Wpis z mikrobloga

Szukam w internecie i nigdzie nie mogę znaleźć, może wy coś wiecie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Czy jest jakaś temperatura obróbki białka która sprawia, że białko przestaje być tym czym ma być, czyli budulcem dla mięśni? Czyli np. jak mam jakiegoś kurczaka albo fasolę i chcę sobie to odgrzać, to czy grzejąc to w mikrofalówce w temperaturze 300 stopni nie "uszkodzę" jakoś tego białka?

#mirkokoksy #mikrokoksy #dieta
  • 7
@rudy_karzel: to co jest najważniejsze w białku pod kątem budowy mięśni to zawartość aminokwasów i to o ich obecność powinno się martwić

różne aminokwasy mają różne temperatury dekompozycji

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1974.tb07274.x walina, leucyna, isoleucyna wykazuje skutki rozpadu już od 220 stopni

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5807855/ dla innych aminokwasów glicyna, cysteina, kwas asparginowy, aspargina, kwas glutaminowy, glutamina, arginina, histydyna temperatury rozpadu są w zakresie od 180 do 280 stopni