Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@kopek433: treningi i dieta. Cala zime na trenarzeze jezdzilem z planami treningowymi. Ftp ze 194W do ~ 240W wzroslo.
  • Odpowiedz
  • 0
@ska87: tak z czystej ciekawości, bo niby wydaje mi się to oczywiste, ale jest ogromna różnica w przesiadce na szosę z innych rowerów? Sam na crossowym jeżdżę i myślę za jakiś rok się przesiąść i zwyczajnie się zastabawiam czy serio to odczuję...
  • Odpowiedz
  • 5
@plasq: powiem tak: mam gravela (taka szosa na trudniejszy teren, inna geometria, wieksza waga, szersze opony z bieznkiem, itp.) oraz typowa szose (caad 12 - geometria wyscigowa). Roznica moim zdaniem jest dosyc mocno widoczna. Na szosie czuc te przyspieszenie, sztywnosc, lekkosc i lzejsze utrzymywanie stalej predkosci. Na gravelu za to czuje sie duzo bardziej komfortowo, ale trzeba wiecej mocy w nogi wlozyc, by utrzymywac ta sama predkosc (taka troche 'ociezala'
  • Odpowiedz
  • 0
@ska87: a dopiero co czytałem, jak jakiś pajac przechwalał się, że jego różowa ma średnią 45 km/h po mieście na góralu ()
  • Odpowiedz
  • 9
@Landmark: gnalem raz za taka rozowa przez waly we Wroclawiu. Z 35 km/h leciala. Jak ja dogonilem, to wszystko stalo sie jasne - elektryczny mtb ;)
  • Odpowiedz
@plasq: @ska87: a moim zdaniem jakies kolosalnej różnicy nie ma. Różnica jest, ale ludzie myślą, ze rower szosowy sam jedzie xD Czesto slysze, ze "a jakbym mial taki rower jak ty to..." to co? Mam tani rower z deca i zawsze proponuje zamiane i jazde dalej. Paru sie zamieniło to bylo tak, niewygodne, wszystko twarde, kręgosłup boli, a i najważniejsze nadal trzeba pedałować.
  • Odpowiedz
@Tigermass: oj tak tak, albo w stylu 'czemu 35 km/h nie jedziesz, przeciez na cienkich oponach to prawie lewituje sie na drodze' :). Generalnie ja roznice czuje (mozliwe ze wzgledu na wage: szosa ~8kg, gravel ~11-12 kg)
  • Odpowiedz
@Tigermass: @ska87:

a jak jak OP mam gravela na wyjazdy (bagażnik, bikepacking itp) i waży kolo 12kg, opona 35mm, pozycja nieco bardziej otwarta i mam tez szosę waga ponizej 8kg na 28mm szytkach. Różnica jest moim zdaniem ogromna, potrafię jeździć 15% szybciej na szosie przy tym samym wysiłku.
  • Odpowiedz