Wpis z mikrobloga

https://40ton.net/zakaz-pracy-kierowcy-przy-zaladunku-do-15-tys-euro-kary-by-poprawic-warunki-pracy/

Nowy zakaz ma poprawić warunki pracy kierowców. Uwzględniono go w ministerialnym rozporządzeniu, opublikowanym przez portugalski rząd na początku ubiegłego tygodnia. Co też ważne, zakaz będzie dotyczył zarówno kierowców portugalskich, jak i tych przyjeżdżających z zagranicy. Obejmie on więc także kierowców pochodzących z Polski.

Zamiast kierowcy, wszystkie czynności mają być wykonywane przez personel firmy wydającej lub odbierającej ładunek. Kierowca będzie mógł jedynie doglądać procesu zabezpieczania towaru, pełniąc jednak rolę doradczą, a nie osobiście wykonując ten proces.

Co myślicie o tym pomyśle? Podstawiacie zestaw i to magazynowi muszą rozpiąć plandekę, załadować zestaw, a później pospinać go pasami.

#bekaztransa #zycietruckera #transport
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@derton778: jesli zalezy Ci na czasie to pomysl slaby. Nie sadze zeby zatrudniali ludzi dodatkowych do obslugi tskich zaladunkow. Nie raz na firmie sie trafiaja zaladunki ze jedno auto laduje drugie w tym czasie sie juz spina i wyjezdza w tym wypadku wszytsko by sie zblokowalo. O poszanowaniu sprzetu, desek pasow i całej reszty nie wspomne. Idea bardzo dobra, ale wykonanie moze byc trudne do realizacji wg mnie.
  • Odpowiedz
@derton778: nie o to chodzi czy masz placone dniowki bo tez mam tak placone. Tylko roznica ze stoisz na zaladunku 8h ktore moglbys juz być w domu a nie patrzyc czy ktos da rade zabezpieczyc towar.
Ad. 2 dziad moze sie klocic z firma ladujaca ale Twoimi ustami bo tak to wyglada przewaznie ze kierowca musi sie dogadac z kazdym a nie szef. A wiadomo jak kazdy podchodzi do kierowcy...
  • Odpowiedz
Tylko roznica ze stoisz na zaladunku 8h ktore moglbys juz być w domu a nie patrzyc czy ktos da rade zabezpieczyc towar.

@TypowyAndrzej1939: Ja w domu muszę być w piątek przed 16. Jak nie załadują to i tak wracam na pusto. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@derton778:
Jak pracowałem w Holandii i na magazyn przyjeżdżał tir po załadunek/rozładunek to magazynier nie miał prawa wejść na pakę auta (podobno chodziło o ubezpieczenie i odpowiedzialność jakby coś się na pace stało) więc magazynierzy dawali kierowcy jeden wózek elektryczny, przywozili palety pod samą rampę by kierowca mógł je zabrać wózkiem albo w przypadku rozładunku kierowca wyjeżdżał z paletą wózkiem i magazynierzy przejmowali, więc ciekaw jestem jakby to wyglądało przy
  • Odpowiedz
  • 0
@derton778 Może to na chłodniach czy przy jakiś centrach dystrybucyjnych, gdzie używasz paleciakow ten przepis ma jakiś sens. Osobiście nie czuje tego jakby ktoś przy załadunku na plandece miałby za mnie zabezpieczać ładunek. Tu chodzi o zaufanie i pewność, że pasów jest tyle ile powinno być i, że są podociagane.
  • Odpowiedz
@Vecta: Pomijając wszystko inne, ciekawe jak by się taki przepis miał do odpowiedzialności kierowcy za prawidłowe zabezpieczenie towaru... Już widzę ten cyrk przy doładunkach :)
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@fishery: To już ich problem i firmy ładującej. ¯_(ツ)

@derton778: otóż właśnie nie do końca, bo podpisując cmr i wyjeżdżając z firmy bierzesz na siebie odpowiedzialność za zabezpieczenie ładunku¯\(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Vecta: Skonczy sie tak ze ladowac na o-------l beda magazynierzy, a kierowcy beda sie z nimi uzerac gowno mogac, a biorac odpowiedzialnosc. Pozniej wyjedziesz za firme i bedziesz sam chodzil i dopinal :)
  • Odpowiedz