Wpis z mikrobloga

@supra107: czemu uważasz że kretynów? Rozwiniesz temat? Systemy oparte o *nix są doskonałe do jednych celów, Windows nadaje się do innych rzeczy. Gdyby wszystko było takie czarno-białe, to Windowsa już by dawno nie było na rynku.
  • Odpowiedz
@jakuba94: Tak twierdzę, dziwie się ze ludzie go używają gdziekolwiek. Poza zasobożernoscią, Win nie daje żadnej wolności, nawet w kwestii decyzji o aktualizacji:) Za to daje możliwość wykonywania kodu po kliknięciu, nie mów mi tylko o UAC, bo to źle funkcjonuje jak wszystko od M$.
  • Odpowiedz
@bachus: To słabo, równie dobrze możesz pisać o niebezpieczeństwach związanych z nadmiernym spożyciem majonezu w kontekście ransomware. Zobacz jakie są najczęstsze wektory ataków w przypadku ransomware https://securityboulevard.com/2021/04/ransomware-attack-vectors-shift-as-new-software-vulnerability-exploits-abound/

Tak, email phishing nie ma raczej miejsca na systemach serwerowych. RDP też dostęp usera/admina do desktopu z pracy.
  • Odpowiedz
@bachus: Rozmawialiśmy o Win i dlaczego uważam że ogranicza wolność usera, podałem przykład weź przeczytaj jeszcze raz rozmowę. Exploity też są wektorem ataku, ZAPOZNAJ SIĘ Z LINKIEM. Sorki ale nie mam zamiaru już tracić czasu na rozmowę z Tobą, bo sprawiasz wrażenie nie czytającego ze zrozumieniem. PZDR
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@The_Joker: on dobrze ci pisze. On mowi o win serwerach a ty o win desktopach. Dwa rozne swiaty. To admini q korpo decyduja o updateach, to co innego niz uodate a zwyklego uzytkownika win 10
  • Odpowiedz
@secondreality: Pracuje w firmie która ma ponad 300k serwerów. Mamy porównywalne ilości INCy na nixy i windowsy. Ja myśle ze dalej siedzisz te 20 lat wstecz kiedy rzeczywiście windowsy były słabsze od nixow. W tej chwili te różnice w przypadku serwerów się zacierają.
  • Odpowiedz
@jakuba94: i o połowie problemów wiesz z drugiej ręki lub wcale panie 20 lat wstecz, wchodzi jeden update serwery leża i kwiczą winda na desktopy ok na serwery od biedy. mamy 2012 , 2016, 2019 durnego openvpn nie można ustawić jak sie chcę
  • Odpowiedz
@secondreality: Dobra. Widać ze się nie znasz. Jesteś w stanie dokładnie wskazać aktualizacje która ma pójść na dany serwer/ grupę serwerów i zależy tylko od roboty osób czy te serwery się wywala czy nie :).
  • Odpowiedz