Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #java

Jaką książkę w stylu Thinking in Java polecacie dla Javy 8+? Z tego co rozumiem Thinking in Java skończyła się na wersji IV, co było w roku 2006, więc nie opisuje nowości z Javy 8 (np. lambdy, streamy). Czy jest jakaś inna 'biblia' dla Javy, która jest nowsza i zawiera aspekty z ósemki? Effective Java (autor Bloch) skupia się chyba na czymś innym, a mi chodzi o taką 'encyklopedię' dla Javy, gdzie są opisane jej podstawowe narzędzia.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nauka z książki może być nienajłatwiejsza. Niedawno przerabiałem kotlina na jetbrains academy, myślę że na pewno jest też kurs dla javy. Było to zrobione bardzo sensownie, poruszało mnóstwo aspektów związanych z programowaniem spoza samego języka.
  • Odpowiedz
@iiipablo: jetbrains academy jest płatne z tego co widzę. Jest 2 miesiące za darmo. Czy jest jakaś opcja na używanie tego za darmo? Np. jakieś konto studenta albo inne fikołki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kaczoor: chyba nie ma takiej opcji, w dwa miesiące można sporo przerobić mając czas. Zastanawiam się, czy nie dało by się co dwa mc zmieniać konta i kontunować z materiałem
  • Odpowiedz