Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
Przede wszystkim koleś ma lekkie upośledzenie i jest bardzo naiwny. Siedział w pierdlu prawie 20 lat i zatrzymał się w czasie na początku lat 2000.
W więzieniu pewnie siedział z grubą patologią i musiał uważać jak się schyla po mydło. Nie byłbym zdziwiony, gdyby faktycznie go tam gwałcili albo przynajmniej traktowali jak śmiecia.

Przez te lata jak on siedział to świat się zmienił. Związki poszły w inną stronę i jak w jego
Gajz. Może on nie chce sie zastanawiać nad tym wszystkim jak wy? Ma do nadrobienia 20 lat. Mnie tez by było szkoda czasu, na szukanie przez kolejne 10 lat „tej jedynej”.
Poza tym, ile razy były sytuacje, ze ludzie są w związku 7 lat. A po ślubie jednej ze stron odwala? I wychodzi bestia z tej osoby?

Myślę, ze w wiezieniu jednak spotkał różne osoby i co nieco usłyszał. Nie róbcie tez
Swoją drogą niesamowite jest to, jak łatwo wykopkom przychodzi ocenianie innych, ich wyborów i motywacji, nawet jeśli nie mają pełnego obrazu sytuacji. I nie mam na myśli tylko powyższego przykładu. Często w ogóle nie biorą pod uwagę, że ludzi są różni, mają różne potrzeby i wartości, a w życiu praktycznie nic nie jest czarno-białe.

@LeVentLeCri: no bo praktycznie nikt nigdy nie ma *pełnego* obrazu, za dużo wymaganych czynników do tego. Jakikolwiek
@Usmiech_Niebios: no jasne, że nie da się uciec całkiem od generalizacji, bo wtedy w ogóle nie wydawałoby się sądów i nie wyrażało opinii. Niemniej na wykopie jest wiecznie to samo - p0lki, chady, szczęki, beciaki, julki, oskarki - i to doprowadzone do granic absurdu. Nie mówię tylko w kontekście tego wpisu. Często się tu kogoś pochopnie obraża, szufladkuje czy ocenia przez pryzmat panujących tu stereotypów.
@LeVentLeCri: well, to Ty z dobroci serca zajmujesz się moderowaniem anonimowych wyznań, więc pewnie styczność z tym jest dużo większa. Ale fakt, reafirmowanie generalizacji wyłącznie na podstawie anonimowych opowieści z internetu to średni pomysł.

A że często? No taka jest psychika ludzka w rozmowach na forach, po prostu nieprzystosowana do nich. Dochodzi pozytywne sprzężenie zwrotne w postaci plusów/komentarzy i mamy przepis na powtarzającą się treść. Zresztą co miałoby być alternatywą? Negatywność