Wpis z mikrobloga

Hej mirki wpadł mi pomysł na biznes i pojawilo sie pewne pytanie. Mianowicie, czy sa przepisy regulujace składowanie odpadów na Marsie?
Mam zamiar odbierac od Niemca odpady, potem załadować to wszytsko na największą rakietę jaka Elon wyprodukuje i wywalić gdzies na Marsie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#kiciochpyta #kosmos #spacex #prawo
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ChamskoCytuje: Nie chce cię martwić ale nawet gigantyczne rakiety na Marsa mogą zabrać raptem kilka ton, więc średnio się to skalkuluje.

@running: @stormkiss: Żeby wlecieć w słońce, trzeba by mocno obniżyć prędkość orbitalną ktorą ziemia na względem słońca, a to byłoby wielokrotnie bardziej kosztowne niż lot na Marsa. W kosmosie nie ma czegoś takiego jak lecieć prosto, tor ruchu jest zawsze zakrzywiany przez obiekt wokół
  • Odpowiedz
Żeby wlecieć w słońce, trzeba by mocno obniżyć prędkość orbitalną ktorą ziemia na względem słońca, a to byłoby wielokrotnie bardziej kosztowne niż lot na Marsa

@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: Jesteś pewien? Masz jakieś (choćby pobieżne)
wyliczenia? Bo z tego co wiem, obecne plany na loty w kierunku Słońca (jak i już wysłane sondy w kierunku np Merkurego) uwzględniają za każdym razem asystę grawitacyjną Wenus. Nigdzie natomiast nie znalazłem informacji czy uzyskanie drugiej prędkości
  • Odpowiedz
Prędkość ucieczki to raptem 3.2 km/s, orbita transferowa na Marsa to 4km/s, podczas gdy orbita transferowa do slońca to 24km/s.

No i dziękuję. Tyle mi wystarczy za wyjaśnienie.

Jak chcesz koniecznie wlecieć w słońce to da się to zrobić trochę taniej, gdyby polecieć w zupełnie odwrotnym kierunku, na koniec układu słonecznego a potem dopiero obniżyć peryhelion. Coś podobnego jak robi sie przy bi-elliptical-transfer. Wtedy wystarczy raptem jakieś 10km/s, ale jednocześnie cała zabawa
  • Odpowiedz