Wpis z mikrobloga

Mirki mam pytanie
Ja i moi koledzy z pracy mamy do czynienia z kierownikiem, który prawdopodobnie podłożył nam świnie. Pracuje na piecu i raz na dobe wypełniamy w Excelu taki plik odnośnie temperatur. Mój kolega, który jest też brygadzistą, według kierownika przez dwa dni z rzędu nie wypełniał tego pliku za co ukarali go zabraniem 10% premii. A kolega daje sobie rękę uciąć, że wypełniał. Na naszym służbowym mailu piecowym mamy dwa emaile odnośnie braku wypełnienia tego pliku do których jest dołączony zrzut ekranu. Może to byłoby ok gdyby nie fakt, że na screenie widoczna jest tylko ta jedna kolumna. Nie widać daty ani godziny z zegara na komputerze więc żaden z nas nie chce wierzyć, że to nie jest próba manipulacji. A mamy podejrzenia, że prawdopodobnie kierownik sam usuwa wypełnione kolumny żeby potem pokazać brak "wypełnionych obowiązków". Czy w Excelu da się w jakiś sposób sprawdzić historie zmian w pliku? I czy da się tam zobaczyć czy właśnie ktoś nie wprowadzał zmian o innej porze po wypełnieniu tego pliku? Czy po prostu jak już plik został raz nadpisany to nie ma możliwości sprwadzenia czy to faktycznie niedopatrzenie kolegi czy celowy zabieg kierownika? Zwłaszcza, że to już kolejna próba znalezienia haka na mojego kolege, który widocznie stał się niewygodny.
#komputery #excel #pracbaza
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wookash071: jest śledzenie zmian, trzeba je włączyć, bo domyslnie jest wyłączone. Google podpowie jak i gdzie to włączyć.
A kolega niech robi dupochrona i po każdym uzupełnieniu niech wysyła maila z kopią pliku albo screenem, że jest uzupełnione.
  • Odpowiedz
W oryginale powinno byc, sam w pracy czasem korzystam:D

@settembrini777: jesli nie masz na serwerze z plikami wlaczonej opcji do robienia kopii zapasowej o okreslonym czasie to zebys sie zesral, nic tam nie znajdziesz ;). To, ze ty widzisz to tylko zasluga panow z IT, ktorzy ta opcje wlaczyli
  • Odpowiedz
@Wookash071: Kliknij prawą myszą na nazwie pliku i we właściwościach wejdź na zakładkę "Szczegóły", tam jest informacja, kto i kiedy ostatnio modyfikował plik. Wprawdzie musielibyście korzystać z pliku z własnych, imiennych kont w windowsie, a z drugiej strony plik można nadpisać starszym i też pupka z zakładowego CSI, ale a nuż znajdzie się jakaś poszlaka. Zgodnie z sugestią @Polinik -a potwierdzenie mailem utnie wszelkie spekulacje.
  • Odpowiedz