Wpis z mikrobloga

Na #olx pojawił się nowy format scamu. Już nie przez WhatsApp (w swoich ogłoszeniach nie podaję numeru telefonu), tylko normalnie przez wiadomości OLX dostałem wiadomość, że ktośtam chce coś ode mnie kupić, ale nie może, bo "przesyłki OLX" pytają o mój adres mailowy.
Wiadomość oczywiście śmierdzi na kilometr ale z czystej ciekawości podałem jakiegoś maila, którego używam do spamogennych spraw. Oczywiście nie zawiodłem się :D (c.d. w komentarzu)

#januszeolx #niebezpiecznik
Jarek_P - Na #olx pojawił się nowy format scamu. Już nie przez WhatsApp (w swoich ogł...

źródło: comment_1625039835GFTM3MCkNVgXxWeA9oCCng.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

I tu niestety biznes im chyba spadł z konika, bo kliknięcie w "odbierz środki" przenosi na stronę, której nie ma :D
Nic, napiszę do pani, że nie jestem w stanie zapłacić...
  • Odpowiedz
A swoją drogą zabawne, że OLX przy całym swoim pozytywnym nastawieniu do ochrony przed oszustwami nie zadbał nawet o prosty, łatwy w użyciu przycisk "zgłoś podejrzenie oszustwa", czy cokolwiek w tym stylu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jarek_P: Czy ta babka zapomniała się właśnie na chwilę i napisała że wysłano Ci nowy email mimo, że przecież nie ma prawa tego wiedzieć? :D

@To_Masz111: na 1 zdjęciu widać, że oszust "otrzymał wiadomość, że potwierdzenie zostało wysłane na Pana/Pani pocztę"
  • Odpowiedz