Wpis z mikrobloga

Mirki jadę sobie rowerem (składak, prędkość 10kmh) i część mojej trasy w mieście przebiega przez taki duży szeroki chodnik. Obok jest blok i tam taki stary janusz stwierdził, że przeszkadza mu to jak ktoś tutaj jedzie rowerem. Słyszałem, że wychodzi wtedy, zatrzymuje rowerzystów i dzwoni po policję, a ta do takiej pierdoły jedzie z godzinę, czasem trzy xD
I ponoć zatrzymał jakiegoś chłopaczka i go tam w szczerym słońcu o 13 w lato, trzymał na chodniku.
Już pomijam to, że obok droga jest jednokierunkowa, więc chcąc jechać w przeciwnym kierunku musisz jechać po chodniku, który ma z 3m szerokości.

Co z takim pajacem można zrobić? Gość robi "ujęcie obywatelskie". Coś nie chce mi się wierzyć, że pierwszy lepszy c--j na ulicy, może podejść do mnie, stwierdzić, że popełniam jakieś wykroczenie, bo tak mu się wydaje, dzwonić na pały i trzymać mnie siłą na miejscu do ich przyjazdu xD

Gościowy wypadałoby w papę dać, bo stoi i trzyma za kierownicę i nie pozwala odjechać i nie chce puścić. Tylko w p0lskim systemie prawnym to obawiam się, że to ja będę napastnikiem, bo on TYLKO TRZYMA ZA ROWER. Co z tego, że stoisz potem z takim plackiem godzinę i spóźnisz się do roboty czy coś.

Jak w takiej sytuacji się zachować? Czy mogę gościa legalnie potraktować gazem?

#rower #rowery #polska #polskiedrogi #prawo #bekazpodludzi #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

po chodniku nie wolno jeździć, pod prąd też. jakkolwiek typ by nie był upierdliwy, to ma rację.

a nie lepiej inną ulicą, skoro ta jedna jest jednokierunkowa?
  • Odpowiedz
@manjan: ale ja w drugą stronę chcę jechać, a po ulicy strach jechać, bo jest 2 pasowa i tam każdy z--------a 70kmh i wyprzedza na gazetę, bo na drugim pasie inne auto jest.

Tutaj nie chodzi o to czy wolno po chodniku czy nie, tylko o to czy taki ciul może bawić się w strażnika teksasu i zatrzymywać innych, oraz co z nim można zrobić
  • Odpowiedz
@wez_idz_sobie Prawo o ruchu drogowym mówi że zabroniona jest jazda wzdłuż po chodniku i gościu może Cię zatrzymać bo popełniasz wykroczenie. Zawsze możesz przy tym człowieku zejść z roweru i go przeprowadzić, bo prowadzić rower można. Możesz ewentualnie jechać nie wzdłuż chodnika a w poprzek slalomem i wtedy nie spełnisz przesłanki wykroczenia - jazdy wzdłuż chodnika.
  • Odpowiedz
gościu może Cię zatrzymać bo popełniasz wykroczenie

@vitriol1: nie może, obywatelskiego zatrzymania możesz dokonać tylko i wyłącznie gdy masz podejrzenie popełnienia przestępstwa, a nie wykroczenia.

Jak w takiej sytuacji się zachować? Czy mogę gościa legalnie potraktować gazem?

Nie wiem, zależy mocno od kontekstu. Ale na 90% bym kolesia walił gazem. Człowieka jeszcze mi się nie zdarzyło, ale psów już psikałem sporo i dużo, naprawdę dużo spokojniej się z tym później
  • Odpowiedz
i gościu może Cię zatrzymać bo popełniasz wykroczenie.

@vitriol1: xDD. I potem się bujaj po sądach, że istniały przesłanki ku temu.

Gaz i telefon na bagiety, że typ chciał ci rower ukraść ew kierował groźby różnego typu
  • Odpowiedz
@jagodowy_krol Może zatrzymać - art. 45 par. 2 postępowania w sprawach o wykroczenia @Warzywo Bagiety szybciej uwierzą, w wersję starego Janusza, który jest im pewnie znany z dotychczasowych akcji niż przypadkowemu rowerzyście...
  • Odpowiedz
@vitriol1: Bubel prawny bublem prawnym, chciałbym zobaczyć jak sąd zareagowałby na zatrzymanie obywatelskie sprawcy zaśmiecania, natomiast wystarczy się przedstawić i nagle sytuacja się komplikuje, bo przesłanki do takiego działania teoretycznie znikają ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz