Wpis z mikrobloga

Będę budował ten dom https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-jablonkach-12-g2-m7aa22724d1941 ze zmianą taką, że wylecą wszystkie kominy i będę miał pompę ciepła i rekuperacje no i wszędzie ogrzewanie podłogowe. I teraz kilka pytań

1. Czy podpięcie rekuperatora pod jakiś system schładzania nawiewanego powietrza (woda lodowa/chłodnica) coś da przy upałach i czy nie będzie się skraplała wtedy woda
2. Czy zrobienie klimatyzacji w kilku pokojach miałoby sens razem z rekuperacją (chciałbym zrobić potencjalnie w gabinecie, sypialni i salonie) i jaki to byłby z grubsza koszt ewentualnie jaki byłby koszt przygotowania też innych pokoi aby w przyszłości dodać klimatyzator do nich.
3. Czy dodatkowo puszczenie zimnej wody (na tyle zimnej aby nie osiągnąć punktu rosy) w podłogówce coś da czy da się to jakoś sensownie zgrać z automatyką

#budujzwykopem #budowadomu #klimatyzacja #rekuperacja
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@lobo: 1. Nie, przy upałach nie zrobi to znaczącej różnicy. Za słaba wymiana powietrza.
2. Tak, miałoby to sens i jest to często stosowane rozwiązanie. Za dużo zmiennych aby pisać o kosztach, trzeba znać więcej szczegółów.
3. Zimną wodą w podłogowke oczywiście coś da, ale nie polecam. Klienci próbują i w większości rezygnują z tego rozwiązania.
  • Odpowiedz
@lobo: 1. Reku reguluje wilgotność, więc takich problemów nie powinno być. Ale generalnie tego się nie robi, reku to system wymiany powietrza i odzyskiwania ciepła a nie chłodzenia. I raczej się nie łączy tych systemów. Chyba że się uprzesz i połączysz, nie wiem co sie stanie, może działać. Ja robię czerpnie w lesie obok, powietrze też trochę się schłodzi pod ziemią; czy coś to da? nie wiem. Na pewno nie
  • Odpowiedz
@Idzi3: A jakich informacji potrzebowałbyś do 2 aby uzyskać zgrubne koszty (rząd wielkości z cyklu 1-10k, 10-20k etc.) takiej instalacji/przygotowania pod instalacje?

Ściany gazobeton
strop żelbeton
budynek ocieplenie 20cm styropian
sypialnia na
  • Odpowiedz
@lobo: o tyle fajnie, że montujesz tylko jednostki wewnętrzne, za jednostkę zewnętrzną robi pompa ciepła. Mi osobiście nie pasuje mieć osobnych jednostek zewnętrznych do klimy i pompy ale kto co lubi.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@lobo: pod te 3 pomieszczenia to na pewno od 12 tysięcy złotych, wraz z urządzeniami niższej klasy. A do reszty policz sobie 80 zł conajmniej za każdy metr instalacji freonowej
  • Odpowiedz