Wpis z mikrobloga

• 1
@Supaplex ja wiem że to wróżenie z fusów lub kuli, ale myślałem że ktoś to posiada wiedzę byłby w stanie coś oszacować, ja to się średnio znam, zresztą jak większość Polaków.....( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@jakub972: jak potrzebujesz kredytu to go bierz, nie sluchaj specjalistow vikop, przeciez im od wielu lat juz codziennie ceny mieszkan maleja i banka peka, no i jak koronawirus byl to miasta juz zamykali (mieli info od cioci z ministerstwa i wujka z wojska). Teraz widze, ze bedzie trend na wykopie, ze zaraz stopy procentowe wysraja o 80%. Nie sluchaj tych gamoni ich idee sie zazwyczaj kupy nie trzymaja, jak juz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@jakub972: niezbadane są wyroki RPP, wybory za trzy lata a kto wie jaka będzie sytuacja makroekonomiczna. Wiele nie stracisz jak zamrozisz WIBOR, za to perspektywa przez te 5 lat może być różna.. ile bank sobie życzy prowizji?
  • Odpowiedz
@jakub972: popatrz z innej strony na szybko patrząc ING "łatwy start" to 4,61% a zmienne to 2,53% czyli płacisz te 2% extra co mc za to, że przez pierwszych 5 lat masz stałą stopę %. Czyli miesięcznie będziesz płacić przy 500k(30lat) kredytu około 850 zł extra. Możesz przyjąć taką zasadę, że bierzesz kredyt zmienny i nadpłacasz o tą różnicę cały czas do banku, bank z czasem zmniejsza raty a za
  • Odpowiedz
@jakub972: Niestety nikt Ci tego nie powie. Prawdopodobny scenariusz to początkowe podniesienie stóp do poziomów sprzed pandemii (czyli o jakiś 1 pp). W takim przypadku ciagle opłacalny byłby kredyt w oparciu o wibor. Ale kiedy te stopy będą podniesione, albo o ile, to już wróżenie z fusów.
Ja od siebie napiszę, ze jakieś pół roku temu brałem kredyt i wybrałem oprocentowanie zmienne. Póki co jestem na plus, jak sytuacja się
  • Odpowiedz
@jakub972 Jestem w tym samym momencie życia, w przyszłym tygodniu prawdopodobnie będę szedł do banków z wnioskami. Z moich wyliczeń wynika, że stale które jest IMO bardzo drogie opłaci się dopiero w sytuacji gdy w ciągu roku stopy wzrosną do poziomu 3-4% i się na takim poziomie utrzymają. Najlepiej policz sam scenariusz który według Ciebie jest najbardziej realistyczny. Ja w moich obliczeniach przyjąłem, że stopy od przyszłego roku będą rosły o
  • Odpowiedz
Jak myślicie jak będą zmieniać się stopy procentowe w związku z Polskim ładem? Planuje kredyt się i zastanawiam czy brać stałe oprocentowanie( "zamrożony" WIBOR na 5 lat)

@jakub972: Zależy od długości kredytu. q
  • Odpowiedz
Tak jak koledzy piszą, wróżenie z fusów. Na chwilę obecną zmienny jest bardziej opłacalny, ale co będzie dalej przy tym rozdawnictwie - kto to wie. Ja osobiście właśnie brałem w stałym, ale dlatego, że jestem w stanie te paręset złotych różnicy dopłacać miesięcznie i mogę sobie na to spokojnie bez stresu pozwolić - a spać spokojnie lubię.
  • Odpowiedz
@jakub972: rozmawiałem na ten temat z analitykiem finansowym, który w wolnym czasie załatwia ludziom kredyty hipoteczne. Stopy procentowe od 2002 roku ciągle maleją z niewielkimi wahaniami. To nie są lata 90-te czy początek XXI wieku gdzie stopy były w granicach 18%. Na tak wysokie stopy procentowe państwo nie może sobie teraz pozwolić. Im niższe, tym więcej pieniędzy w obiegu, a nie trzymanie ich na kontach. To, że inflacja idzie w
  • Odpowiedz
  • 0
@let_it_be można wnioskować że siedzą tam ludzie co mają łeb na karku i skoro różnica w marży to 1,25 proc to może zakładają że więcej stopy nie wzrosną ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@jakub972: nie no spadać to nie, ujemnych raczej nie będzie. Zresztą banki się już zabezpieczyły przed ujemnymi.
Prosta kalkulacja. Przy zmiennym mam 0,2 wibor na ten moment + marza 1,7 to wychodzi 1,9 oprocentowanie.
Przy stałym wychodzi mi cale oprocentowanie 3,7% więc nawet gdy wibor wskoczy z 0,2 na 1,9(1,7 bylo przed pandemia) to bede mial oferte taka sama jak ze zmiennym a zanim ten wibor potencjalnie wzrosnie do 1,9
  • Odpowiedz