staryhaliny: https://youtu.be/rBiU1HN6KmA?t=112