Aktywne Wpisy
Draay +50
Audi A5 (45 TFSI Quattro, 2021)
Ostatnio widziałem na tagu #audi kilka fot ze spalania w dłuższej trasie zgodnej z przepisami.
U mnie Zielona Góra - Tiers (miejscowość w górach we Włoszech). Przez Niemcy i Austrię. Jechałem pod znaki + maks. 10 km/h.
W komentarzu fota z ekonomicznej krótszej jazdy, między miejscowościami w Dolomitach. To żeglowanie/dryfowanie sporo zaoszczędza. I chyba odłączanie osi (choć nadal nie wiem czy na pewno mam odłączane 4x4,
Ostatnio widziałem na tagu #audi kilka fot ze spalania w dłuższej trasie zgodnej z przepisami.
U mnie Zielona Góra - Tiers (miejscowość w górach we Włoszech). Przez Niemcy i Austrię. Jechałem pod znaki + maks. 10 km/h.
W komentarzu fota z ekonomicznej krótszej jazdy, między miejscowościami w Dolomitach. To żeglowanie/dryfowanie sporo zaoszczędza. I chyba odłączanie osi (choć nadal nie wiem czy na pewno mam odłączane 4x4,
Mefedronka +146
Składając wypowiedzenie usłyszałam, że:
1. Jestem nieodpowiedzialna.
2. Powinnam znaleźć kogoś na swoje miejsce w zastępstwie.
3. To nie tak miało być.
4. Mam okres wypowiedzenia 1 mies, pomimo, że mam według KP mam 2 tygodnie.
5. Nie wiedzą, czy kogoś znajdą na moje miejsce, mam zostać.
6. Nie wyjdę wcześniej w piątek, pomimo, że prosiłam o to przed wypowiedzeniem, bo skoro ja robię im pod górkę, to i oni mi będą
1. Jestem nieodpowiedzialna.
2. Powinnam znaleźć kogoś na swoje miejsce w zastępstwie.
3. To nie tak miało być.
4. Mam okres wypowiedzenia 1 mies, pomimo, że mam według KP mam 2 tygodnie.
5. Nie wiedzą, czy kogoś znajdą na moje miejsce, mam zostać.
6. Nie wyjdę wcześniej w piątek, pomimo, że prosiłam o to przed wypowiedzeniem, bo skoro ja robię im pod górkę, to i oni mi będą
1. Zanim pobiegniesz do apteki po kolejny pokazany w reklamie produkt, zastanów się czy na pewno go potrzebujesz. Nie daj się nabrać zachęcającym tekstom. Skonsultuj z farmaceutą lub lekarzem swoje objawy bądź dolegliwości. Na pewno udzielą Ci fachowej porady i w razie potrzeby dobiorą odpowiedni środek.
2. Zapytaj farmaceutę o dostępność tańszego zamiennika. Może się okazać, że inny producent wytwarza dokładnie taki sam lek, a jego cena jest niższa. O generykach jest cały post na naszym profilu, więc po więcej informacji odsyłam tam. Dotyczy to zarówno leków wydawanych na receptę, jak i bez. Przykład: znany lek zawierający paracetamol kosztuje ok. 8 zł za 12 tabletek. Lek z takim samym składem, ale pod inną nazwą handlową kosztuje 3 zł.
3. Jeśli wiesz, że będziesz potrzebować dużej ilości danego leku, to wybieraj największe opakowania. Będzie to bardziej opłacalne niż kupowanie kilku mniejszych opakowań. Natomiast, jeśli wiesz, że nie zużyjesz całego leku, zapytaj o sprzedaż na blistry/saszetki. Nie zawsze będzie to możliwe, ale warto zapytać (szczególnie przy zakupie preparatów OTC).
4. Niektóre apteki oferują możliwość zamówienia leku czy innego produktu przez internet z odbiorem osobistym. Bardzo często zdarza się, że preparat zamówiony w ten sposób jest troszkę tańszy niż w przypadku bezpośredniego zakupu stacjonarnego.
Nie zliczę, ile razy słyszałam już pytanie "dlaczego tak drogo?" albo tekst "w tamtej drugiej aptece jest taniej". Nie wiem po co mówić takie komentarze, które nic nie wnoszą, ale rozwiązanie tej sytuacji jest proste - proszę iść do tamtej drugiej apteki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czasami zdarzają się odwrotne sytuacje, gdzie pacjenci dziwią się, że cena jest taka niska. Nigdy się im nie dogodzi.
A Wy szukacie tańszych odpowiedników, czy nie zastanawiacie się nigdy nad ceną?
Więcej ciekawostek na: https://www.instagram.com/dwa__fartuchy/
#medycyna #lekarz #ciekawostki #zdrowie #apteka #leki #farmacja
@dwa__fartuchy: ja #!$%@?... Więcej szkody niż pożytku z tych twoich wypocin. Całe środowisko walczy z tym procederem a ta to reklamuje. Przez przypadek zapominalas wspomnieć że prawo tego zakazuje?
Ale z doświadczenia muszę powiedzieć, że "dzień dobry, najtańszy paracetamol poproszę" nie zawsze działa :( kilka razy zdażyło mi się obrócić na pięcie z ryjem bo oszukujo.
A co do generyków, jak wygląda kwestia zamienników dla leków o zmodyfikowanym uwalnianiu? Mechanizm zawsze jest
Inna historia to szczepionki dla dziecka - zjeździłem całe miasto i wszystkie apteki ( około 10 aptek) i różnica w cenie na wszystkich szczepionkach to było w granicy 200zl między najtańsza apteka a najdroższa. To jest dopiero magia jak w jednej aptece coś kosztuje 300zl
No i niektórzy są p*erdolnięci i np. uważają, że aspiryna to działa, a polopiryna to nie (polpharma sprzedaje bayerowi substancję aktywną, więc to jest kurna to samo).
@dwa__fartuchy: i wtedy wjezdza foch, ze nie chce wloskiego syropu na kaszel za 35 zł tylko pini za 7 zł bo to to samo xD
Coś kojarzę , że w przypadku np metformaxu 500 jak lekarz przypisał 3 x 60 tab (2 x dziennie), to tak farmaceuta mógł tylko wydać. Jak przypisał już na 90 dni , to np. też można było dać 3 x 60 tab , ale też można było wydać 2x90 tab i
Komentarz usunięty przez autora
@dwa__fartuchy: Chyba, że mowa o sieci aptek Dr. Max
te cwaniaki sprzedają stacjonarnie drożej o około 50% jednocześnie nie umożliwiając odbioru osobistego przy zamówieniu online
w tej kategorii znacznie lepiej wypada DOZ
@RufuSx: drmax nie umożliwia odbioru osobistego przy zamówieniu online
1. Można odnieść wrażenie, że jesteśmy narodem lekomanów łykających wszystko co zaproponują w reklamie.
2. To zamiast słuchać "dlaczego tak drogo?" albo "w tamtej aptece jest taniej" nagle pojawi się tekst "dlaczego każdy pyta o zamiennika albo coś co jest tańsze?". Chyba nie leży to w interesie apteki ale załóżmy, że tak jest to dlaczego z automatu farmaceuta nie informuje, że jest tańszy zamiennik? Po co cała ta zabawa w
Komentarz usunięty przez autora