Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 266
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@am_anfang_war_napoleon: Najpierw wykaz mi że się mylę piszac że to kościół jako pierwszy ustawowo był przeciw niewolnictwu i pokaż mi wcześniejszy dokument od Sublimis Deus który niewolnictwo całościowo potępiał.

Pokaż mi również gdzie chrześcijaństwo chwali niewolnictwo albo jak prawo naturalne je chwali.
  • Odpowiedz
a ja pisze o prawie naturalnym i katolicyzmie. I katolicyzm przez czesc swojej historii dopuszczał niewolnictwo w pewnych warunkach a nie był za całkowitą delegalizacją niewolnictwa. I oczywiście na usprawiedliwienie takich praktyk sięgał po prawo naturalne.

@niedoszly_andrzej: no i co z tego? Czy ty rozumiesz na czym polegała instytucja niewolnictwa w czasach antycznych?
  • Odpowiedz
@ArpeggiaVibration : > nigdy prawo naturalne nie mówiło o tym że niewolnictwo jest ok - kościół katolicki był od zawsze przeciw niewolnictwu

Twierdziłeś coś takiego. Jak @niedoszly_andrzej wykazał, że nie masz pojęcia o czym piszesz, to zmieniłeś tezę. Uraża to moje uczucia prawnonaturalne, więc wycofuję się z dyskusji. Pozdro i z fartem.
  • Odpowiedz
@qluch:

Dlatego mówienie o jakichś "altruistycznych gejach" jest nawet z biologicznego punku widzenia nie do obrony, bo z biologicznego punku widzenia gej powinien również brać udział w reprodukcji gatunku.

Niekoniecznie musi. Jest trochę zwierząt, gdzie różni osobnicy nie biorą żadnego udziału w rozmnażaniu się, a są przydatni dla grupy. Wszelkie owady żyjące w koloniach. Sporo gatunków ptactwa i kilka ssaków tych stricte monogamicznych, gdzie jak partner ginie to dalej się
  • Odpowiedz
no i kto tu zmienia temat i przegrywa dyskusję ja czy ty?

@ArpeggiaVibration: ja dyskusję już zakończyłem wykazując, że kościół nie był od zawsze przeciwny niewolnictwu a jego przedstawiciele (i to w wysokiej rangi) potrafili stwierdzić, ze niewolnictwo jest zgodne z prawem naturalnym.
  • Odpowiedz