Wpis z mikrobloga

Pytanie do ekspertów spod tagu #bieganie
Jak biegać aby zrzucić bebzun? Mam 178 cm waze jakieś 86 kg. Biegam tylko latem, bardzo nieregularnie. W tym roku cztery razy na dystansie 4,6,8,10 km. Ten ostatni zajął mi godzinę i dziesięć minut. Lepiej biegac wolniej a dłużej czy robić serię sprintów?
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hosearkadiomorales: ogólnie chudnie się w kuchni, ale jak chcesz biegać żeby schudnąć to z moich doświadczeń powiem Ci że dobrze jest biegać w tak zwanej 2-giej lub 3-ciej strefie tętna - czyli spalanie tłuszczu / aerobowej - to jest około 70-80% tętna maksymalnego - wtedy większość energii pochodzi z spalania tłuszczu, polecam sie zaopatrzyć w jakiś tani zegarek z pomiarem pulsu a jeśli nie chcesz na to wydawać pieniędzy to
  • Odpowiedz
@GhostTrick: Mnie na przykład bardzo demotywuje duża ilość czasu, jaki trzeba poświęcić przy zwykłym bieganiu. A OP pytał się, jaki trening jest najbardziej efektywny w spalaniu tłuszczu. To chyba oczywiste, że jakikolwiek jest lepszy niż żaden.
  • Odpowiedz
@hosearkadiomorales: no najlepiej nie biegać xD
jak biegasz tylko latem i bardzo nieregularnie a teraz masz zajawke żeby się odchudzić na lato, to jak masz duży zapał to zaczniesz biegać jak szalony i kolana zaraz do wymiany. Lepiej wybrać coś w stylu rower, pływanie. Albo jakieś coś na siłowni bo tam masz szeroki wybór kardio: jest wiosło, jest rowerek, jest orbitrek, a sporo bieżni ma regulacje pochylenia, że możesz sobie
  • Odpowiedz
@hosearkadiomorales: Myślę, że każdy jest inny, ale u mnie lepiej się sprawdza krótszy dystans, ale bardziej intensywny niż długi, a w wolniejszym tempie. Biegam sobie interwały typu minuta bardzo szybko, minuta truchtu i staram się te proporcje zmieniać. Dodatkowo zwiększając ilość powtórzeń. Na zrzucanie kg dobrze się sprawdza.
  • Odpowiedz
@hosearkadiomorales: typie, uważaj na stawy. Przy identycznym podejściu oraz parametrach złapałem kontuzje pod koniec 2019. Nie wiem czy z tymi naszymi kałdunami powinniśmy w ogóle biegać; opinie zostawiam biegaczom z certyfikatami, ale miej na uwadze porządną rozgrzewkę, buty i może jakieś ściągacze czy coś żeby odciążyć kolana.
  • Odpowiedz
@hosearkadiomorales: biegaj tak jak radzi największy polak - Mariusz Pudzianowski. Pomalutku, swoim tempem, nikt cię nie goni. Zawsze biegałem z pulsometrem, liczyłem czas, prędkość itp, aż pewnego dnia pulsometr się zepsuł i teraz od 2 miesięcy biegam bez niczego. Raz 5km, raz 10km w zależności od samopoczucia. Podsumowując: biegaj tak żebyś miał z tego frajdę. Nie ma potrzeby żebyś szukał planu dzięki któremu spalisz 4.76% więcej kalorii. Lubisz interwały? Biegaj
  • Odpowiedz