Wpis z mikrobloga

Teoretyczne pytanie - 10k na UoP z ulgą dla młodych czy 12k netto na fakturze dla nowej JDG, czyli 2,5 roku z ulgami? Finansowo wiadomo, że raczej to drugie, ale jestem ciekaw Waszego zdania od jakiej kwoty warto się j---ć z zakładaniem i prowadzeniem firmy, brakiem/negocjowaniem urlopów, często brakiem benefitów itp.
#b2b #programista10k #programista15k #pracait #jdg
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JesusOfSuburbia: jdg założyć to nie problem, księgowość zlecisz za 100-200zł, zejdzie 15m miesięcznie na wysłanie papierów, zrobienie kilka przelewów i wystawienie faktury, urlop masz normalnie (poza chorobowym), benefity też raczej normalnie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@JesusOfSuburbia: ja dopóki mam ulgę dla młodych do 26 roku to w------e na b2b nawet dla większych zarobków. No chyba że różnica byłaby o wiele większa.
A co do twojego przypadku to pamietaj że musisz jeszcze zapłacić ZUS i księgową :)
  • Odpowiedz
@JakTamCoTam: tak wiem, ale ja tej ulgi dla młodych to już nie będę niedługo mieć, a jak se kalkulowałem to z ulgowym zusem na JDG ponad 1k więcej co miesiąc nawet z ulgą dla młodych na UoP, która jak wspomniałem niedługo u mnie odpada
  • Odpowiedz
@JesusOfSuburbia: za mało, niech ci dorzucą jeszcze z 3k pln na b2b i wtedy możesz dopiero myśleć nie koniecznie w to iść. Inaczej UoP się bardziej opłaca ze względu na L4 oraz urlopy.
  • Odpowiedz
  • 0
@JesusOfSuburbia: no i warto jeszcze wspomnieć że na UOP broni Cię kodeks pracy, więc wszystko masz w dupie a na b2b musisz iść z umową do prawnika żeby każdy podpunkt Ci sprawdził i w trakcie pracy różne rzeczy mogą wyjść, urlopy, l4 i inne gówna. 1k nie warte zachodu a jak dobijesz 26 lat to możesz zapukać do hr-u o zmianę umowy
  • Odpowiedz
@JakTamCoTam: właśnie problem polega na tym, że jak zmienisz UoP na b2b u tego samego pracodawcy to nie możesz skorzystać z tych ulg na ZUS, więc jesteś bardzo mocno w plecy, a zmiana samego pracodawcy za kilka miesięcy, bo kończy się ulga dla młodych to też słabe
  • Odpowiedz
z tego co zauważyłem to w ofertach pracy zazwyczaj różnica widełek to jest 2k, np. UoP 10k-16k, a b2b 12-18k, pewnie wynika to z tego, że na b2b dają całe koszty pracodawcy

@JesusOfSuburbia: no tak, ale to nadal za mało bo wtedy nie masz urlopów ani l4.
  • Odpowiedz
  • 0
@JesusOfSuburbia: zacznij od UOP, PiS teraz przeciez przygląda się takim "etatowym przedsiębiorcom" - za rok dwa zobaczysz jak wygląda. Jeśli nie zamierzasz w przyszłości otwierać swojej realnej działalności to myślę że nie warto udawać
  • Odpowiedz
@Koliat: przecież można zawsze zamknąć JDG i przejść na etat, tam i tak nie ma żadnych zniżek
@JakTamCoTam: wychodzi 2,5k różnicy miesięcznie przy 12k vs 14k, bez ulgi dla młodych i z mniejszym zusem przez 2 lata na jdg. Wciąż to są rozważania teoretyczne, bo ja się po prostu przymierzam do szukania pracy
  • Odpowiedz