Wpis z mikrobloga

@Popularny_mis: myślę, że społeczeństwo jest w pewnym sensie zobowiązane do pokazania solidarności. Można się kłócić z niektórymi sposobami osiągnięcia postulatów, można się co do tych sposobów zgadzać albo nie, ale każdy rozsądny człowiek powinien dostrzec, że to, co je, pochodzi z hodowli i uprawy, więc dobra sytuacja rolnictwa jest w interesie nas wszystkich. To, co pisal safemoon nie broni się nawet z tego jego skrajnie egoistycznego, indywidualistycznego punktu widzenia, bo,
  • Odpowiedz
  • 3
@giocarte tutaj ogólnie jest to zachowana równowaga, nic kosztem kogoś. Rola państwa jest w pytę, niski kredyt i prosta obsługa, wiedzą że muszą dopłacić ale jest wiele wentyli bezpieczeństwa żeby nikt nie kombinował, nie wyłudzał dopłat itd. U nas jak jednego roku ze 100 owiec matek zrobiło się 125 to szef dostał list żeby wrócić do starego stanu bo obetna dopłaty xD.

Problem się ostatnio zrobił bo doszliśmy do pewnego rodzaju
  • Odpowiedz
Idę dokarmić moją sierotę, co roku sobie mówię że już nie ratuje sierot a później muszę łazić przez 6 tygodni co wieczór bo mam za miękkie serce.

Op: *wrzuca zdjęcie jak dokarmia sierotę*

() ( ͟ʖ)( ʖ̯)
  • Odpowiedz
  • 2
@IGorgonzolass przyjedź dam ci parę na start, tylko ostrzegam że zawsze wola trawę za płotem. Żyją ogólnie dziko ale mamy dla nich stary silos gdzie mogą przebywać na ciepłych trocinach jest światło i mają wodę, no i my dokarmiamy od listopada do końca maja praktycznie.

@giocarte masz wyżej jak gruba pije, a tu w kojcu który skleciłem 3 czy 4 lata temu dla pary innych sierot i tak już stoi
Popularny_mis - @IGorgonzolass przyjedź dam ci parę na start, tylko ostrzegam że zaws...

źródło: comment_1620761320WrDbf8kePAADqyAPYgSPwt.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Popularny_mis: Trzymam kciuki za was, macie w planach zrzucenie gnoju przed budynkami rządowymi albo domami rządzących? ( ͡° ͜ʖ ͡°). Z perspektywy Polaka imigranta, jak trudno było dostać pracę w sektorze rolniczym?
  • Odpowiedz
  • 3
@nsiwy słońce praktycznie nie zachodzi od połowy maja więc wegetacja jak już ruszy, przeważnie jak temperatury przekraczają 7C to już idzie jak szalona, 95% to trawy koszone 2x w roku (niektóre miejsca 3x jeśli we wrześniu jest pogoda i brakuje paszy). Niektórzy ludzie mają trochę ziemniaków na swój użytek bo drogie, jakieś warzywa, ale na naszej szerokości nie ma zboża.
  • Odpowiedz
  • 2
@IGorgonzolass cielaki coś tam skubną ale mają non stop siano i koncentrat, oraz dostęp do automatu z mlekiem który dane odczytuje z kolczyka i miesza im odpowiednie ilości mleka w proszku z wodą. Też to fajnie urządziłem i zbudowałem z pomocą brata, muszę ładnie posprzątać to zrobię zdjęcia.
  • Odpowiedz