Wpis z mikrobloga

https://nerdheim.pl/post/recenzja-ksiazki-swiatlo-jedi/

Shallaya zapoznała się z "nowym początkiem" w świecie Star Wars i najwyraźniej nie jest usatysfakcjonowana kierunkiem w którym zmierza Wielka Republika pod kierownictwem Kathleen Kennedy. Recenzja książki Star Wars: Wielka Republika. Światło Jedi od wydawnictwa Olesiejuk
#ksiazki #ksiazka #czytajzwykopem #starwars #gwiezdnewojny #nerdheim
Nerdheim - https://nerdheim.pl/post/recenzja-ksiazki-swiatlo-jedi/

Shallaya zapozn...

źródło: comment_16282660964ALXsdeKhS1PO7ys3z7C3n.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@amantadeusz: mnie niesamowicie rozbawiło że o tej mistrzyni Jedi jak była jeszcze rycerzem, pisali "rycerka" bo musi być równość płci przecież, co z tego ze takie słowo nie istnieje, albo zamiast biznesmen to "biznesistota" xDD
  • Odpowiedz
@Pituk: naprawdę to zrobili? O ja p------ę

Początkowo myślałem czy nie kupić sobie tych książek z High Republic. Ale nie mam zamiaru płacić za jakiś lewacki manifest ideologiczny.
  • Odpowiedz
@amantadeusz: no ja sam mam poglądy bardziej lewicowe ale szczerze to prychłem śmiechem jak to przeczytałem, no i w dodatku ta "rycerka" przewija się tam co chwilę i zawsze mnie to wybijało z wczucia się w klimat xD. Tylko że to też jest kwestia polskiego tłumaczenia a nie samej książki więc jak umiesz dobrze angielski to możesz w oryginale kupić.
  • Odpowiedz
@Pituk: Wg kanonu ostatnim sithem, z którymi jedi mieli jawnie do czynienia był Dath Bane (twórca zasady dwóch), ok 1000 lat przed wydarzeniami z Mrocznego Widma. Więc twórcy fabularnie są nieco ograniczeni
  • Odpowiedz
@Nerdheim: Ogólnie sama książka nie jest tak tragiczna na tle pozostałych z tej serii. Z czego, co wiem, uchodzi za lepszą z Wysokiej Republiki ( co jednak nie mówi za dobrze xD ). Napisana nawet umiejętnym sposobem, a autorka ma już na swoim koncie kilka książek z SW. Osobiście, gdybym miał posadkę pisarza w LucasFilm, skupiłbym się ciekawszej ramie czasowej z uniwersum. Ot taka, kolejna powieść przeznaczona w głównej mierze
Eternarch - @Nerdheim: Ogólnie sama książka nie jest tak tragiczna na tle pozostałych...

źródło: comment_1628269001PSpQCUURSiVd32dGfqjtiv.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Eternarch: Powinni wrócić do okresu Starej Republiki.

Ale z drugiej strony obawiałbym się tego, że Disney znowu to spieprzy i zamiast Siona, Revana czy Krei w kanonie mielibyśmy jakichś zjebusów pokroju Rey i Kylo, których nawet sami twórcy się wstydzą.
  • Odpowiedz
@amantadeusz: W sumie racja, ciekawe byłoby zobaczenie na ekranie dziejów Revana bądź innej postaci z The Old Republic. Problem w tym, że dzisiejsze LucasFilm nie ma nic wspólnego z tym, które tworzyło te postacie sprzed paru lat. Pewnie zabrzmi to pesymistycznie albo głupio, jednak im dalej Disney trzyma się od Starej Republiki, tym lepiej dla wszystkich.
  • Odpowiedz