Aktywne Wpisy

WolfSports +62
Szanowni Sebcologowie, jak już wielu z was ostatnio zauważyło, ksiądz Andrzej Kolikowski (parafia Zakopane) zaproponował Sebcelowi poprowadzenia prelekcji w kościele. Niestety Sebastian olał propozycję moczem prostym i falistym.
Bohatersko w jego miejsce wszedł ciepły mentor Daniel! Oglądajcie zapowiedź tego niesamowitego eventu na oficjalnym koncie ciepłego mentora Daniela!
https://www.instagram.com/stories/danielkonieczny_com/
#sebcel #frajerzyzmlm
Bohatersko w jego miejsce wszedł ciepły mentor Daniel! Oglądajcie zapowiedź tego niesamowitego eventu na oficjalnym koncie ciepłego mentora Daniela!
https://www.instagram.com/stories/danielkonieczny_com/
#sebcel #frajerzyzmlm
źródło: Zrzut ekranu 2025-10-6 o 17.54.45
Pobierz
Rudz1elec +2
#zwiazki
Ile razy napisala wam laska po 1 randce, napisala do was 1 i to z pytaniem czy dojechaliscie do domu? ;)
Ile razy napisala wam laska po 1 randce, napisala do was 1 i to z pytaniem czy dojechaliscie do domu? ;)

Tylko nie jestem pewien czy sam to ogarnę.
Chcę to mieć na otwartym oprogramowaniu, swój serwer itd.
Pracuję jako programista, także wydaję mi się, że nie będę mieć problemów z ogarnięciem komunikacji i spięcie softwarowe wszystkiego razem. Bardziej obawiam się stricte elektrycznych rzeczy, że coś z kabelkami pomylę xD. Nigdy elektryki zbytnio nie ogarniałem.
Dam radę w miesiąc/dwa ogarnąć samemu jakiś projekt?
Myślę nad ogrzewaniem, bramą, roletami/markizami, światłem.
Dajcie namiary na jakieś podstawowe materiały.
Zwave czy zigbee? Dzięki
#homeassistant #smarthome #inteligentnydom
@budyn: Pewnie. HA z Conbee obsłuży ci prawie wszystko co jest pod Wifi i Zigbee. Tylko poczytaj trochę o elektryce domowej.
@budyn: Głównie tak, zigbee są często dużo tańsze przy nie gorszej funkcjonalności. Z-Wave głównie punktuje interoperacyjnością bo producenci urządzeń Zigbee lubią się zamykać w swoich ekosystemach ale HA z Conbee i Z2M w olbrzymim stopniu rozwiązuje ten problem.
Moduły wykonawcze Smart Home najlepiej po kablu. Jak wirelessowo to zigbee. dla zigbee polecam zigbee2mqtt i koordynator Conbee II zamiast dedykowanych bramek.
Dużo czytania Cię czeka, ale do ogarnięcia, szczególnie dla inżyniera.
Wspomnieliście o kablach.
Mam możliwość podprowadzenia kabli, ale większość czujników Zigbee ma zasilanie bateryjne. Ciężko mi znaleźć coś po kablu.
@ozzi91: właśnie się dziwię czemu gość ma pod niektórymi recenzjami większość łapek w dół i brak komentarzy :/
Może konkurencja? Nie zagłębiłam się w ten temat.
A filmy gość tworzy bardzo fajne, długie recenzje z omówieniem zalet i wad. A nie