Aktywne Wpisy
mirko_anonim +2
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam 29 lat. Nie szukałam nikogo na siłę bo też nie czułam takiej potrzeby. Z przypadku wyszło, że poznałam obecnego chłopaka. Od około roku jesteśmy razem i jest ok. On ma 35 lat.
Pojawił się już pierwszy większy problem. Zaczął coś mówić o dziecku. Wcześniej stanowisko mieliśmy takie samo tzn lubimy swoje życie i nie chcemy go skrajnie utrudniać. Dla mnie ten pomysł jest szalony. Nie mam mieszkania, może
Mam 29 lat. Nie szukałam nikogo na siłę bo też nie czułam takiej potrzeby. Z przypadku wyszło, że poznałam obecnego chłopaka. Od około roku jesteśmy razem i jest ok. On ma 35 lat.
Pojawił się już pierwszy większy problem. Zaczął coś mówić o dziecku. Wcześniej stanowisko mieliśmy takie samo tzn lubimy swoje życie i nie chcemy go skrajnie utrudniać. Dla mnie ten pomysł jest szalony. Nie mam mieszkania, może
Czy powszechna fikcyjna działalność gospodarcza (a.k.a. B2B) wpływa negatywnie na rynek pracy IT?
- Tak 31.4% (306)
- Nie 50.3% (489)
- Nie mam zdania 18.3% (178)
Książka „Kleopatra” autorstwa Stanisława Witkowskiego to pozycja opowiadająca historię ostatniej królowej Egiptu Kleopatry VII, która za sprawą zręcznej polityki i intymnych relacji łączących ją z Juliuszem Cezarem oraz Markiem Antoniuszem potrafiła uzyskać duże korzyści dla Egiptu. Książka napisana została w roku 1939 i za sprawą wydawnictwa Atryda ponownie wydana.
Stanisław Witkowski to postać nietuzinkowa. Członek Polskiej Akademii Umiejętności, profesor Uniwersytetu Lwowskiego, wybitny filolog klasyczny, badacz antyku i miłośnik historii starożytnego Egiptu. Jego pasja do „świata faraonów” zaowocowała jedną z ostatnich pozycji – „Kleopatrą”, której pierwsze wydanie nieszczęśliwie nałożyło się na wybuch II wojny światowej.
Książka pomimo przeminionych lat wciąż jest pozycją niezwykle wartościową. Jak sam autor zaznacza, przez większość XIX wieku opinia o Kleopatrze była nie najlepsza, a historycy pisali raczej z pozycji rzymskiej. Zarzucano królowej Egiptu zdradę Antoniusza pod Akcjum lub sugerowano, jakoby Oktawian August chciał zapobiec jej samobójczej śmierci. Najnowsze analizy sugerują jednak zupełnie inne wersje wydarzeń.
Stanisław Witkowski pisząc „Kleopatrę” starał się zachować jak najprzyjemniejszy styl pisarski, tak aby Czytelnik śledził wydarzenia z wielką uwagą i napięciem. Co więcej, autor oparł się na licznych źródłach historycznych, które nierzadko poddał krytyce i dogłębnej analizie. Swoje twierdzenia oznaczył przypisami, co dodatkowo dodaje jego pracy merytoryki. Wnioski Stanisława Witkowskiego są jasne i wyważone i bez trudu odnajdują się we współczesnym świecie.
Zdarzyły się jednak autorowi i zbyt śmiałe tezy jak np. stwierdzenie że to Marek Antoniusz zwyciężył dla Cezara w bitwie pod Farsalos. Co więcej, zarówno w 1939 roku jak i obecnie nieznane było i jest miejsce grobowca Aleksandra Macedońskiego; nie ma żadnych pewnych dowodów.
Książka „Kleopatra” składa się z XXI rozdziałów, przedmowy autora oraz przedmowy do nowego wydania autorstwa dr Michał Norbert Faszcza. Przypisy zamieszczono bezpośrednio na dole strony, co jest bardzo przyjemną rzeczą dla Czytelnika. Koniec książki to dodatki, jak sam autor napisał, głównie „dla filologów i historyków”, gdzie zamieszczono m.in. informacje o kobrze czy analizę źródłową rzekomej zdrady Kleopatry.
Przechodząc do nowego wydania – książka wyróżnia się kolorystyką; intensywna czerwień na pewno nie pozwoli jej zaginąć na półce. Okładka z ciekawą wizualizacją królowej to dzieło Patrycji Podkościelny, artystki która zaprojektowała okładkę książki „Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli” nagrodzonej w 2020 roku Nagrodą Nike. To zresztą nie jedyny jej sukces – Patrycja Podkościelny jest laureatką międzynarodowego konkursu Communication Arts za okładkę „Fuga”, książki nominowanej w 2013 roku do Nagrody Nike. W treści dopatrzyłem się jedynie dwóch błędów wydawniczych – niewyrównanego tekstu do boku czy góry strony.
Podsumowując, wznowienie książki jest szansą dla wielu pasjonatów historii i historyków na sięgnięcie po klasyczne i niestety zapomniane dzieło wybitnego badacza. Książka wydana została w dobrej oprawie i przyjemnej formie. Jedyne czego mi niestety zabrakło to zdjęcia lub ilustracje, które mogłyby urozmaicić treść oraz dodać jej walorów wizualnych. Sama treść i książka jest jak najbardziej godna polecenia.
https://imperiumromanum.pl/recenzje/kleopatra/
#rzym #antycznyrzym #imperiumromanum #historia #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #listaimperiumromanum #ciekawostkihistoryczne #ancientrome #wojsko #europa #swiat #militaria #venividivici #qualitycontent #archeologia #ksiazki #recenzja