Pytanie, czy pilot jest niezbędny do poprawnej pracy klimatyzatora? Albo inaczej, czy w pilocie znajduje się czujnik temperatury pomieszczenia i komunikuje się on z klimatyzatorem?
Zastanawia mnie to, ponieważ nasza domowa klima działa "jakby chciała a nie mogła", przeszła w ubiegłym tygodniu przegląd, wszystkie gazy i p------y są w normie, mimo wszystko po starcie sprężarka popracuje kilka minut i się wyłącza, wentylator pracuje cały czas. Temperatura w pomieszczeniach jest przyzwoita, jednak prawie nie ma skroplin. Przy zmianie temperatury zadanej w dół, sprężarka zaskakuje i jest ok, potem się wyłącza. Moje podejrzenia padają na pilota, ten działa "prawie" poprawnie. Wszystkie komendy wydaje prawidłowo i jednostka reaguje, jednak nie wygasza podświetlenia wyświetlacza i jedynym sposobem aby go uspać jest odpięcie baterii.
@Mirkomil: pomimo ustawienia tmp na poziomie np 20 st C nie zbija do tej temperatury. W poprzednim sezonie robiłem tak zeby schłodzić całe piętro, a teraz ledwie salon jest komfortowy.
Klima jest dobrana z zapasem więc wyrabiała i działało wszystko super.
@c3po: No to polecam inny serwis, ew. co to za split? Jeżeli jest to jeden z mających milion opcji po zalogowaniu się przez wifi spróbuj przywrócić ustawienia do domyślnych. Jednak i tak bym szukał w przyczyny w sprawności/warunkach panujących - przegrzewanie sprężarki/skrlapcza też powodują włączenie zabezpieczeń.
@mechaniczny_pomidor: whirpool AMD032 z 2012 roku, zero WiFi zero internetu. Wg mnie zachowuje się tak jakby istniała przesunięcie pomiędzy tym co ma zadane a do czego dąży, tak około 2 st C. Jak ustawie 18 stopni to chłodzi, ale w pomieszczeniu jest ciut poniżej 20 (wg analogowego termometru pokojowego) i nie pracuje na pełnej mocy tylko tak sobie leniwie
@c3po: Miałem kiedyś podobne objawy, ale w moim wypadku spowodowane było to zanieczyszczonym filtrem (co u Ciebie z racji serwisu można wykluczyć). W trybie szybkiego chłodzenia rozumiem zachowuje się bez zmian?
Albo inaczej, czy w pilocie znajduje się czujnik temperatury pomieszczenia i komunikuje się on z klimatyzatorem?
Zastanawia mnie to, ponieważ nasza domowa klima działa "jakby chciała a nie mogła", przeszła w ubiegłym tygodniu przegląd, wszystkie gazy i p------y są w normie, mimo wszystko po starcie sprężarka popracuje kilka minut i się wyłącza, wentylator pracuje cały czas. Temperatura w pomieszczeniach jest przyzwoita, jednak prawie nie ma skroplin. Przy zmianie temperatury zadanej w dół, sprężarka zaskakuje i jest ok, potem się wyłącza. Moje podejrzenia padają na pilota, ten działa "prawie" poprawnie. Wszystkie komendy wydaje prawidłowo i jednostka reaguje, jednak nie wygasza podświetlenia wyświetlacza i jedynym sposobem aby go uspać jest odpięcie baterii.
#klimatyzacja #inzynieria #pytanie
Nie wiem jak dokładniej to otagować
Nie rozumiem tylko jakie masz zastrzeżenie: jeśli temperatura jest prawidłowa to w czym problem?
W poprzednim sezonie robiłem tak zeby schłodzić całe piętro, a teraz ledwie salon jest komfortowy.
Klima jest dobrana z zapasem więc wyrabiała i działało wszystko super.