Wpis z mikrobloga

Te ekonomiści wykopowi. Jak to jest z tym podatkiem cukrowym że chciałem go zapłacić czytając na wykopie że producenci zawsze go wprost przerzucają na klienta a tu puszka pepsi 10 groszy taniej niż przed jego wprowadzeniem. Wytłumaczy mi jakiś ekspert?
#ekonomia #podatki #podatekcukrowy #4konserwy #neuropa
e.....4 - Te ekonomiści wykopowi. Jak to jest z tym podatkiem cukrowym że chciałem go...

źródło: comment_1622817872YaqZG0HOPXiyJxeMiMfB6m.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nihas: Po co mi to wrzucasz. To jest zdjęcie ze sklepu godzinę temu a nie sprzed pół roku. To gdzie ten podatek bo chciałem go zapłacić. W Biedronce pepsi jeszcze tańsza - jak kupisz 6-pak to masz po 1.69 za puszkę.
  • Odpowiedz
@ediz4: u mnie to kwestia raczej lokalizacji, wieś, oprócz sklepu na wsi to mamy 7 km do najbliższego supermarketu - tak więc, sądzę że to kwestia tego, że jest to jedyny sklep w okolicy.
  • Odpowiedz
Jak to jest z tym podatkiem cukrowym że chciałem go zapłacić czytając na wykopie że producenci zawsze go wprost przerzucają na klienta

@ediz4: xDDD Na swoim przykładzie

biedronkowa Cola ZERO lub cukrem, w zeszłym roku za 2litrową butelkę płaciłem 2,39zł, od 1 stycznia 2021 ta sama cola 3,49zł UWAGA za mniejsza pojemnośc 1,5l. Wycofali 2 litrową
  • Odpowiedz
@ediz4: umiem. Teraz wytłumacz mi skąd skokowa podwyżka cen napojów od 1 stycznia 2021r wymienionych przeze mnie? Inflacji na poziomie 50% chyba takiej jeszcze nie mamy. Czy może się mylę? Albo o czymś nie wiem.

Biedronkowa cola z 2,39zł za 2l na 3,49zł za 1,5l
Energetyk z kauflandu Crazy Wolf 1l z 1,59zł na 2,69zł.

Mogę jeszcze kilka konkretnych produktów wymienić jak chcesz
  • Odpowiedz
@Neubert: Ale co mnie obchodzą napoje którym nie kupuje. Kupiłem sobie Pepsi puszkę po 2.19. Jesteś w stanie odpowiedzieć czemu jest taniej 10 gr niż przed podatkiem i to w dwóch sklepach czy będzie wrzucał gazetki?
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ediz4:

Może mają akurat na ten produkt solidny rabat od dystrybutora napojów? :)

Tak działają duże sklepy - zamawiają dużo towaru i możliwe, że na ten produkt dostali solidny upust i nie muszą windować ceny, nawet przy podatku cukrowym.

Dlatego właśnie pokazałem ci dwa inne produkty, gdzie cena uległa solidnej podwyżce, bo wyciąganie wniosków na podstawie jednego produktu jest absurdem.
  • Odpowiedz