Wpis z mikrobloga

Gates wiedział co robić dając Windowsy do szkół. Naucz małpę robić coś w jeden sposób, to nie będzie się chciała nauczyć nowego już nigdy.

Te mity powtarzane od 10 lat o Linuksie. Nawet się Steam znalazł który od kilku lat bezproblemowo instaluje gry bez żadnych udziwnień, i nawet AAA działają często przez Protona tylko z lekkim spadkiem mocy.
Do tego obwinianie system o brak wsparcia przez producentów, oraz wieczne potrzeba pakietu Adobe przez
  • Odpowiedz
@Deska_o0: Dobra. Masz czystego linuxa. Napisz co po kolei robisz aby zeskanować dokument z podłączonej do sieci drukarki Brothera.
Ja napiszę co robię na Windows.
Dodaje drukarkę sieciową w panelu sterowania, wybieram, sterownik się pobiera i skanuję nawet w paincie. Koniec.
Teraz Ty.
  • Odpowiedz
@arysto2011:

ITT: Ludzie, którzy ostatnią styczność z Linuxem mieli w 2011 roku.

Zajmuję się przemysłowym IT (wiecie, dużo danych, roboty, automatyka, ostatnio trend jest w stronę chmury) i ostatnio postawiłem sobie Ubuntu na moim NUC zamiast Windowsa 10, który przedtem na nim
  • Odpowiedz
Te memy miały zastosowanie w rzeczywistości może 10 lat temu. Teraz masz kilka dużych distro które instalujesz out of the box a apki dodajesz z graficznego sklepu. Mam Ubuntu od 2 lat i nie doinstowywalem jeszcze żadnych sterowników.
  • Odpowiedz
skanera nie sprawdzę bo nie mam

@kidi1: Proponuję czytać na co odpisujesz, drukowanie wyglądało punkt po punkcie jak u ciebie, z tym że zrobiłem to szybciej bo windows nie pożera zasobów komputera
Czasy ręcznego dopisywania czekogolwiek minęły z pięć lat temu, wszytko można zrobić z GUI
  • Odpowiedz
Steam działa normalnie, ale większości gier nie odpalisz bez kombinowania.

@kidi1: Przecież można odpalić większość gier ze Steama na Linuxie, trzeba tylko włączyć Protona - czyli wejść w opcje i zaznaczyć jednego checkboxa.
A poza tym do grania to jest konsola.
  • Odpowiedz
@kidi1: pisałem że jest to jedyna rzecz której nie mam jak sprawdzić już trzykrotnie, uznajmy na korzyść windowsa, zatem w podanych przez ciebie przykładach 4:1 na korzyść Linuxa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@arysto2011: Ja wiem, że stary bait, ale w sumie zadam pytanie - co się robi szybciej na Windowsie? Autentycznie jestem ciekaw, może mnie ktoś oświeci ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@TenTypZez: ja po pierwszym zainstalowaniu linuxa doznałem szoku jak bardzo może być niedorobione GUI i jak bardzo brakuje mi podstawowych rzeczy z Windowsa. przykład pierwszy z brzegu: scrollowanie na dowolnej przeglądarce na linuksie działa beznadziejnie.
  • Odpowiedz
scrollowanie na dowolnej przeglądarce na linuksie działa beznadziejnie

@ly000: Serio? Korzystam z linuxa od kilkunastu lat i pierwsze słyszę. Cała reszta to tylko kwestia przyzwyczajeń z windowsa bo - uwaga - linux nie ma być kopią windowsa, pewne rzeczy robi się tam po prostu inaczej. A te zarzuty o niestabilności GUI to też juz co najmniej kilka lat przestarzałe.

oczywiście o instalowaniu sterowników do rzeczy typu drukarka, skaner, nieco bardziej
  • Odpowiedz
@TenTypZez: a zapomniałbym jeszcze wspomnieć o bugach w KDE Plasma. Plasam jest reklamowane jako środowisko stabilne, z małą ilością błędów itd. i w porównaniu do GNOME jest niby ładniejsze i lepiej dopracowane. o matko ile tam było błędów. widgety skakały mi pulpicie jakby żyły własnym życiem - przy każdym włączeniu komputera znajdowały się w innym miejscu. próbowałem coś tam customizować, ale się zniechęciłem ciągłymi crashami. środowisko było tak niestabilne, że
  • Odpowiedz
Gates wiedział co robić dając Windowsy do szkół. Naucz małpę robić coś w jeden sposób, to nie będzie się chciała nauczyć nowego już nigdy.

@AutismoHarbinger i o to chodzi. I zawsze narzekacze że trzeba wpisać jedną komendę zamiast "normalnie wyklikać w 25 minut".

Poza tym jak to na wykopie, jak pod linuxem coś jest z-----e albo nie działa to jest wina Linuksa, jak pod Windowsem coś jest z-----e albo nie działa
  • Odpowiedz
a zapomniałbym jeszcze wspomnieć o bugach w KDE Plasma. Plasam jest reklamowane jako środowisko stabilne, z małą ilością błędów itd. i w porównaniu do GNOME jest niby ładniejsze i lepiej dopracowane

@ly000: No bo reklamy zawsze takie prawdziwe są. Tu się absolutnie zgadzam, że kde plasma to ścierwo, a wygląd ładny to może jak komuś się podobała stylistyka windowsa vista. To jest faktycznie GUI nie do użytku jak dla mnie.
  • Odpowiedz
@kidi1: xD chyba nie lałeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@hellfirehe: gry to zgoda, aczkolwiek dużo się zmieniło. Na steamie już jest mnóstwo tytułów, a tam instalacja niczym nei różni się od windowsa. Ba, grałem w kilka gier, które na linuxie działały mi zdecydowanie szybciej.
  • Odpowiedz