Wpis z mikrobloga

tek serio to jak myślicie, w perspektywie roku ceny mieszkań i nieruchomości pójdą w dół czy w górę? jaka jest wasza opinia? i czy uważacie, że ta cała pandemia śmieszna i kryzys z nią związany pompuje wartość mieszkań czy wręcz przeciwnie? przedstawcie swoją opinię najlepiej z argumentami, bo imo ceny mieszkań spadną niedługo a mam w swoim otoczeniu pełno osób które akurat teraz i już chcą kupić sobie mieszkanie i totalnie zbywają moje rady by poczekali jeszcze jakiś czas z ich zakupem.
#ekonomia #gospodarka #biznes #nieruchomosci #budujzwykopem #kiciochpyta #koronawirus
  • 20
@Mystoo moim zdaniem w górę, w tym momencie wszystko się sprzedaje zanim jeszcze stanie, najmniejsze cele chodzą jako lokale inwestycyjne, bo mieszkaniem poniżej pewnego metrażu (chyba 25m2) nie można nazwać, więc są mikroapartamenty, które ludzie kupują, bo wydaje im się, że to jest jedyna forma zabezpieczenia oszczędności j tak się kręci kółko #!$%@?, że buduje się całe bloki z lokalami inwestycyjnymi, w których nikt nie mieszka nawet, mieszkań wciąż jest za mało
@Mystoo: w Krakowie podają chyba 7k średniej pensji, mieszkania od zawsze są skorelowane z wynagrodzeniami. Obecnie jest zbyt mało miejsca, zbyt mało inwestycji, zbyt dużo ludzi chętnych nowe mieszkanie. Moim zdaniem nie ma miejsca na jakieś znaczące spadki, wręcz prognozowałbym jeszcze wzrost jeżeli chodzi o popularne, dobrze skomunikowane inwestycje. Chciałbym się okropnie mylić.
@Mystoo:
Ja bym chciała żeby pospadało bo chce kupić większe albo jakąś działeczkę pod miastem i się budować ;) ale nie widzę powodów, żeby tak miało być.
- rozmawiam z różnymi ludźmi o mieszkaniach bo ten temat mnie jakoś interesuje ;) z biedniejszymi, bogatszymi, z paniami na recepcji w pracy z przełożonymi itp. Mogę na palcach jednej ręki wymienić osoby, które mieszkają w Warszawie i mówią, że ich sytuacja mieszkaniowa jest
bo deweloperka się zwija. Mniej inwestycji.

@selectGwiazdkaFromTabelka:

"Od stycznia do końca kwietnia rozpoczęto budowę 89,9 tys. mieszkań, czyli o 35,9% więcej niż przed rokiem."

https://www.muratorplus.pl/biznes/raporty-i-prognozy/budownictwo-mieszkaniowe-2021-aa-zCuq-QcdU-ieJ9.html

"Za mieszkaniówką rekordowy miesiąc pod względem liczby rozpoczętych budów. Deweloperzy ruszyli w marcu z budową blisko 18 tys. mieszkań."

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Rekordowy-marzec-w-mieszkaniowce-Rozpoczeto-budowe-30-tys-mieszkan-i-domow-8097885.html
@systemluster: Odwiedziłem kilkunastu, bo niedawno kupowałem mieszkanie. Inwestycji mają jeszcze na pół roku a potem spadek i nie wiadomo co będzie. Np we Wrocławiu po wejściu nowego ładu, wzrostu cen, mniejszej ilości inwestycji metr mieszkania (poza centrum i lokalizacjami premium) będzie kosztował 10k aby deweloper wyszedł na swoje.
Inwestycji mają jeszcze na pół roku a potem spadek i nie wiadomo co będzie.

@selectGwiazdkaFromTabelka: No faktycznie, jak zapytałeś handlowca, czy będą jakieś nowe inwestycje to z pewnością Ci powie "Paaanie, nie kupuj Pan jeszcze, bo będą nowe inwestycje i ceny spadną" XD

Skoro nie wierzysz w statystyki GUS i nazywasz je "Internet swoje" to nie bardzo mamy o czym dyskutować ( ͡° ͜ʖ ͡°)

będzie kosztował
@systemluster: bez uszczypliwości, ale dane podane przez Ciebie dotyczą całej Polski. Kupując mieszkanie w Wwa/Krk/Wro raczej nie obchodzi Cię, że rekordowo dużo mieszkań buduje się gdzieś w mniejszych miastach powiatowych. Nie sprawdzałem gdzie się teraz najwięcej buduje, ale zakładam, że jak ktoś śledzi lokalny rynek, to więcej mu to powie, niż dane GUS dla całego kraju.
bo deweloperka się zwija. Mniej inwestycji.

@selectGwiazdkaFromTabelka:

"Od stycznia do końca kwietnia rozpoczęto budowę 89,9 tys. mieszkań, czyli o 35,9% więcej niż przed rokiem."

https://www.muratorplus.pl/biznes/raporty-i-prognozy/budownictwo-mieszkaniowe-2021-aa-zCuq-QcdU-ieJ9.html

@systemluster: heh no właśnie, ja rozumiem argumenty za wzrostem cen powyżej (wynagrodzenia, nieznajomość alternatyw inwestycyjnych wśród Polaków, brak perspektyw na spadek oczekiwań inflacyjnych), ale ta "oczywistość" i jednomyślność zaczyna wyglądać groźnie w tego typu wątkach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Oprócz zacytowanego
W sensie masz jakiegoś dewelopera, który zna wszystkie rozpoczęte inwestycje w Polsce, czy tak sobie po prostu gadasz od rzeczy? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@systemluster: myslenie abstrakcyjne (w tym przypadku agregatami makro) jest już w odwrocie, dziś myśli się konkretem (ten handlowiec, tamten artykuł sponsorowany) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
tek serio to jak myślicie, w perspektywie roku ceny mieszkań i nieruchomości pójdą w dół czy w górę?

@Mystoo: gdyby nie covid i dziesiątki miliardów złotych to miałbyś korektę od 2020 roku. A tak została ona przesunięta w czasie, ale będzie tym razem jeszcze większa, bo przez ten czas Polacy nabrali kredytów przy rekordowo niskich stopach procentowych, kiedy to za rogiem czają się znaczne podwyżki stóp procentowych. Najem nadal jest w
SzitpostForReal - > tek serio to jak myślicie, w perspektywie roku ceny mieszkań i ni...

źródło: comment_1628086647eujCpvAZsBhYbL5JgBDVos.jpg

Pobierz