Wpis z mikrobloga

Jeśli posiadam prawko na kat. A, to czy zapisując się na kurs na kat. B będę musiał uczestniczyć w zajęciach z teorii? Trochę mi się sprawy skomplikowały i chciałbym do sierpnia zrobić to prawko na B, a nie wiem czy zdąże.
#prawojazdy
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@normanos: Niby czemu? Z tego co widzę, to nie brakuje wolnych terminów na egzamin teoretyczny, a ten mogę zrobić nie mając ukończonego kursu. Jeśli ogarnę to w czerwcu, a raczej nie powinno być problemu, to mam cały miesiąc na 30h praktyki przed egzaminem państwowym praktycznym, na który są wolne terminy od 14.07 do 29.07 włącznie. Pojutrze będę miał numer PKK i od razu zaklepie sobie oba terminy. Te 30h jazd
  • Odpowiedz
@Nomad34: egzaminy możesz zdawać dopiero jak szkoła wklepie w system, że masz zrobione te 30h praktyki i 26 godzin teorii (choć w niektórych szkołach z B na A nie trzeba się uczyć u nich teorii, wystarczy wewnętrzny egzamin napisać i puszczają, w innych może jeszcze inaczej jest). Więc 30h jazdy to chyba najszybciej miesiąc, dopiero wtedy możesz się zapisać na egzamin teoretyczny i dopiero po teoretycznym na praktyczny. Do października
  • Odpowiedz
@normanos: Też nie zdawalem sobie z tego sprawy do wczoraj, ale jak się okazuje jest taka możliwość :) Nota bene jakoś nie widzę wśród szkół jazdy tylko kursów samej praktyki, ale jak widać trzeba zarabiać...
  • Odpowiedz
Pojutrze będę miał numer PKK i od razu zaklepie sobie oba terminy.

@Nomad34: no tak średnio bym powiedział ;) Kolega wyżej w miare dobrze to opisał poza tym egz. teoretycznym. Dostaniesz PKK zapisuj się na niego od ręki. Reszta niestety wymaga czasu (praktyczny i po zaliczeniu kursu i po zaliczeniu teorii) więc nawet jakbyś stanąl na glowie to się conajmniej do września nie wyrobisz.

(wyjezdzenie 30h w miesiac to też
  • Odpowiedz
@normanos: jeszcze w marcu, żebym mógł się zapisać na jakikolwiek egzamin, musiałem mieć do profilu wpisane, że mam zakończony kurs w szkole, więc jeśli się to zmieniło, to super.
  • Odpowiedz
@Filipasek: https://info-car.pl/new/prawo-jazdy/prawo-jazdy-faq

"Dopuszczalna jest możliwość samodzielnego przygotowania się do egzaminu teoretycznego. W takiej sytuacji możesz przed przystąpieniem do kursu zdać egzamin teoretyczny w wojewódzkim ośrodku ruchu drogowego (WORD) i w ten sposób od razu zacząć praktyczną naukę jazdy z pominięciem kursu teoretycznego. W takiej sytuacji trzeba jednak ukończyć 4 godzinne szkolenie w zakresie udzielania pierwszej pomocy ofiarom wypadków drogowych"
  • Odpowiedz
@normanos: czyli w sumie jest tak jak było, po prostu przed zapisaniem się na kurs musiałbym zdać egzamin teoretyczny. Nie przeszło to u mnie dlatego, że wpierw zapisać się na kurs poleciałem.
  • Odpowiedz