Wpis z mikrobloga

Pytanie do kogoś kto ogarnia elektrykę, posiadam na klatce schodowej takie lampki mam założony włącznik schodowy na dole włączam światło u góry mogę wyłączyć i na odwrót. Sprawa wygląda tak że muszę podłączyć na tej klatce wzmacniacz sygnału wifi lecz nie posiadam tam gniazdka elektrycznego, czy dałoby radę jakoś przerobić jedna tą lampkę i podłączyć zamiast niej gniazdko elektryczne tak żeby cały czas tam był prąd pomimo wyłączonych/włączonych lampek na schodach? Proszę się nie śmiać nie mam zielonego pojęcia o tym i nie robiłbym tego sam ale zanim pójdę do elektryka chce zasięgnąć informacji czy dałoby radę w ogóle takie coś zrobić? #elektryka
Bakardi - Pytanie do kogoś kto ogarnia elektrykę, posiadam na klatce schodowej takie ...

źródło: 1000011876

Pobierz
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bakardi: Bez ciągnięcia przewodu się nie obejdzie. Jak widzisz na obrazku, fragment ze światłem jest zależny całkowicie od włączników. W tym przypadku, musiałbyś wpiąć się przewodem przed włącznik P1 doprowadzić go do gniazdka.

Zapewne byłbyś to w stanie zrobić samemu, ale jak się nie znasz na elektryce ani trochę, to dla świętego spokoju, zapłać elektrykowi.
Mroczna_Pyra - @Bakardi: Bez ciągnięcia przewodu się nie obejdzie. Jak widzisz na obr...

źródło: 1000005459

Pobierz
  • Odpowiedz
@Bakardi: Jest szansa. Trochę po januszowemu, ale jeśli masz do tych lampek pociagnięty trzeci przewód żółto-zielony PE, to jeśli odepniesz go od innych lampek i wszystkiego innego, to możesz z wyłącznika zapodać na stałe fazę na ten przewód.
  • Odpowiedz
@Bakardi: te wzmacniacze wifi wtykane do gniazdka to kiepskie rozwiązanie...
najlepszym rozwiązaniem jest router na każdym piętrze
montuje takie rozwiązanie od lat i działa bez zarzutu
  • Odpowiedz
@MistrzKowalski: więc jeśli przewód jest wolny można np oznacznikiem lub termokurczem zmienić jego przeznaczenie. Ten przewód nie różni się niczym od L lub N, jeśli jest niewykorzystany, co sam potwierdziłes, to nie rozumiem co w tym pomyśle nie będzie działać. Ta żyła nie ma wbudowanej RCD XD

Wiem, że ELEKTRYK zaproponuje rozwalenie połowy ściany i bruzdę po całości żeby się zmienić ydy3x1.5 na 4x1.5 ale OP pytał o rozwiązanie bezinwazyjne
  • Odpowiedz
@Bakardi: zastanow sie, czy za sciana klatki schodowej nie ma gniazdka, moglbys z niego przewiercic sie na wylot na klatke i w tym miejscu zrobic sobie nowe, porzadne gniazdko
  • Odpowiedz
@buzzardpl: najczęściej nawet nie musi odpinać
te lampki pewnie są ledowe a zasilacz w środku nie ma wyjscia na PE i ten kabel jest albo spięty szeregowo albo nieużywany

Też bym tak zrobił, tylko pamiętać żeby okleic go na brązowo/czarno taśma izolacyjna żeby nie zapomnieć że jest tam faza
  • Odpowiedz
Miałem ten sam dylemat; po prostu od włącznika światła wykułem bruzdę w dół i osadziłem tam gniazdo. Prund zmostkowalem przed włącznikiem światła i doprowadziłem do gniazda. Aczkolwiek tak jak przedmówcy, wzmacniacze wifi to syf na maxa. Wypróbowałem serio parę sztuk a i tak finalnie zainwestowałem w sieć mesh - TP LINK DECO M4.
  • Odpowiedz