R.....y
R.....y
#csharp #programowanie #naukaprogramowania #android

var json = wc.DownloadString(url);
File.WriteAllText("Example1.txt", json);

druga linijka crashuje całą aplikację napisaną w xamarinie. Ktoś wie jaki jest problem?
zmienna json to string, ale chciałem zapisać go do pliku, czego nie mogę zrobić.
0
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
SmutnyKowboj
@RedveKoronny: pewnie uprawnień potrzebujesz, poka stacktrace
1
budyn
@RedveKoronny: Polecam konsolowe aplikacje najpierw.
Zaczynajac c# od xamarina wróżę tylko pasmo niepowodzeń i frustracji
1
dixtel
@RedveKoronny: za duzo agresji, to trzeba na spokojnie
1
WielkiElektronig
@RedveKoronny json jest nullem
1
R.....y
R.....y
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
1
SmutnyKowboj
@RedveKoronny: I druga sprawa, musisz mieć dostęp do neta i systemu plików aka trzeba poprosić o uprawnienia chociaż nie mam pewności czy tu jest problem bo pewnie by jeblo wyjątkiem
1
dziki_dziki
dziki_dziki
@RedveKoronny: Myślalem, że testujesz na pc, a jak od razu na androidzie to tam potrzebujesz poprosić o uprawnienie na dostęp do karty na zapisywanie i czytanie plików
1
R.....y
R.....y
@SmutnyKowboj: nie mam pojęcia co to ani gdzie to jest. To jeden z moich pierwszych programów w c#
0
R.....y
R.....y
@SmutnyKowboj: Exception
Object reference not set to an instance of an object
0
R.....y
R.....y
@budyn: kilka konsolowych napisałem, ale teraz chciałem napisac prostą aplikacje pogodową na androida
0
R.....y
R.....y
@budyn: @SmutnyKowboj: wywala się na wyczytaniu jednej z ostatnich zmiennych z jsona, a konkretniej nazwy miasta
0
R.....y
R.....y
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
0
R.....y
R.....y
@dixtel: crashuje się, bo coś się p------i z samym stringiem po zapisaniu go do pliku, pomimo tego że go nie czytam nawet
0
R.....y
R.....y
@WielkiElektronig: sprawdziłem w innym programie, który ma dokładnie to samo api, i robi dokładnie to samo zapytanie.

WebClient wc = new WebClient();
var json = wc.DownloadString(url);
Console.WriteLine(json);
0
R.....y
R.....y
@WielkiElektronig: @dixtel: @budyn: @SmutnyKowboj:
WebClient wc = new WebClient();
string json = wc.DownloadString(url);
string
0
SmutnyKowboj
@RedveKoronny: spokojni, sprawdź debugerem czy w json coś masz. Znaczy się ustaw breakpoint na linijkę string t = json;
0
dziki_dziki
dziki_dziki
@RedveKoronny: Z tego co ja troszkę pracuję z obiektami i jsonem to też mi się tak często zdarzało i mam wrażenie, że do pliku zapisujesz jakiś obieekt dlatego to sie nie udaje i masz null. a potem jak parsujesz to udaje Ci się uzyskać stringa, spróbuj sparsować i dopiero wtedy tego stringa zapisywać do pliku. Nie wklepywałem Twojego przy kładu więc nie wiem czy to pomoże. Ja przykładowo tak wyciągam
0
R.....y
R.....y
@dziki_dziki: @programista_z_czarnobylu: nie wiedziec czemu wcześniej mi nie pokazywało błędu o tym że nie mam dostępu do systemu plików, mimo zamknięciu wszystkiego w try catchu. Chyba juz mam źródło problemu
0