Jeśli zastawiasz się, co zrobić z zalegającymi drobniakami, to w okręgowych oddziałach Narodowego Banku Polskiego znajdują się automaty do zamiany monet. Co istotne, usługa jest bezpłatna - sprawdziłem to wczoraj wymieniając swoje pieniądze. W skrócie:
1). Znajdź okręgowy oddział NBP (lista jest tu). Pracują one od poniedziałku do piątku w godz. 8-14 2). Po podejściu do maszyny wysyp na tackę monety od 1 gr do 5 zł. Nie trzeba ich wcześniej segregować, mogą być wymieszane 3). Poczekaj aż automat zliczy monety. Jeśli niektóre z nich wypadły do otworu z "odrzutami”, to zabierz je i wsyp ponownie 4). Po zliczeniu monet naciśnij przycisk "Zakończ" i pobierz "bilecik" z informacją o wpłaconej kwocie. Pokaż go w kasie i odbierz banknoty (lub banknoty i resztę w monetach)
Warto dodać, że automat cieszy się dużą popularnością (na pewno jest tak w Warszawie, w innych miastach nie sprawdzałem). Dlatego przygotuj się, że może być kolejka.
@krabczy: trzeba spróbować :) Z tego co mówi NBP, pojemność pojemnika w urządzeniach wynosi od 12 do 20 tysięcy sztuk zmieszanych monet. Po jego zapełnieniu pracownicy oddziału wymienią pojemnik na pusty, gotowy na przyjęcie kolejnych monet. NBP ponadto zaleca, aby monety były czyste, suche oraz pozbawione innych przedmiotów - np. żetonów, guzików czy spinaczy
Uwaga. W związku z bardzo dużym zainteresowaniem zamianą monet w ww. urządzeniu, został wprowadzony limit czasu wykonania operacji przez klienta, który wynosi 15 minut.
@Ciekawostki_Finansowe: Ciekawa opcja, szkoda tylko że nie jest on wyodrębniony z reszty banku i nie ma osobnej obsługi na dwie zmiany. Mogliby też wymóc na bankach zainstalowanie ich w jakimś procencie oddziałów.
banda nierobów. szkoda ze nie od 9-12
@tomeks85: pracują 8 godzin, tylko zapewne mają godzinę na przygotowanie i godzinę na zakończenie, rozliczenia itd...
@Ciekawostki_Finansowe: czyli w praktyce mieszkając w mieście z oddziałem NBP musisz specjalnie brać urlop by to załatwić. Ja raz gdy wziąłem sobie wolny dzień i załatwiałem różne sprawy na mieście, zahaczyłem o krakowski NBP by pozbyć się bilonu. Stałem w kolejce niemal godzinę, nie ruszyła się o ani jedną osobę. Pewnie trzeba poświęcić całą dniówkę, aby tam to załatwić... To wolałbym już to oddać w jakieś sensowniejsze miejsce, gdzie nawet
@Tosiek14: automat w Tesco: kupowałem fajki 15 zł jednogroszówki same. Po 15 minutach mozolnej roboty automat zaczął się wieszac i przyjmować co 4 monetę
@goferek: jeśli chodzi o Warszawę, to stałem około 30 minut, ale to zapewne zależy wielu czynników i może się zmieniać. Ponadto w stolicy wprowadzili limit 15 minut na jedną osobę przy maszynie - to też pewnie nie jest bez znaczenia
@awcalezenie: nawet niekoniecznie w bankach. Przecież mogłoby to działać na zasadzie wpłatomatu. Po co iść do kasy z wydrukowanym kuponem i odbierać gotówkę, skoro automat mógłby wpłacać te pieniądze od razu na konto?
1). Znajdź okręgowy oddział NBP (lista jest tu). Pracują one od poniedziałku do piątku w godz. 8-14
2). Po podejściu do maszyny wysyp na tackę monety od 1 gr do 5 zł. Nie trzeba ich wcześniej segregować, mogą być wymieszane
3). Poczekaj aż automat zliczy monety. Jeśli niektóre z nich wypadły do otworu z "odrzutami”, to zabierz je i wsyp ponownie
4). Po zliczeniu monet naciśnij przycisk "Zakończ" i pobierz "bilecik" z informacją o wpłaconej kwocie. Pokaż go w kasie i odbierz banknoty (lub banknoty i resztę w monetach)
Warto dodać, że automat cieszy się dużą popularnością (na pewno jest tak w Warszawie, w innych miastach nie sprawdzałem). Dlatego przygotuj się, że może być kolejka.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na moim blogu - zapraszam: Zamiana monet na banknoty w praktyce, czyli jak działa automat „wymieniarka” w NBP
#pieniadze #banki #protip #finanse #monety #nbp
źródło: comment_16237369116LbTTSanSBOzZFrCbE7Sqt.jpg
Pobierz@BrakPomysluNaNick: widziałem ludzi, którzy przychodzili z mega torbami, tak więc to już każdy musi sam przekalkulować, czy się mu opłaca...
źródło: comment_1623737426HVxuLfPN9PgKdN3eY57Gvz.jpg
PobierzOpcja numer 2: Robisz zakupy w markecie w którym kasy samoobsługowe przyjmują płatność gotówką.
Może mniej wydajna opcja i na pewno te kasy też mają jakieś limity, ale jeśli ktoś ma koło siebie taki market to chyba warto.
ze strony NBP:
xDD
@Ciekawostki_Finansowe: banda nierobów. szkoda ze nie od 9-12
@tomeks85: pracują 8 godzin, tylko zapewne mają godzinę na przygotowanie i godzinę na zakończenie, rozliczenia itd...
W UK stoja w prawie kazdym banku i supermarkecie 乁(♥ ʖ̯♥)ㄏ